وصل شدن اینترنت ایران؛ وزارت ارتباطات از بازگشت 'تدریجی' شبکه جهانی خبر داده

خبرگزاری ایلنا به نقل از یک منبع آگاه در وزارت ارتباطات ایران نوشته است که کاربران ایرانی به طور "تدریجی" و "در برخی استانها" دوباره به اینترنت دسترسی مییابند.
برخی از کاربران ساکن ایران هم میگویند که اینترنت خانگی در بعضی از نقاط به صورت محدود وصل شده، اما اینترنت موبایل هنوز قطع است.
پیوست، که یک رسانه اخبار فناوری و کامپیوتر در ایران است، میگوید " گفته میشود گشایش مرحلهای آزاد سازی دسترسی بخش های مختلف کشور به اینترنت بیناللملی به صورت آزمایشی است و در صورت اطمینان از عدم بروزفضای ناامنی در شهرهای مختلف کشور برای شهروندان تمامی کاربران خواهند توانست طی هفته آینده به اینترنت بین اللملی دسترسی داشته باشند."
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران هم چند روز پیش گفت: "چنانچه اطمینان حاصل شود که سوء استفادهای صورت نمیگیرد اینترنت استانهای مختلف به تدریج وصل میشود."
نتبلاکز، شبکه ناظران اینترنت، که در چند روز گذشته به طور مرتب درباره وضعیت دسترسی به اینترنت در ایران گزارش میداد امروز تایید کرده است که اتصال به اینترنت در بعضی نقاط ایران به صورت محدود در حال برقرار شدن است. به گزارش نتبلاکز سطح دسترسی از حدود ۵ درصد در روزهای گذشته به ۱۰ درصد رسیده است.

اینترنت از پنج روز پیش، از روز شنبه ۲۶ آبان ماه، با اوج گیری اعتراضات خیابانی به افزایش قیمت بنزین، تقریبا به طور کامل قطع شد.
کانون نویسندگان ایران با انتشار بیانیهای قطع اینترنت را "شگردی دیگر برای سرکوب اعتراضها دور از چشم جهانیان" خوانده و به "محروم کردن مردم ایران و جهان از دسترسی به اخبار رویدادها" اعتراض کرده است.
- جهرمی: اینترنت اختلال ندارد، به دستور شورای امنیت کشور قطع شده
- ایران بدون اینترنت؛ چه بخشهایی بیشتر زیان میبینند؟
- ابهام در مورد وصل مجدد اینترنت در ایران
- لحظه به لحظهها با اعتراضات در ایران
خبرگزاری ایسنا گزارش داده است که در استان هرمزگان اینترنت شرکتهای تجاری و خدماتی متصل شده است و "شبکههای پیام رسان خارجی نظیر واتساپ و اینستاگرام در دسترس میباشد."
مخاطبان بیبیسی فارسی در ایران هم تایید کردهاند که در شهرهای بوشهر، اردبیل، شوشتر، تبریز و همچنین بعضی نقاط شهر تهران دسترسی محدود به اینترنت میسر شده است. از بعضی از دانشگاهها هم خبر میرسد که اینترنت دوباره برقرار شده است.
پیشتر وزیر ارتباطات ایران اعلام کرد که تصمیم قطع اینترنت را شورای امنیت کشور گرفته است. محمدجواد آذری جهرمی گفت: "به خاطر سوء استفادههایی که رخ داد، شورای امنیت کشور تشخیص داد محدودیتهایی در اینترنت بینالمللی اعمال شود که به اپراتورها ابلاغ شد."
حکومت ایران میگوید به دلیل جلوگیری از سوء استفاده 'اغتشاشگران' از اینترنت و با هدف ایجاد آرامش و امنیت در کشور، اینترنت را قطع کرده است. اما معترضان، مخالفان حکومت و گروههای حقوق بشری معتقدند دلیل این کار سرکوب معترضان و جلوگیری از ارتباط آنها با یکدیگر و با خارج از ایران است تا نتوانند اخبار مربوط به تجمعات و همینطور تصاویر برخوردهای خشونتآمیز نیروهای امنیتی با معترضان را انتشار دهند.
قطع ارتباط اینترنتی انتقاد شماری از مقامات خارجی و نهادهای بینالمللی مدافع حق آزادی بیان و ارتباطات را در پی داشته است. خسارات اقتصادی این اقدام برای ایران نیز سنگین برآورد شده است.
مقامهای ایرانی درباره زمان برقراری مجدد اینترنت چه میگویند؟
هنوز هیچ مقامی درباره زمان دقیق و چگونگی اتصال دوباره اینترنت اظهار نظر روشنی نکرده است. دبیر شورای عالی فضای مجازی ایران به خبرگزاری ایلنا گفته است که امروز "مسئولان" جلسهای برای تصمیمگیری درباره اتصال مجدد اینترنت برگزار میکنند. او درباره این که کدام مسئولان این جلسه را برگزار میکنند توضیح نداده است.
در همین حال علی مطهری، نماینده مجلس، گفته است: "با بازگشت آرامش به کشور ادامه قطع اینترنت ضرورتی ندارد."
آقای مطهری اضافه کرد: "مسئولیت این امر با وزیر کشور با عنوان رئیس شورای امنیت کشور است، اگر وزیر کشور بخواهد بر ادامه قطع اینترنت اصرار بورزد، مجلس عکسالعمل نشان خواهد داد... و ممکن است وزیر کشور را استیضاح کنیم."
اما سخنگوی کمیسیون حقوقی مجلس معتقد است که از فرصت پیش آمده باید استفاده کرد و به اینترنت داخلی پیوست. حسن نوروزی گفته است: " قطعی اینترنت مقطعی و موقت است اما اگر حل نشود بهترین موقعیت است که به اینترنت داخلی بپیوندیم… وزیر ارتباطات باید تلاش کند که اینترنت داخلی را فعال کند و دولت باید زودتر بتواند اینترنت داخلی و سرورهای آن را وصل کند."
از زمانی که دسترسی به اینترنت قطع شده ، شبکه داخلی اینترنت متصل بوده است و انجام بعضی از کارهای اداری و بانکی از طریق اینترنت داخلی که به آن اینترنت ملی هم میگویند امکانپذیر بوده است.
وزیر ارتباطات روز گذشته درباره اینترنت ملی گفت به دلیل اهمیت ارتباط اینترنتی برای فعالیتهای اقتصادی، اینترنت داخلی به شکلی طراحی شده است که به اینترنت بینالمللی وابسته نباشد: "اینکه عدهای تصور کنند راهاندازی شبکه ملی اطلاعات مساوی با قطع کامل اینترنت و قطع ارتباط با شبکه جهانی اینترنت است، تصوری اشتباه و مغایر با مصوبات شورای عالی فضای مجازی و اصول عقلانی است."
محمدجواد آذری جهرمی اضافه کرد:"هیچکس موافق نیست که ما خودمان را از دادههای موجود در شبکه جهانی اینترنت محروم کنیم."
آقای آذری جهرمی در مورد زمان وصل مجدد اینترنت هم گفت: "برآورد زمانی ندارم اما این امیدواری وجود دارد که هرچه سریعتر مشکلات برطرف شود و به نظر من صد در صد اینترنت به زودی وصل خواهد شد."