ذرتهای آلوده به کشورهای غیرهمسایه ایران 'فروخته میشوند'
سازمان اموال تملیکی ایران میگوید ذرتهای وارداتی آلوده به سم آفلاتوکسین "تحت شرایطی" به کشورهای غیرهمسایه ایران فروخته میشود.
هدف از انتخاب کشورهای غیرهمسایه اطمینان از منتفی شدن امکان برگشت این محموله به ایران اعلام شده ولی نام کشوری خاص بعنوان خریدار ذکر نشده است.
یکی از وظایف اموال تملیکی تعیین تکلیف اموال متروکه (دولتی و غیردولتی) است.
خبرگزاری ایسنا به نقل از حسین میرمعینی، از اعضای هیات مدیره سازمان اموال تملیکی گفته در بعضی کشورها این میزان آلودگی قابل قبول است.
او گفته: "کشورهای دیگری هستند که معیار شاخص مصرف آنها بالاتر از این رقم و تا ۳۰۰ "پی پی بی" (ppb) -- واحد اندازهگیری آلودگی-- است، به عنوان مثال در فیلیپین این شاخص برای پروش ماهی و یا خوک گوشتی تا ۳۰۰ است."
گمرک ایران هم پیشتر گفته بود بعضی کشورها ممکن است "این سطح از آلودگی برای مصارف دامی را قبول کنند."
گفته شده ۱۲ شرکت وارد کننده این ذرتها به ایران بودهاند که حدودا ۱۲۵ هزار تن ذرت آلوده را دربر میگیرد و با دلار ۴۲۰۰ تومانی وارد این کشور شده است.
خوراک دام و طیور در فهرست کالاهای اساسی است و به آن ارز دولتی تعلق میگیرد.
به طور تخمینی حدود ۱۲۵ هزار تن ذرت باید تعین تکلیف گردد که مربوط به ۱۲ شرکت است که بخشی از ذرتهای آنها آلوده بوده و با معیار استاندارد در ایران مطابقت نداشته است.
بخشی از این ذرتها هم به یک تاجر ایرانی فروخته شده است.
ماجرای این ذرتها به سال ۱۳۹۵ برمیگردد؛ زمانی که بیش از ۱۲۰ هزار تن ذرت از برزیل وارد بندر "امام" شد که با انجام آزمایشهای متعدد از سوی سازمان ملی استاندارد، وجود سم آفلاتوکسین بالا در این محموله اثبات شد.
در مقطعی نگرانی از ورود این محموله یا دستکم بخشی از آن به بازار ایران نگرانیهای ایجاد کرده بود که سازمان استاندارد ورود آن را تکذیب کرد.
این سازمان در اطلاعیهای اطمینان داد: "برای ذرتهایی که آلودگی آن در آزمایشهای متعدد به اثبات رسیده، مجوز ورود به کشور صادر نشده و از ترخیص آنها ممانعت به عمل آمده است."
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران در تابستان امسال گفت "اگر این محموله مرجوع نشود، باید امحا شود."
حالا با بحث فروش به کشورهای غیرهمجوار بحث نابودی این محموله آلوده منتفی به نظر میرسد؛ پیشتر البته صحبت از بازگشت این محموله به کشور مبدا هم به میان آمده بود که به جایی نرسید.
اخیرا امیر خجسته، رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی با شرکت در یک برنامه تلویزیونی گفته است: "۵۰۰ هزار تن ذرت توسط ۹ شرکت وارد کشور شده است. در این میان حدود ۳۶۰ هزار تن ذرت خوراک دام و طیور که سالم و عاری از بیماری بود وارد کشور شده است ولی ۱۴۰ هزار تن ذرت به جهت آن که بیماری آفلاتوکسین داشته در بندر امام مانده است."
او ارزش ذرتهای وارد شده (با ارز دولتی) را ۳۵ میلیون دلار اعلام کرد.
مصرف آفلاتوکسین میتواند احتمال ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد
آفلاتوکسین نوعی سم قارچی طبیعی است که از گونههای خاصی از قارچ منشأ میگیرند.
با مصرف گوشت قرمز یا محصولات لبنی حاصل از حیواناتی که به این طریق غذای آلوده مصرف کردهاند، افراد ممکن است در معرض آفلاتوکسین قرار بگیرند؛ مصرف آفلاتوکسین میتواند احتمال ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد.
بر اساس آنچه رسانههای ایران منتشر کردهاند، یک شرکت ایرانی پیش از این توانسته بود محمولههایی از برنجهایی با آلودگی مشابه را به الکل عاری از هرگونه آلودگی تبدیل کند.
رئیس سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی میگوید "در خصوص ذرت های آلوده مجوز بهداشتی لازم برای تبدیل به الکل را نداریم چراکه پسماند این ذرت هم آلوده است و اصلا نباید استفاده شود."
سم آفلاتوکسین برای بعضی از محصولات زراعی ایران از جمله پسته آشناست؛ در صورت آلوده شدن پسته به آفلاتوکسین صادرات محصول تحت الشعاع قرار میگیرد و در سالهای گذشته در مواردی این محمولهها از کشور مقصد به همین دلیل برگشت خوردهاند.