شواهد 'مخدوش' پرونده بانکدار ایرانی؛ قاضی آمریکایی از دادستان توضیح خواست
علی صدرهاشمینژاد فرزند بنیانگذار بانک اقتصاد نوین در ایران است
قاضی آمریکایی پرونده علی صدر هاشمینژاد، بانکدار ایرانی که به دور زدن تحریمها محکوم شده بود، درباره نادرستی شواهد ارائه شده به دادگاه و اقدامات نمایندگان حقوقی دولت آمریکا در این پرونده ابراز "نگرانی شدید" کرده و از گروه دادستانی خواسته که اطلاعات بیشتری در اختیار دادگاه قرار دهند.
آقای صدر در دادگاه فدرال نیویورک از شش مورد اتهامی در پنج مورد مجرم شناخته شده بود؛ اما بعد در اقدامی کم سابقه و غیر منتظره، دادستان پرونده که به نمایندگی از دولت آمریکا از آقای صدر شکایت کرده بود، این شکایت را به دلیل مخدوش بودن شواهد پس گرفت.
حالا قاضی پرونده در نیویورک که حکم محکومیت آقای صدر را صادر کرده بود، دادستان را به خاطر خودداری بالقوه از ارائه برخی شواهد سرزنش کرده است.
علی صدر هاشمینژاد متهم بود که با تکیه بر نظام مالی آمریکا در طول چند سال، ۱۱۵ میلیون دلار از ونزوئلا برای شرکت خانوادگی صدر در ایران ارسال کرده است. او در ماه مارس به خاطر پنج مورد اتهامی از شش مورد مجرم شناخته شد؛ اتهاماتی که رد می کرد.
آقای صدر آزاد و در انتظار صدور حکم مجازات در ماه اوت بود.
جفری برمن دادستان فدرال هفته پیش به دادگاه اطلاع داد که "مسائلی در زمینه افشای شواهد" وجود داشته که بر دفاعیات متهم اثر می گذاشته و در نتیجه دولت "نتیجه گیری کرده که ادامه پیگیری این پرونده در راستای عدالت نخواهد بود."
الیسون نیتان قاضی دادگاه روز سه شنبه در واکنش به این درخواست، آقای برمن را سرزنش کرد. او به دادستان دستور داد تمام شواهدی را که به طور بالقوه علنی نشده است، شناسایی و مشخص کند کدام یک از دادستانها در تحقیقات دست داشته و به این سوال جواب دهد که آیا تخلفی صورت گرفته یا نه.
قاضی گفت که تحولات اخیر "نگرانی هایی جدی درباره رفتار دولت پدید آورده است."
گروه دادستانها در جریان محاکمه وظیفه دارند کلیه شواهد موجود را که می تواند به اثبات بی گناهی متهم کمک کند، تحویل دهند و در غیر این صورت ممکن است با اقدام انضباطی روبرو شوند.
به گزارش روزنامه وال استریت ژورنال قاضی نیتان اکنون اشاره کرده است که گروه دادستانی ممکن است با اقدام انضباطی مواجه شوند.
به گزارش این روزنامه وکلای مدافع گفته اند که آقای صدر از درخواست دادستان برای پس گرفتن اتهامات خشنود است و از دادگاه خواسته به روشنی تصریح کند که "حکم صادره باطل و بی اثر است. وکلای آقای صدر میگویند وجهه موکلشان آسیب جدی دیده است.
وکلای آقای صدر، مدیر بانک پیلاتوس مالت، قبلا از نحوه ارائه شواهد در دادگاه توسط دادستان شکایت کرده بودند و اینکه آیا وکلای دولت آمریکا شواهدی را که داشتند در اختیار گروه وکلای آقای صدر قرار داده بودند یا نه.
رید واینگارتن، وکیل آقای صدر، به وال استریت ژورنال گفت: "ما شکایت کردیم که آنها در تمام این مدت به مسئولیت های خود عمل نکرده اند. ما در برخی موارد که قابل توجه هم بود موفق شدیم. اما بعد از صدور حکم فهمیدیم چیزهای بیشتری بود که باید کشف می کردیم."
او پیشتر به شبکه خبری بلومبرگ گفته بود او و موکلش مطمئن نیستند دولت به چه دلیل اتهامات را پس گرفته است.
وکیل آقای صدر گفته بود به دلیل آنکه دادستان بعد از صدور حکم دادگاه و نه قبل از آن، بعضی از شواهد از جمله مصاحبههای منتشر نشده را ارائه کرد، از قاضی خواسته بود که پرونده را مختومه اعلام کند.
علی صدر کیست؟
علی صدر هاشمینژاد ۴۰ سال دارد و فرزند بنیانگذار بانک خصوصی اقتصاد نوین در ایران است.
او ۱۹ مارس ۲۰۱۸ در ویرجینای آمریکا دستگیر شد. قاضی دادگاه با آزادی مشروط او در ازای وثیقه موافقت نکرد با این استدلال که ممکن است با توجه به ثروت و امکاناتی که در اختیار دارد، فرار کند.
آقای صدر ۱۶ مارس ۲۰۲۰ بعد از محاکمهای دو هفتهای در نیویورک در پنج مورد اتهامی مجرم شناخته شد.
دادستانها گفته بودند خانواده صدر یک مجموعه مالی به نام "گروه استراتوس" را کنترل میکرده که فعالیتهای اقتصادی بینالمللی و پروژهای داشته که مسئول ساخت هزاران خانه در ونزوئلا بوده است.
گفته شده بود که آقای هاشمینژاد از شرکت خانوادگی صدر استفاده کرده و از طریق ایجاد چند حساب بانکی و شرکتهای صوری، از جمله در سوئیس و ترکیه، ارسال پول به ایران و دور زدن تحریمهای آمریکا را پنهان کرده است.
در کیفرخواست آقای هاشمینژاد اشارهای به بانک پیلاتوس مالت که آقای هاشمینژاد مدیر آن بود نشده است. با این حال دافنه کاروانا گالیزیا، روزنامهنگار اهل مالت این بانک را به پولشویی متهم کرده بود.
خانم گالیزیا در چند مقاله بانک پیلاتوس و علی صدر را به تسهیل فعالیتهای سیاسی آمیخته به فساد از جمله پرداختهای مشکوک به مقامهای مالت و جمهوری آذربایجان متهم کرده بود.
بانک پیلاتوس مقالات خانم گالیزیا را کذب و افترا خوانده و آقای صدر از او شکایت کرده بود. با مرگ این روزنامهنگار افشاگر آقای صدر شکایتش را پس گرفت.
بانک مرکزی اروپا بعد از بازداشت آقای علی صدر، مجوز بانک پیلاتوس را باطل کرد.
خانم گالیزیا در سال ۲۰۱۷ با افشای موارد صدور "گذرنامههای طلایی برای ثروتمندان" و با استناد به اسناد پاناما پایههای حاکمیت سیاسی مالت را به لرزه انداخت و نگرانیها بابت فساد و ضعف نظام قضایی را تشدید کرد.
او نخستوزیر مالت را به فساد متهم کرده بود.
دافنه گالیزیا ۱۶ اکتبر ۲۰۱۷ ساعت سه عصر با انفجار بمب در ماشین پژو کشته شد. دسامبر ۲۰۱۷ سه نفر به اتهام بمبگذاری در خودرو و قتل او بازداشت شدند. خانواده او گفتند که این سه نفر در ازای دریافت پول دافنه گالیزیا را کشتهاند.