فرمانده سپاه تهران: حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان در دهه اخیر اختلاس شده
محمدرضا یزدی، فرمانده سپاه تهران بزرگ، مجموع اختلاس در ایران طی دهه گذشته را حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است.
او گفته: "اگر تمام اختلاسها طی ۱۰ سال اخیر را جمع کنیم به عددی حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان میرسیم" و تاکید کرده است که این عدد "در بودجه ۱۰ ساله کشور رقمی نیست؛ هرچند که یک ریالِ آن هم زیاد است."
فرمانده سپاه تهران در اظهارات خود به مقایسه اختلاس در ایران و کشورهای دیگر پرداخته و گفته: "اینگونه نیست که بگوییم شرایط دستگاههای اجرایی کشور به نسبت سایر کشورها وخیم است، چون تمام حرفهایی که درباره اختلاس گفته میشود، اینگونه نیست که تمام مبلغ را برداشته و رفته باشند."
این اظهارات در حالیست که برآورد دقیقی از میزان فساد مالی در ایران وجود ندارد.
سازمان شفافیت بینالملل در گزارش سالانه خود اعلام کرد در سال گذشته میلادی (۲۰۱۹) ایران از میان ۱۸۰ کشور رتبه ۱۴۶ را در زمینه مبارزه با فساد در بخش عمومی و دولتی به خود اختصاص داده است و وضعیت این کشور طی سالهای گذشته در زمینه فساد بدتر شده است.
کشورهای پائین این فهرست بر اساس این گزارش شاهد فساد بیشتری بودهاند.
اختلاس سه هزار میلیارد تومانی یکی از بزرگترین اختلاسهای ایران است. ایران طی سالهای اخیر در تلاش بوده محمودرضا خاوری، مدیرعامل وقت بانک ملی و از متهمان اصلی پرونده را به این کشور بازگرداند که تا کنون موفق نشده است
طی سالهای اخیر موارد زیادی از پروندههای فساد مالی رسانهای شدهاند که در اکثر آنها ردپای افزاد بانفوذ، مسئولان فعلی یا قبلی دولتی و روسای سازمانها در میان بوده است.
از اولین موارد اختلاس پر سر وصدا در ایران طی دهه اخیر میتوان به فساد ملقب به "اختلاس ۳۰۰۰ میلیارد تومانی" اشاره کرد.
این فساد در سال ۱۳۹۰ رسانهای شد که نام چند مدیر دولتِ وقت، چند نماینده مجلس و برخی نزدیکان محمود احمدینژاد به میان آمد.
مهآفرید امیرخسروی، از متهمان این پرونده اعدام شد و محمودرضا خاوری، مدیرعامل وقت بانک ملی به کانادا گریخت؛ از این پرونده به عنوان یکی از بزرگترین اختلاسهای تاریخ ایران یاد میشود.
یک سال بعد در سال ۱۳۹۱ پرونده فساد مرتبط با سعید مرتضوی، دادستان اسبق تهران بر سر زبانها افتاد؛ رقم این فساد بیش از ۳ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان اعلام شد.
فساد بزرگ نفتی که با نام بابک زنجانی گره خورده ام اواخر دولت دهم مطرح شد که متهم اصلی آن هنوز در زندان بسر میبرد.
از دیگر موراد بزرگ فساد در دهه اخیر میتوان به پرونده بنیاد شهید، گم شدن دکل نفتی، اختلاس در صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه، اختلاس در وزارت نفت، املاک نجومی و فساد پتروشیمی اشاره کرد.
یکی از موارد اخیر پروندههای فساد در ایران که رسیدگی به آن ادامه دارد، پروندهایست که با نام اکبر طبری، معاون اجرایی سابق حوزه ریاست قوه قضائیه ایران بیشتر شناخته میشود.
پرونده اکبر طبری ۲۲ متهم دارد از جمله دو قاضی ؛ دستکم چهار نفر از متهمان این پرونده در خارج از ایران هستند.
موارد متعدد فساد مقامهای دولتی و حکومتی در سالهای اخیر باعث سلب بیشتر اعتماد شهروندان ایرانی به مقامهای حکومتی شده است.