اعتراض آمریکا به شورای امنیت در قبال ایران: طرف تروریستها را گرفتهاید
کلی کرافت، سفیر ایالات متحده
سفیر اندونزی در سازمان ملل متحد که رییس دورهای شورای امنیت است، روز سه شنبه در جلسه ماهانه این شورا در مورد خاورمیانه با بازگرداندن تحریمهای ایران مخالفت کرد. آمریکا در واکنش گفت که شورای امنیت جانب «تروریستها» را گرفته است.
اکثریت قاطع اعضای شورای امنیت با درخواست آمریکا برای بازگرداندن همه تحریمهای ایران مخالفت کردند. رئیس دورهای شورای امنیت با اشاره به این موضوع گفت که شورا در موضعی نیست که درباره درخواست واشنگتن اقدامی کند.
تحریمهای ایران که به برنامه هستهای این کشور مربوط میشد، با اجرای برجام به تدریج لغو شدند. برجام، توافق هستهای بین ایران و شش قدرت جهانی است. بنا به این توافق در ماه مهر امسال تحریمهای تسلیحاتی ایران لغو میشود. آمریکا قصد داشت که با کشاندن این موضوع به شورای امنیت سازمان ملل متحد، دوباره تحریمهای ایران را بازگرداند.
کلی کرافت، سفیر ایالات متحده در واکنش به این تصمیم رئیس دورهای شورای امنیت، به شدت به ۱۳ عضو شورا که با طرح آمریکا برای استفاده از مکانیزم ماشه مخالفت کردهاند انتقاد کرد. خانم کرافت گفت شورای امنیت راهش را گم کرده و در کنار «تروریستها» ایستاده است.
آمریکا که موفق نشده بود تحریمهای تسلیحاتی ایران را در شورای امنیت تصویب کند، میخواهد با توسل به مکانیسم ماشه، تحریمهایی که بنا به برجام لغو شده بودند را دوباره اجرا کند. مکانیسم ماشه یکی از بندهای برجام بود. آمریکا از برجام خارج شده و کشورهای دیگر که هنوز در برجام باقی ماندهاند میگویند دیگر نمیتواند از مواد آن استفاده کند.
خانم کرافت تاکید کرد که درخواستش مبنای قانونی دارد و مخالفت اعضای شورای امنیت تاثیر حقوقی بر آن نخواهد داشت.
نماینده فرانسه در جلسه شورای امنیت در پاسخ خانم کرافت، موضع مشترک کشورش، بریتانیا و آلمان را تکرار کرد که نامه دولت آمریکا برای بازگرداندن تحریمها از نظر قانونی «تاثیر ندارد».
او گفت: «ما قویا معتقدیم هیچ اقدامی [در مسیر خواست آمریکا] نباید در شورا انجام شود».
آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که با شکایت از ایران بابت نقض تعهداتش در برجام، رسما از شورای امنیت سازمان ملل خواسته که مکانیسم ماشه را فعال کند و ظرف یک ماه همه تحریمهای سازمان ملل علیه تهران که با برجام لغو شده بود، بازگردانده شود.
سیزده عضو شورای امنیت، یعنی همه به جز جمهوری دومینیکن، با این درخواست آمریکا مخالفت کردهاند.
ریچارد گوئن، استاد پیشین دانشگاه سازمان ملل و کارشناس این سازمان در گروه بین المللی بحران، به بی بی سی فارسی گفت: «موضع اندونزی که تا پایان این ماه میلادی ریاست شورا را به عهده دارد در واقع بازگویی نظر ۱۳ عضو شوراست.»
به گفته او باید انتظار داشت که نیجر، ریس بعدی شورا، هم موضع مشابهی بگیرد.
آقای گوئن معتقد است «آمریکا انتظار مقاومت در برابر تصمیمش را داشت اما امیدوار بود که از حمایت بیشتری در شورای امنیت برخوردار باشد».
آقای گوئن در عین حال هشدار میدهد که «این دستاندازهای آیین نامهای» مانع این نخواهد شد که پس از ۳۰ روز آمریکا مدعی شود که تحریمهای سازمان برگشته است.
همزمان اکثریت قاطع اعضای شورای امنیت هم با متهم کردن واشنگتن به عدم صداقت دیپلماتیک، خواهند گفت این تحریمها بازنگشته و اقدام آمریکا وجه قانونی ندارد.