مجوز اپلیکیشن روبیکا 'به دلیل تخلفات گسترده باطل شد'
سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) اعلام کرده مجوز اپلیکیشن ایرانی "روبیکا " بهعلت تخلفات گسترده باطل شده است.
دلیل این اقدام "تخلفات ترافیکی، درآمدهای غیرقانونی، فعالیت بدون مجوز، نقض قوانین رقابت و استفاده غیرمجاز از اطلاعات شخصی کاربران" اعلام شده است.
علی سعد، معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا گفته است: "از بهمن ماه ۹۹ پیگیری پرونده تضییع حقوق کاربران در روبیکا را شروع کردیم و با طیف وسیعی از تخلفات روبرو شدهایم. تخلفات ترافیکی و درآمدهای غیرقانونی، فعالیت بدون مجوز، نقض قوانین رقابت، گزارشهای اخیر مبنی بر استفاده غیرمجاز از اطلاعات شخصی کاربران و... ضرورت اصلاح را بیش از پیش روشن میکند."
او همچنین گفته: "ساترا با ابطال مجوز سرویس صورت و تصویر سوپر اپلیکیشن روبیکا و منع پخش تبلیغات بازرگانی آن در رسانه ملی، اقدامات اولیه را به انجام رساند."
این در حالیست که روابط عمومی روبیکا اعلام کرده این اپلیکیشن هیچگونه مجوزی از ساترا نداشته است که این سازمان بخواهد آن را باطل کند.
نام اپلیکیشن روبیکا طی روزهای اخیر بر سر زبانها افتاد. بسیاری از کاربران سرشناس و پرطرفدار در فضای مجازی گفتهاند بدون اجازه و حتی اطلاع آنها حسابی به نام آنها در روبیکا ساخته شده است.
موضوع زمانی آغاز شد که بعضی از بازیکنان پرسپولیس در صفحه اینستاگرام خود اعلام کردند در روبیکا، صفحهای جعلی و بدون اطلاع آنها برایشان ایجاد شده که حتی تیک آبی هم دارد.
با افزایش انتقادها، روبیکا در ابتدا اعلام کرد افرادی که حسابی برایشان ایجاد شده میتوانند با تماس درخواست حذف حساب ایجاد شده را بدهند.
روبیکا بعدا البته گفت "چنین کاری بدون سلب اجازه از مالکی که کانال یا صفحه جعلی را ساخته، ممکن نیست."
دولت ایران سالهاست به دنبال جایگزینی پیامرسانهای داخلی به جای نمونههای خارجی است
بعضی حقوقدانان اقدام این سوپر اپلیکیشن "نقض حقوق شخصی افراد" و مصداق "جعل" میدانند.
روبیکا یک نرم افزار چند رسانهای تحت اندروید است که خدمات جامعی را ارائه میکند.
دو سال پیش (۱۳۹۸) و در پی منتسب کردن مدیریت این اپلیکیشن به "ستاد اجرایی فرمان امام" مدیرعامل همراه اول این ارتباط را تکذیب کرد و گفت ستاد اجرایی "هیچ گونه مالکیت مدیریت و انتفاعی از این شرکت و اپلیکیشن روبیکا نداشته و ندارد و این اخبار و تبلیغات اساساً کذب است."
اتفاقات اخیر در حالیست که نمایندگان مجلس ایران اخیرا به کمیسیون مشترک تخصصی اجازه دادند اجرای آزمایشی طرحی را که هدفش محدود کردن پیام رسانها و شبکههای اجتماعی خصوصا شبکه اینستاگرام است، تصویب کند.
در سالهای گذشته جمهوری اسلامی ایران با فیلترینگ شبکه پیام رسان "تلگرام" در صدد تشویق کاربران ایرانی به استفاده از پیام رسانهای ساخت داخل ایران بود که با هزینههای بسیار سنگین ساخته شده بود.
در این شبکه ها کنترل کاربران از جمله نظارت ماموران امنیتی بر محتوای رد و بدل شده در آن نسبت به پیام رسان های غیرایرانی آسانتر بود اما این پیام رسانها مورد توجه شهروندان ایرانی قرار نگرفت و اشکالات ساختاری این شبکهها مانع بهکارگیری آن به صورت فراگیر از سوی نهادهای حکومتی شد.