مصطفی میرسلیم؛ تنها نامزد حزبی انتخابات ریاست جمهوری

  • احسان مهرابی
  • روزنامه نگار
مصطفی میرسلیم
توضیح تصویر،

میر سلیم در بخشی از نشست مطبوعاتی خود به زبان فرانسه سخن گفت

"مولف کتاب موتورهای درون‌سوز/ احتراق داخلی"؛ این عبارت را رسانه های منتقد درباره مصطفی میرسلیم به کار می بردند تا نشان دهند او هیچ نسبتی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ندارد. او تصدی سمت‌های متفاوتی را داشته است،از سرپرستی شهربانی گرفته تا رئیس فدراسیون نجات غریق و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی.

مصطفی میرسلیم سال ۵۸ و در جریان برگزاری اولین دوره انتخابات ریاست جمهوری به عنوان معاون سیاسی اجتماعی سرپرست وقت وزارت کشور، یعنی اکبر هاشمی رفسنجانی، در فضای سیاسی و تلویزیون مشهور بود.

او پس از سالها همچنان به این سمت غره است و یادآوری می کند که اسحاق جهانگیری ،معاون اول حسن روحانی، در زمان معاونت او، فرماندار جیرفت بوده و "پسر خوبی است" اما چون"تجربه کار ندارد" نمی توان از او توقعی داشت.

آقای میرسلیم البته می گوید که قبل از این سمت در شکل گیری سپاه پاسداران نقش داشته و سپس از سوی حزب جمهوری اسلامی ماموریت حضور در وزارت کشور و برگزاری انتخابات به او سپرده شده است.

در دوران معاونت سیاسی بود که پس از درگیری نیروهای موسوم به "حزب اللهی" با طرفداران سازمان مجاهدین خلق پس از سخنرانی در استادیوم امجدیه مسعود رجوی گفت:"حمله به گروه‌های سیاسی محکوم است و این را گفتیم و محکوم هم خواهیم کرد."

او با وجود نزدیکی به حزب جمهوری اسلامی از سوی ابوالحسن بنی صدر برای نخست وزیری به مجلس معرفی شد اما بنی صدر این نامه را خطاب به "نمایندگان محترم" نوشته شده بود و هیات رئیسه معتقد بود نامه باید خطاب به هیات رئیسه یا مجلس نوشته شود و به همین دلیل آن را اعلام وصول نکرد. بنی صدر ۷ مرداد ۵۹ در نامه دیگری از مجلس خواست که موضوع رای به میرسلیم را مسکوت بگذارد.

آقای میرسلیم اما این روزها از این رخدادها سخنی نمی گوید و در بخش "افتخارات و سوابق" و زندگینامه وب سایتش نیز اشاره ای به آن نکرده است.

با انتخاب علی خامنه ای به عنوان رییس جمهور، میرسلیم سرپرست نهاد ریاست جمهوری شد اما پس از ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی از این سمت کنار گذاشته شد. او چهار سال بعد به کابینه هاشمی رفسنجانی راه یافت و پس از انتخاب علی لاریجانی به ریاست سازمان صدا و سیما، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد.

مصطفی میرسلیم با وجود نزدیکی به حزب جمهوری اسلامی از سوی بوالحسن بنی صدر برای نخست وزیری به مجلس معرفی شد
توضیح تصویر،

مصطفی میرسلیم با وجود نزدیکی به حزب جمهوری اسلامی از سوی ابوالحسن بنی صدر برای نخست وزیری به مجلس معرفی شد

مصطفی میرسلیم برای کسب عنوان بیشترین سانسور و فشار به هنرمندان و رسانه ها در دوران وزارتش با وزرای ارشاد دولت احمدی نژاد رقابت دارد.

در دوران مدیریت معاونت سینمایی او آثار برخی از سینماگران مشهور به سینمای روشنفکری مجوز نمی گرفت و یا فیلم هایشان پس از صدور مجوز توقیف شد.

وزیر ارشاد دولت هاشمی رفسنجانی همچنان از عملکرد خود در آن سالها از جمله مواردی مانند تلاش برای تصویب قانون ممنوعیت ماهواره دفاع می کند و می گوید، مجری سیاستهای کلانی بوده که توسط رهبر جمهوری اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ می شده است.

از آقای میرسلیم سال‌ها پیش سؤال شد "آخرین فیلمی که دیده کدام است" و او پاسخ داد: "خوشبختانه بعد از وزارت ارشاد دیگر ناگزیر نیستم فیلم تماشا کنم."

line

مصطفی آقا میرسلیم در یک نگاه

متولد ۱۳۲۶ ،تهران

کسب دیپلم از دبیرستان البرز در سال ۱۳۴۴

فارغ التحصیل فوق‌ لیسانس مهندسی مکانیک از دانشگاه پواتیه فرانسه در سال ۱۳۴۹

کار در شرکت صنایع مکانیک آلزاس تا سال ۱۳۵۴

بازگشت به ایران در سال ۱۳۵۴

مدیر بهره برداری شرکت مترو در سالهای ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۷

سمت های دولتی پس از انقلاب ۵۷

معاون سیاسی، اجتماعی وزارت کشور از ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۱

سرپرست شهربانی جمهوری اسلامی ایران از ۱۳۵۸ تا ۱۳۵۹

سرپرست نهاد ریاست جمهوری از ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۸

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶

عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام از ۱۳۷۵

رئیس هیئت مدیرهٔ شرکت تحقیق، طراحی و تولید موتور ایران خودرو (ایپکو)

سوابق سیاسی

عضو مؤسس گروه سیاسی موسوم به «پویای توحید» سال ۱۳۵۴

مسوول تبلیغات حزب جمهوری اسلامی از ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۰

عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی از ۱۳۷۲

.

منبع تصویر، .

توضیح تصویر،

میرسلیم وسط در ردیف بالا همراه با ابوالحسن بنی صدر، داریوش فروهر، صادق طباطبایی، هاشم صباغیان و حسین شاه حسینی رییس وقت سازمان تربیت بدنی

از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید
صفحه ۲

در این برنامه با صاحب‌نظران درباره مسائل سیاسی و اجتماعی روز گفت‌ و‌ گو می‌کنیم.

پادکست

پایان پادکست

او درباره قلت رسانه ها در دوره خود و محدودیت‌ها برای آنان نیز گفته که فضا برای "نقد علمی" در کشور آماده نبوده و هنوز هم نیست.

در انتخابات ریاست جمهوری سال ۷۶ میرسلیم مانند وزرای محافظه کار هاشمی رفسنجانی، علی اکبر ناطق نوری را رئیس جمهور آینده می دانست،از این رو در واکنش به حمایت هنرمندان از محمد خاتمی گفت که آنان نباید "خود را از حمایت عام رئیس جمهور منتخب محروم کنند".

این گفته های او که هنرمندان "صلاحیت" ورود به موضوعات سیاسی و حمایت از نامزدها ندارند، نیز انتقادات گسترده ای را به دنبال داشت.

در دولت محمد خاتمی میرسلیم در کنار سمت‌هایی چون عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام به سراغ رشته تحصیلی خود یعنی مهندسی مکانیک رفت. پس از برکناری منوچهر غروی از ریاست ایران خودرو نام او به عنوان یکی از گزینه های مدیر عاملی این شرکت مطرح بود اما سهم آقای میرسلیم تنها ریاست "ایپکو"شد.

مصطفی میرسلیم در شرح خاطرات خود از دوره ریاست جمهوری آیت الله خامنه ای از وسواس او درباره نظارت بر مصرف آب و برق ریاست جمهوری سخن گفته است. او در شرکت تحت مدیریت خود نیز به این ویژگیها شهره است. تنظیم شیفتها به گونه ای که برق زیادی مصرف نشود و همچنین تاکید زیاد بر خاموش بودن همه تجهیزات برقی پس از خروج کارکنان.

آقای میرسلیم با کلاه و لباس کار شرکت ایران خودرو در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد و پس از ثبت نام نیز از نقش خود در ساخت "موتورملی" سخن گفت. موتوری که البته برخی در ملی بودن آن ابراز تردید کرده اند.

سیاسیت‌های گروهی که او نمایندگی اش می کند نیز همواره حمایت از صنف‌های توزیعی و به عبارتی بازار در ایران بوده نه تولید کنندگان.

مصطفی میرسلیم از سال ۷۲ عضو حزب موتلفه اسلامی است. او برخلاف دیگر اعضای این حزب که تحصیلات دانشگاهی چندانی ندارند و مشهور به "بازاری" هستند، در فرانسه تحصیل کرده است.

میرسلیم برای کسب عنوان بیشترین سانسور و فشار به هنرمندان و رسانه ها با وزرای ارشاد دولت احمدی نژاد رقابت دارد.
توضیح تصویر،

میرسلیم برای کسب عنوان بیشترین سانسور و فشار به هنرمندان و رسانه ها با وزرای ارشاد دولت احمدی نژاد رقابت دارد

نگاهی به کارنامه سایر نامزدهای انتخابات

line
line

حزب موتلفه اسلامی ۲۰ سال پس از حمایت از علی اکبر ناطق نوری، این بار در اقدامی بی سابقه با یک نامزد اختصاصی در انتخابات حاضر شده است.

این اقدام تلاشی برای حفظ هویت اصولگرایان سنتی است. پس از انتخاب آیت الله خامنه ای به رهبری جمهوری اسلامی در اکثر انتخاباتها مرزبندی حامیان رهبر جمهوری اسلامی و اصولگرایان یا گروه سیاسی مشهور به راست، به هم ریخت و نامزدهایی مشترک داشتند.

قدرت گرفتن محمود احمدی نژاد اما بین نهادهای نزدیک رهبر جمهوری اسلامی و اصولگرایان فاصله انداخت. اینک نیز حزب موتلفه اسلامی که نامزد مورد حمایتش در گروه موسوم به جبهه مردمی نیروهای انقلاب چهاردهم و به نوعی تحقیر شده،راه جداگانه ای در پیش گرفته است.

هر چند نمی توان شانسی برای پیروزی میرسلیم در انتخابات متصور بود، اما این هویت مستقل می تواند در دراز مدت به نفع حزب موتلفه اسلامی باشد و در مجادله های سیاسی اقدامات اصولگرایان به حساب این حزب نوشته نخواهد شد.