آیتالله خامنهای: برای رد یا تصویب توافق در مجلس توصیهای ندارم

آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، میگوید نباید مجلس از بررسی توافق هستهای کنار گذاشته شود، اما افزوده که برای نحوه بررسی این توافق در مجلس و اینکه آیا باید مجلس آن را رد یا تایید کند توصیهای به نمایندگان نکرده است.
آقای خامنهای همچنین گفته است اگر تحریمها معلق شوند اما چارچوب آنها باقی بماند، ایران هم تنها برخی فعالیتهای خود را به تعلیق درمیآورد.
رهبر جمهوری اسلامی امروز، پنجشنبه ۱۲ شهریور، در جلسهای با اعضای مجلس خبرگان گفت: "من معتقدم و به آقای رئیس جمهور هم گفتهام که مصلحت نیست، مجلس شورای اسلامی از موضوع بررسی برجام کنار گذاشته شود."
او در عین حال افزوده است: "من در مورد نحوه بررسی و اینکه آن را رد کنند یا تصویب کنند هیچ توصیهای به مجلس ندارم و این، نمایندگان ملت هستند که باید تصمیم بگیرند."
چگونگی نهایی شدن و اجرای توافق هستهای ایران و کشورهای ۱+۵، که از آن به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نیز یاد میشود، در میان جناحهای سیاسی ایران و آمریکا اختلافهایی را پدید آورده است.
رهبر ایران گفته "برای اطلاع نمایندگان مجلس خبرگان و همه مردم" مسائلی را که پیشتر درباره توافق به مقامهای دولت حسن روحانی گفته است به طور عمومی بیان میکند.
او از اظهارنظرهای مقامهای آمریکایی درباره توافق انتقاد کرده و گفته است: "اگر قرار است چارچوب تحریمها حفظ شود، پس ما برای چه مذاکره کردیم؟ و این، کاملا مخالف علت حضور جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات است زیرا هدف از مذاکرات برداشته شدن تحریمها بود."
مقامهای آمریکایی برای قانع کردن مخالفان توافق هستهای در آمریکا و اسرائیل تاکید میکنند که در صورت تخلف احتمالی ایران اعمال دوباره تحریمها به سادگی ممکن است.
آیتالله خامنهای گفته است: "اگر ما در مذاکرات در برخی موارد کوتاه آمدیم و برخی امتیازات را دادیم عمدتا برای این بود که تحریمها برداشته شود وگرنه چه لزومی به حضور در مذاکرات بود و ما کار خود را ادامه میدادیم و میتوانستیم از ۱۹ هزار سانتریفیوژی که داریم، در مدت کوتاهی به ۵۰ تا ۶۰ هزار سانتریفیوژ برسیم و غنیسازی ۲۰ درصد را نیز ادامه دهیم و تحقیق و توسعه را هم سرعت بیشتری ببخشیم."
او نتیجه گرفته است: "اگر قرار است تحریمها برداشته نشود، پس معاملهای هم در کار نخواهد بود."
رهبر ایران در بخش دیگری از صحبتهایش تاکید کرده است که توافق ایران و آمریکا درباره مساله هستهای به معنای تغییر موضع ایران نسبت به آمریکا در زمینههای دیگر نیست. او به "ممنوعیت" مذاکره با آمریکا درباره موضوعاتی به جز مساله هستهای اشاره کرده و گفته است: "علت این مخالفت، جهتگیریهای آمریکا است که درست در نقطه مقابل جمهوری اسلامی قرار دارد."