نکات کلیدی دستور ترامپ درباره منع ورود پناهجویان و شهروندان هفت کشور به آمریکا

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دستوری را امضا کرد که به موجب آن مرزهای این کشور به مدت چهار ماه به روی پناهجویان بسته میشود و همچنین صدور ویزا برای شهروندان هفت کشور عمدتا مسلمان به مدت سه ماه ممنوع میشود؛ اقدامی که با انتقاد گسترده سازمانهای حقوق بشری روبهرو شده است.
این مطلب نگاهی دارد به برخی نکات کلیدی این موضوع:
چه اتفاقی میافتد؟
- تعلیق اجازه ورود پناهجویان به آمریکا به مدت ۱۲۰ روز
- ممنوعیت ورود پناهجویان سوریه به آمریکا تا مدت نامعلوم. آقای ترامپ در مصاحبهای برای مسیحیان سوریه استثنا قائل شده بود
- تعلیق ۹۰ روزه ورود افراد از هفت کشور عمدتا مسلمان ایران، عراق، سوریه، لیبی، سومالی، سودان و یمن. این قانون دیپلماتها و افراد دارای ویزای سازمان ملل را شامل نمیشود
- شهروندان این کشورها که دارای گرین کارت هستند مورد به مورد بررسی میشوند
- دادن اولویت پناهندگی به اقلیتهای مذهبی که در کشورشان آزار و اذیت شدهاند
- تعیین سقف پذیرش ۵۰ هزار پناهجو برای سال ۲۰۱۷. برخلاف سقف ۱۱۰ هزار نفری که در دولت باراک اوباما در نظر گرفته شده بود
- تعلیق فوری برنامهای که به مهاجران اجازه میداد ویزای خود را غیرحضوری تمدید کنند
- استثناها مورد به مورد بررسی میشود
حکم دادگاه
یک قاضی فدرال آمریکا دستور داده است که بخشهایی از فرمان دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور مبنی بر منع ورود شهروندان هفت کشور به ایالات متحده و بازگرداندن آنها، موقتا متوقف شود.
براساس دستور این قاضی روند بازداشت، اخراج و استرداد کسانی که با ویزای قانونی وارد آمریکا شده اند یا پناهنده هستند، "موقتا متوقف شده است."
اتحادیه آزادیهای مدنی شهروندان آمریکا روز شنبه (۲۸ ژانویه) در واکنش به فرمان آقای ترامپ، شکایتی را علیه او به دادگاه ارائه کرده است.
مشکلات مسافران و واکنش ایران
اجرای فوری فرمان ترامپ برای ممنوعیت ورود شهروندان هفت کشور مسلمان مشکلات زیادی برای مسافران ایرانی ایجاد کرده است. براساس گزارشها تعداد زیادی از ایرانیان بعد از اجرای فرمان ترامپ ساعتها در فرودگاههای آمریکا معطل شدند و گاهی حتی به خاک آمریکا هم نرسیدند.
وزارت امور خارجه ایران در واکنش به ممنوعیت ورود شهروندان هفت کشور از جمله ایران به آمریکا، به شهروندان خود توصیه کرده است قبل از سفر به ایالات متحده آمریکا مطمئن شوند میتوانند وارد آن کشور شوند. این وزارت خانه در بیانیهای گفته است: "قبل از سفر به این کشور (آمریکا) به طریق مقتضی و معتبر اطمینان حاصل کنند که برای ایشان در بین راه و در مبادی ورودی به آمریکا مزاحمتی ایجاد نخواهد شد."
در عین حال وزارت خارجه ایران، سفیر سوئیس در تهران را به عنوان حافظ منافع دولت آمریکا، احضار کرده است.
همزمان صدها شهروند آمریکا در چندین فرودگاه در ایالتهای مختلف آمریکا علیه سیاستهای مهاجرتی جدید آقای ترامپ دست به تظاهرات زدهاند.
ترامپ چه گفت؟
آقای ترامپ میگوید توقف پذیرش پناهجویان، به ماموران دولتی زمان لازم را برای بهبود سیستم میدهد و این اطمینان ایجاد میشود که تهدیدکنندگان امنیت ملی آمریکا نتوانند ویزا بگیرند. اما او مشخص نکرده که ماموران دولتی چه تمهیداتی را باید در نظر بگیرند.
سوریهایی که برای اسکان در آمریکا تقاضا دادهاند حالا باید یک فرآیند پیچیده تحقیق در مورد پیشینهشان را پشت سر بگذارند؛ فرآیندی که ممکن است بین ۱۸ تا ۲۴ ماه طول بکشد.
گروههای حقوق بشری میگویند آقای ترامپ مسلمانان را به خاطر اعتقادشان هدف قرار داده است و به همین دلیل هم میتوانند او را قانونا به چالش بکشند. آنها همچنین میگویند که هیچ پناهجویی به جرایم مرتبط با تروریسم متهم نشده است.
آقای ترامپ زمانی که در مورد این برنامه صحبت میکرد به حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ اشاره کرد. این در حالی است که هیچ کدام از ۱۹ هواپیماربایی که در آن حملات شرکت داشتند اهل کشورهایی که تحریم شدهاند، نبودند.
لغو قانون صدور روادید غیرحضوری بر خدمات کنسولی آمریکا در سراسر جهان تاثیر میگذارد. کارشناسان میگویند که مسافران احتمالا زمان بیشتری را در فهرستهای انتظار خواهند گذراند.