راتکو ملادیچ، فرمانده سابق صربهای بوسنی به حبس ابد محکوم شد

منبع تصویر، MICHEL PORRO/GETTY IMAGES
در آغاز جلسه دادگاه آقای ملادیچ با چهره آرام، لبخند و با انجام حرکات دست در برابر دوربین ها حاضر شد.
راتکو ملادیچ، فرمانده سابق صربهای بوسنی به جرم نسلکشی و قساوت در جریان جنگ بوسنی در دهه ۱۹۹۰ به حبس ابد محکوم شد.
راتکو ملادیچ که به عنوان "قصاب بوسنی" شناخته میشود، زمان قتل عام سربرنیتسا و محاصره سارایوو در سال ۱۹۹۵ فرمانده نیروهای صرب بوسنی بود. در این قتل عام و محاصره بیش از ۱۰،۰۰۰ نفر جان خود را از دست دادند.
دیوان کیفری بینالمللی او را در ارتکاب ۱۰ جنایت مختلف از ۱۱ اتهام مطرح شده عیله وی، مجرم شناخت.
زمان اعلان حکم، آقای ملادیچ که ۷۴ ساله است در جلسه دادگاه حضور نداشت.
او به دلیل پرخاش کردن به قضات دادگاه، از تالار دادگاه اخراج شده بود.
آقای ملادیچ از سال ۲۰۱۲ تحت محاکمه دادگاه بینالمللی کیفری یوگسلاوی سابق قرار دارد. پرونده او آخرین پرونده این دادگاه است.
در قتل عام در سربرنیتسا بیش از ۷،۰۰۰ مرد و پسر مسلمان به قتل رسیدند و در محاصره سارایوو بیش از ۱۰،۰۰۰ نفر کشته شدند.
از زمان پایان جنگ در سال ۱۹۹۵، او به طور مخفی و بدون آشکار کردن هویت خود در صربستان زندگی میکرد و توسط خانواده و افرادی از نیروهای امنیتی حمایت میشد.
او در نهایت در سال ۲۰۱۱ در خانه یکی از خویشاوندان در روستایی در شمال صربستان دستگیر شد؛ بدین ترتیب او که به نسلکشی و جنایات علیه بشریت متهم بود در عمل توانست ۱۶ سال اجرای قانون را به تاخیر اندازد.
در آغاز جلسه دادگاه آقای ملادیچ با چهره آرام، لبخند و با انجام حرکات دست در برابر دوربینها حاضر شد.
قربانیان و نزدیکان آنها در محل یادبود قربانیان در نزدیکی سربرنیتسا و دهها نفر دیگر که در خارج دادگاه جمع شده بودند و صدور حکم را مشاهده میکردند. آنها در دست عکس های افرادی را داشتند که کشته شدهاند یا هنوز نشانی از آنها نیست.
در سربرنیتسا چه اتفاق افتاد؟
منبع تصویر، Reuters
قربانیان و نزدیکان آن ها در محل یادبود قربانیان در نزدیکی سربرنیتسا و دهها نفر دیگر که در خارج دادگاه جمع شده بودند صدور حکم را مشاهده می کردند.
در اوایل ماه ژوئیه ۱۹۹۵، نیروهای صرب بوسنی منطقه ای را در نزدیکی شهر سربرنیتسا محاصره کردند. این منطقه را سازمان ملل متحد "منطقه امن" اعلام کرده بود که توسط ۶۰۰ سرباز هلندی سازمان ملل متحد که به طور سبک مسلح بودند محافظت میشد.
صربها از جنوب حمله کردند و هزاران غیرنظامی و افراد مسلح بوسنیایی را وادار به فرار به شمال سربرنیتسا کردند. تا ۱۰ ژوئیه، حدود ۴۰۰۰ نفر در آن جا جمع شده بود. پیشروی صربها ادامه یافت و سیلی از پناهنجویان به پایگاه اصلی سربازان هلندی در پوتوکرای سرازیر شد.
ژنررال ملادیچ، سرهنگ توم کاریمانس، فرمانده هلندی را احضار و تقاضا کرد که بوسنیایی ها برای نجات جان خود خلع سلاح شوند.
در روز ۱۲ ژوئیه، حدود ۱۵ هزار نفر از مرد بوسنیایی که واجد نیروی نظامی بودند از آن منطقه خارج شدند. در حالی که آنها از طریق کوه ها فرار می کردند هدف توپخانه قرار داده شدند. برخی هم پس از تسلیم شدن کشته شدند.
پس از آن اتوبوس ها حدود ۲۳۰۰۰ زن و کودک را به قلمرو بوسنی انتقال دادند و نیروهای صرب مردان از ۱۲ تا ۷۷ ساله را برای "بازجویی به ظن جرائم جنگی" از آنها جدا کردند.
صدها نفر از مردم در کامیونها و انبارها نگهداری می شدند.
در ۱۳ ژوئیه ۱۹۹۵ اولین کشتار بوسنیاییهای غیرمسلح در انباری در روستای کراویچ صورت گرفت.
صلحبانان هلندی دست کم پنج هزار نفر را که به پایگاه آن ها پناه برده بودند، به نیرو های صرب تحویل دادند. در عوض، نیرو های صرب های بوسنی ۱۴ سرباز هلندی را که در یک پایگاه آن ها در نوا کااسابا گروگان گرفته شده بودند آزاد کردند.
ظرف بیش از چهار روز، بیش از ۷۰۰۰ مرد و پسر مسلمان بوسنیایی توسط نیروهای صرب بوسنی در نقاط اطراف سربرنیتسا کشته شدند.
محاصره سارایوا چه گونه بود؟
منبع تصویر، AFP
آوریل ۱۹۹۲: بوسنیایی ها از پرتاب خمپاره به ساریاوا پناه می برند
غیرنظامیان در پایتخت بوسنی در سالهای ۱۹۹۲-۱۹۹۵ تحت محاصره شدید نیروهای صرب بوسنی قرار داشتند که از تپههای اطراف به سمت شهر شلیک میکردند. در جریان این محاصره بیش از ۱۰،۰۰۰ جان باختند.
این حوادث بخشی از آن چیزی است که مقامات قضایی "عملیات جنایتکارانه" نیروهای صرب مینامند که با هدف ایجاد وحشت در میان بوسنیاییها و کرواتها برای فرار دادنشان از سرزمینهایی که صربها ادعای آن را داشتند، انجام گرفته است.
بیشتر بخوانید: