جشن ۷۰ سالگی کرهشمالی: نگرانی از پیغام رژه نظامی
تصاویر پشت این رزمیکاران را صدها نفر با نگهداشتن پلاکاردهای هماهنگ ایجاد کردهاند
کرهشمالی به مناسبت هفتادمین سال تشکیل این کشور اعلام کرده رژه نظامی بزرگ و مسابقات ورزشی و حرکات نمایشی گستردهای برگزار میکند. ناظران میگویند تاکید بر نمایش گسترده موشکهای قارهپیما در این رژه نظامی میتواند از ناکامی مذاکرات هستهای واشنگتن-پیونگیانگ خبر دهد.
همزمان کرهشمالی گفته مراسمهای بزرگ و متنوع ورزشی و سرگرمکننده برگزار خواهد کرد و علاقمندان خارجی هم میتوانند با خرید بلیت برای تماشای این مسابقات و مراسم سرگرمکننده به این کشور سفر کنند.
با وجود این، رژه نظامی امسال کرهشمالی در سایه گفتگوهای دو جانبه این کشور با آمریکا بر سر خلع سلاح هستهای این کشور قرار خواهد گرفت چرا که همگان منتظر خواهند شد که ببینند امسال پیونگیانگ چه نوع موشک یا تسلیحات نظامی پیشرفتهای به نمایش خواهد گذاشت.
تحلیلگران میگویند اگر بخش مهمی از این رژه به موشکهای بالستیک، به ویژه نسل جدید آنها تعلق بگیرد، میتواند پیغامی تحریکآمیز برای آمریکا و متحدانش تلقی شود. به ویژه پس از آن که سفر برنامهریزی شده مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا به پیونگیانگ، در آخرین لحظه به دستور دونالد ترامپ لغو شد.
پس از لغو این سفر، دو طرف یکدیگر را در کند شدن روند مذاکرات و غیرهستهای شدن شبه جزیره کره مقصر دانستند و همزمان بر عزم خود برای به نتیجه رساندن این مذاکرات تاکید کردند.
در همین حال، برگزاری مسابقات ورزشی سراسری که ۵ سالی است کرهشمالی سراغ آن نرفته بود، کارزار تبلیغاتی بزرگی برای دولت این کشور خواهد بود که تلاش دارد تصویری جدید از خود در عرصه جهانی تعریف کند.
این تلاشها از المپیک زمستانی سال گذشته در کره جنوبی شروع شد که دو کره توافق کردند در برخی رشتهها تیمی مشترک در مسابقات شرکت دهند و در رژه افتتاحیه هم تنها یک کاروان از ورزشکاران دو کشور حضور یافت.
دهها هزار سرباز در این رژه شرکت میکنند
با وجود سر و صدای فراوانی که در پیرامون دیدار تاریخی دونالد ترامپ و کیم جونگ اون در سنگاپور ایجاد شد، در هفتههای گذشته گزارشهای فراوانی از ناکامی در پیشبرد مذاکرات هستهای میان نمایندگان دو کشور منتشر شده است.
در حالی که رهبران دو کشور در سنگاپور توافق کردند که در جهت عاری شدن شبه جزیره کره از سلاحهای هستهای گام بردارند، اما این توافق از جزئیاتی چون جدول زمانی، روند غیرهستهای شدن و مکانیسم راستیآزماییها سخنی به میان نیاورده بود.
پس از دیدار سنگاپور، مقامهای ارشد دو کشور در چند دور مذاکرات رو در رو حضور یافتند و مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا، دست کم سه بار به پیونگ یانگ سفر کرد و حتی در یکی از توافقات حاشیهای که حاصل شد، کرهشمالی بقایای اجساد چند سرباز آمریکایی را که در جریان جنگ کره در دهه ۵۰ میلادی کشته شده بودند را به آمریکا بازگرداند.
اما پس از آن، سفر از قبل برنامهریزی شده مایک پومپئو به پیونگ یانگ که همزمان با معرفی نماینده ویژه آمریکا در امور کره شمالی صورت می گرفت، با دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهوری، لغو شد.
آقای ترامپ علت این تصمیم را نارضایتی از روند مذاکرات و پیشرفت تلاشها برای غیرهستهای شدن کرهشمالی عنوان کرد و حتی چین را به کم کاری در این زمینه متهم کرد و گفت پکن به علت جنگ تعرفهای که با واشنگتن شروع کرده تمایلی برای به سرانجام رساندن موضوع کره ندارد.
انتقادی که پکن به تندی به آن واکنش نشان داد و علاوه بر غیرمسئولانه خواندن اظهارات رئیس جمهور آمریکا از عزم خود برای حل بحران کره سخن گفت.
در رژه به دنبال چه باید گشت؟
ناظران مسایل کره میگویند برگزاری یک رژه نظامی مفصل میتواند این نگرانی را به وجود آورد که پیونگ یانگ واقعا تصمیمی برای دست کشیدن از برنامه هستهای خود ندارد و قرار نیست برنامه موشکی خود را هم متوقف کند.
در رژه مشابه سال قبل که بسیار حاشیهساز شد، تانکها، موشکها و دهها هزار سرباز حضور یافتند اما کارشناسان میگویند امسال نباید به تعداد و بزرگی رژه توجه کرد بلکه باید دید چه نوع تسلیحاتی به نمایش گذاشته خواهد شد.
سوال اصلی در حاشیه رژه امسال کره شمالی این خواهد بود که این کشور چه قدر برای خلغ سلاح هستهای جدی است؟
فیودور ترتیتسکی از انکینیوز به بیبیسی گفته: "باید دید آیا موشک بالستیکی در این رژه به خیابان آورده میشود و اگر آره، چه تعداد."
نمایش موشکهای بالستیک نسل جدیدی که کرهشمالی مدعی است قابلیت رسیدن به خاک ایالاتمتحده را دارد، یکی از اصلیترین نگرانیهای واشنگتن است.
از نظر آقای ترتیستکی کرهشمالی قصدی برای توقف برنامه موشکی خود ندارد. او میگوید: "اما اگر آنها بخواهند موشکهای خود را در این رژه به نمایش بگذارند، این پیغامی صریح خواهد بود که نشان میدهد آنها از تاکید بر تداوم برنامه موشکی خود ابایی ندارند. اگر چنین چیزی اتفاق بیفتد متغیر مهمی است که نشان میدهد گفتگوها با آمریکا رو به بنبست دارد."
مسابقات ورزشی نمایشی که در آن گروههای بزرگ آکروبات، صدها ژیمناست و رزمیکار به صورت هماهنگ و موزون برنامه اجرا میکنند، آخرین بار در سال ۲۰۱۳ در پیونگ یانگ برگزار شد.
این مراسم معمولا روایتگر نحوه شکلگیری کرهشمالی کمونیستی است و عنوان آن هم "کشور با عظمت" گذاشته شده است.
تصاویر ماهوارهای از تمرین گروههای شرکتکننده در این مسابقات و کنسرتها حکایتگر این است که مراسم امسال بسیار مفصل خواهد بود و قرار است در هفتههای باقی مانده از ماه سپتامبر برگزار شود.
در آخرین مراسم این چنینی یک استادیوم بزرگ پر از حرکات موزون و نمایش خیرهکننده ژیمناستها و آکروباتها شده بود؛ چیزی شبیه مراسمهای افتتاحیه یا اختتامیه المپیک.
این مراسم یک پروپاگاندای بزرگ دولتی است که به گفته گزارشگران قصد آن بالا بردن وجهه پیونگیانگ میان مردم کشورهای منطقه و همسایگان کرهشمالی است.
امسال حتی گردشگران خارجی می توانند با خرید بلیت این فستیوال که حدود ۹۳۰ دلار آمریکا است به کره شمالی سفر کنند و از نزدیک در کنسرتها و نمایشهای بزرگ شرکت کنند.
برای برگزاری این نمایشها دهها هزار نفر ماهها تمرین کردهاند
حتی خطوط هوایی این کشور، ایر کوریو، تعداد پروازهای خود را از پکن را افزایش داده تا گردشگران علاقمند بیشتری را برای این مراسم به پیونگیانگ بیاورد.
با وجود این، سازمان ملل متحد پیشتر برگزاری این نمایشهای گروهی بزرگ را محکوم کرده بود چرا که به نظر این نهاد بینالمللی کودکان مجبور به حضور در تمرینهای طاقتفرسای آن شدهاند.