کشتار کنیسه یهودیان؛ مناقشه بر سر سفر ترامپ به پیتزبورگ
برداران روزنتال نخستین قربانیان کشتار کنیسه درخت زندگی هستند که به خاک سپرده میشوند
در حالی که صدها نفر برای حضور در نخستین مراسم خاکسپاری قربانیان حمله به کنیسه درخت زندگی در پیتزبورگ پنسیوانیا دور هم جمع شدهاند، سفر دونالد ترامپ به همراه همسر، دختر و دامادش به این شهر با واکنشهای متفاوتی روبرو شده است.
روز سهشنبه محله اسکوئریل هیل پیتزبورگ میزبان صدها نفر از یهودیان و شهروندانی بود که برای ادای احترام به دیوید و سیسیل روزنتال دور هم جمع شده بودند؛ دو برادر ۵۴ و ۵۹ ساله که جوانترین قربانیان حمله روز شنبه به کنیسه درخت زندگی در این محله معرفی شدهاند و امروز به عنوان نخستین قربانیان این کشتار به خاک سپرده شدند.
مراسم خاکسپاری این دو برادر در حالی امروز برگزار شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری به همراه ملانیا، همسر و ایوانکا، دختر و جرد کوشنر، داماد خود در جریان سفری مناقشه برانگیز به پیتزبورگ رفت تا از نزدیک با بازماندگان این واقعه ابراز همدردی کند.
منتقدان آقای ترامپ میگویند سفر او توجهها را از مراسم خاکسپاری به رئیس جمهور معطوف خواهد کرد.
جفری مایرز، ربای کنیسه درخت زندگی، ضمن خوشامد به رئیس جمهوری به شبکه سیانان گفته برنامه ای برای دیدار با آقای ترامپ ندارد چرا که میخواهد "روی بازماندگان و خانوادههای قربانیان تمرکز کند."
با وجود این، آقای مایرز عصر سهشنبه در مقابل کنیسه درخت زندگی حضور داشت و به آقای ترامپ و ملانیا ترامپ، بانوی اول آمریکا در ادای احترام به ستارههای یادبود قربانیان کشتار روز شنبه کمک کرد.
همزمان صدها نفر از معترضان به سفر آقای ترامپ همزمان با حضور کاروان خودروهای او در نزدیکی کنیسه درخت زندگی در اطراف آن جمع شدند و حتی مسیر بخشی از کاروان پلیس که برای حفاظت از آقای ترامپ به اطراف کنیسه اعزام شده بودند را به هنگام ترک محله مختل کردند.
بیشتر بخوانید
سفر امروز آقای ترامپ به پیتزبورگ با واکنشهای زیادی روبرو شده
همزمان شبکه سیانان آمریکا هم گزارش کرده که سناتور میچ مک کانل و سناتور چاک شومر رهبران دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در سنا و پل رایان، رئیس مجلس نمایندگان و نانسی پلوسی، رهبر دموکراتها در مجلس نمایندگان این کشور هم از همراهی کردن آقای ترامپ در این سفر عذر خواستهاند و شهردار پیتزبورگ هم که روز گذشته خواسته بود در صورت امکان سفر آقای ترامپ به تعویق بیفتد، گفته برنامهای برای حاضر شدن در کنار رئیسجمهوری ندارد.
سیانان همچنین نوشته پت تومی، سناتور جمهوریخواه ایالت پنسیلوانیا هم گفته با آقای ترامپ در جریان سفرش به پیتزبورگ همراه نخواهد شد.
اگر چه اکثر این افراد تداخل برنامههای از قبل تعیین شده خود با این سفر پیشبینی نشده را علت انصراف از همراهی رئیسجمهور اعلام کردهاند اما رسانههای آمریکا نزدیک بودن زمان انتخابات (سهشنبه آینده) را یکی از دلایل این تصمیم میدانند. برخی هم میگویند اظهارات ملیگرایانه آقای ترامپ به ویژه در میتینگهای انتخاباتی اخیر از عوامل زمینهساز خشونتهایی چون کشتار کنیسه درخت زندگی است.
مخالفان سفر آقای ترامپ به پیتزبورگ در نامه سرگشادهای که ۷۰ هزار نفر آن را به صورت اینترنتی امضا کردهاند آمده " تازمانی که رئیسجمهوری آشکارا ملیگرایی سفیدپوستپرستانه را محکوم نکند خوشامدی در کار نخواهد بود."
صدها نفر برای ادای احترام به قربانیان کشتار شنبه در بیرون مرکز یهودیان روداف شلوم در پیتزبورگ صف کشیدند
در این نامه آمده: "پرزیدنت ترامپ، گفتههای شما، سیاستهای شما و حزبتان به حرکتهای جنبش ملیگرایی معتقد به برتری نژادسفید دامن زده"... آنچه در پیتزبورگ روی داد "نتیجه مستقیم نفوذ کلام شماست".
انتقادها به سفر آقای ترامپ به پیتزبورگ در حالی بالا گرفته که روز گذشته کاخ سفید این موضوع که شعارهای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا میتواند مسبب کشتار جمعی در کنیسه درخت زندگی باشد را رد کرد.
سارا هاکبی سندرز سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه گفت این ادعا که آقای ترامپ به نوعی مسئول قتل ۱۱ نفر در تیراندازی روز شنبه است "مایه انزجار" است.
بیشتر بخوانید
روز شنبه رابرت باوئرز، ۴۶ ساله، در حالی که یک مسلسل و سه کلت کمری به همراه داشت به کنیسه درخت زندگی در محله اسکوئریل هیل که یکی از مناطق یهودینشین پیتزبورگ است، وارد شد و در زمانی حدود ۲۰ دقیقه ۱۱ نفر را کشت و دو نفر را زخمی کرد.
کشتاری که ساعت بعد انجمن ایدیال آمریکا که علیه یهودی ستیزی فعالیت میکند آن را خونینترین کشتار یهودیان در تاریخ آمریکا اعلام کرد.
او در هنگام خروج از این کنیسه که گفته شده ۱۵۰ سال قدمت دارد، با ماموران پلیس درگیر شد و دو نفر آنها را زخمی کرد و سپس برای پناه گرفتن به داخل کنیسه بازگشت. در آنجا با ماموران گارد ضربت روبرو شد و دو نفر از انها را هم زخمی کرد اما نهایتا دستگیر شد و روز گذشته (دوشنبه) برای نخستین بار به دادگاه برده شد و در حضور قاضی به ۲۹ فقره جرم متهم شد. جرایمی که بیش از ۲۰ فقره آنها می تواند در صورت اثبات برایش حکم اعدام به دنبال داشته باشد.
صدها نفر برای هم دردی با بازماندگان
در حالی که جامعه یهودیان آمریکا برنامههای مختلفی برای بزرگداشت قربانیان این کشتار تدارک دیدهاند، در نقاط مختلف آمریکا هم مردم به سبک و سیاق خود با مردم اسکوئریل هیل ابراز همدردی کردهاند.
یک ایرانی که در واشنگتن دیسی، پایتخت، به تحصیل مشغول است با راه اندازی یک کمپین خیریه برای کمک به بازماندگان این کشتار، توانسته تاکنون بیش از ۸۸۰ هزار دلار جمعآوری کند.
شای خطیری، دانشجوی ایرانی در وبسایت جمعآوری کمکهای مردمی 'گوفاندمی' این کارزار خیریه را به راه انداخته، هیچ ارتباط شخصی با جامعه یهودیان پیتزبورگ ندارد.
همزمان یک گروه دیگر مسلمانان آمریکایی هم توانسته تا عصر سهشنبه ۱۸۵ هزار دلار کمک جمعآوری کند.
به گزارش یک روزنامه محلی، فدراسیون یهودیان پیتزبورگ بزرگ هم تا کنون بیش از ۲۰۰ هزار دلار کمک مالی برای بازماندگان قربانیان این کشتار دریافت کرده است.
اخبار مرتبط