کیم جونگ-اون در قطاری 'زرهپوش' برای دیدار با ترامپ به ویتنام رفته است
- مینا جوشقانی
- بیبیسی
دومین نشست مشترک آمریکا و کره شمالی با حضور دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، و کیم جونگ-اون، رهبر کره شمالی، در روزهای ۲۷ و ۲۸ فوریه در هانوی، پایتخت ویتنام، برگزار میشود. به همین منظور کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، به همراه خواهرش کیم یو جونگ سوار بر قطار شخصیاش به ویتنام رفته است.
سطح بالای تمهیدات امنیتی در هفته های اخیر، ورود کیم چانگ سون، دستیار نزدیک رهبر کره شمالی و دنیل والش، معاون رئیس ستاد کاخ سفید، تا حد زیادی از نگرانی ها درباره احتمال لغو دوباره نشست مشترک بین ترامپ و کیم کاسته است.
اما نشست هانوی نخستین دیدار بین این دو رهبر نیست. همین هشت ماه پیش بود که دونالد ترامپ و کیم جونگ-اون، در سنگاپور دیدار کردند. دیداری که با توجه به خصومت دیرین دو حکومت تاریخ ساز شد چرا که برای نخستین بار از زمان تقسیم شبه جزیره کره به دو کشور مستقل شمالی و جنوبی در پایان جنگ جهانی دوم، رهبر جمهوری دموکراتیک خلق کره و یک رئیس جمهور بر سر کارِ آمریکایی سر میز مذاکره نشستند.
با نزدیک شدن دومین نشست مشترک آمریکا و کره شمالی با حضور دونالد ترامپ و کیم جونگ-اون در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در هانوی، گمانهزنیها شدت گرفته و پرسشهای مشابهی مطرح میشود.
در نشست سنگاپور چه گذشت؟
در دوازدهم ژوئن ۲۰۱۸ جهان شاهد اتفاقی بود که بسیاری تا آن لحظه ناممکن تصور میکردند. نشستن رهبر کره شمالی و یک رئیس جمهور وقتِ آمریکا بر سر یک میز.
دونالد ترامپ و کیم جونگ-اون در سنگاپور تصمیم گرفتند چشمانداز جدیدی برای صلح پایدار و توسعه ترسیم کنند.
دولت پیونگیانگ متعهد شده بود که در ازای تأمین امنیت از سوی ایالات متحده، شبه جزیره کره را به طور کامل از تأسیسات هستهای بزداید.
جمهوری خلق کره همچنین وعده داده بود باقیمانده سربازهای کشته شده آمریکایی از زمان جنگ دو کره را به میهن بازگرداند که نتیجه آن فرستادن ۵۵ جعبه به آمریکا بود که گفته میشد در آن بقایای نیروهای آمریکایی بوده است.
در عوض آقای ترامپ قول داده بود که مانورهای بزرگ نظامی مشترک با کره جنوبی را در این کشور که اغلب با انتقاد همسایه شمالی همراه بود، به حالت تعلیق درآورد. البته مانورهای در مقیاس کوچک هنوز ادامه داشت.
از آن تاریخ، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا دو بار به کره شمالی سفر کرده است اما اولین بازدید او چندان موفق نبود بود چرا که پس از این دیدار، حکومت کره شمالی در بیانیهای از آمریکا به علت داشتن "خواستههای یکطرفه و گانگستری" در رابطه با هستهای زدایی انتقاد کرد.
هرچند دیدار بعدی در ماه اکتبر امیدوارکنندهتر بود و از تمایل دو طرف به مذاکرات حکایت داشت اگرچه در عمل کماکان قدمی برداشته نشد تا اینکه در ماه ژانویه سال جاری میلادی پرزیدنت ترامپ در کاخ سفید با مقامهای کره شمالی دیدار کرد و کمی بعد نوید دومین نشست مذاکرات بین دو طرف را داد.
چرا در ویتنام؟
حدود دو هفته مانده به نشست، فام بین مین وزیر خارجه ویتنام برای دیدار با همتای کره شمالیاش به پیونگیانگ سفر کرد. در این دیدار طرفین قول دادند که روابط دوستانه بین دو کشور را که از زمان رهبر بنیانگذار کره شمالی و رئیس جمهور سابق ویتنام هو چی مین ساخته شده بود، مستحکم کنند.
کیم جونگ-اون قرار است به عنوان مهمان حکومتی به همراه رئیس جمهور ویتنام نگوین فو ترنگ از زیرساخت های اقتصاد احیا شده ویتنام از زمان جنگ دیدن کند.
اگرچه اینگونه بازدیدهای رسمی با شخص اول کشور میزبان نشست بر اساس پروتکل و از روی ادب است، اما آقای کیم پیام دیگری هم دارد: کره شمالی درباره رونق اقتصادش جدی است! و این توسعه محدود به کلاهکهای هستهای و موشک نیست، بلکه احتمالا میخواهد از مدل موفق رفیقش ویتنام به عنوان یک کشور کمونیست با رشد اقتصادی بالا، الگوبرداری کند تا به این ترتیب دو هدف را با یک تیر زده باشد.
از سوی دیگر این نشست فرصت خوبی است برای ویتنام و آمریکا که هر آنچه خصومت یا دلخوری از دوران جنگ این دو کشور مانده دور بریزند.
دستاوردهای احتمالی نشست هانویی چیست؟
هرچند برنامه دقیق این نشست منتشر نشده، اما انتظار میرود در قدم اول پاک کردن کره شمالی از تسلیحات هستهای یانگ بیون مورد نظر باشد. در نشست سال گذشته سنگاپور نیز هر دو رهبر بر هستهای زدایی توافق کردند اما جزئیات کامل آن دراختیار رسانهها قرار نگرفت.
در برابر، احتمالا یکی از اهداف کره شمالی حفظ بیانیه رسمی پایان جنگ شبه جزیره کره و باز کردن دفتر رابط بین دو کشور کره شمالی و جنوبی به عنوان یک تضمین است. اما علاوه بر آن بعید نیست کره شمالی خواهان نوعی سود اقتصادی باشد؛ مثلا تخفیف بر تحریمهای کنونی اقتصادی.
مشخص نیست آمریکا برای دادن این مزایا به کره شمالی آمادگی داشته باشد یا نه اما به طور قطع روشن است که کره شمالی برای گرفتن بهره بردن از این مزایا باید موضعش را درباره از بین بردن تسلیحات هستهای و موشکهای قارهپیمایی که میتوانند کلاهکهای هستهای را تا قلمرو آمریکا ببرند، تغییر دهد.
اینکه نتیجه نشست چه باشد مشخص نیست اما انتظار میرود برخلاف نتیجه اجلاس سنگاپور، این بار توافقی محکم و با جزئیات به دست بیاید. نماینده دونالد ترامپ در امور کره شمالی گفته مذاکرات با کره شمالی حتی بعد از نشست هانوی ادامه خواهد داشت.
با این حال تحلیلگران شکاکتر میگویند باید سطح توقعات از این نشست را پایینتر آورد و با دیدی واقعنگرایانه منتظر دستاورد آن ماند.