نشان لژیون دونور به میشل ولبک، نویسنده جنجالی فرانسه اهدا میشود
- توبی لاکهرست
- بیبیسی
میشل ولبک بزرگترین نویسنده زنده فرانسه خوانده شده با این حال متهم است که در کتابهایش ضدیت با زن، اسلامهراسی و نژادپرستی دامن میزند.
میشل ولبک نویسنده جنجالی فرانسوی صاحب نشان لژیون دونور فرانسه شد.
امانوئل ماکرون رئیسجمهوری فرانسه در مراسمی که نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری سابق این کشور هم حضور خواهد داشت، نشان لژیون دونور را به این نویسنده اهدا خواهد کرد.
آقای ولبک به عنوان بزرگترین نویسنده زنده فرانسه به خاطر "نگاه دقیق به جامعه مدرن" تحسین شدهاست با این همه چهرهایست که اختلافنظرهای زیادی در فرانسه ایجاد کرده است.
منتقدانش او را به زنستیزی، نژادپرستی و اسلامهراسی متهم میکنند.
شان کین سردبیر بخش کتاب روزنامه گاردین به بیبیسی گفته است: "به نظر من او در کتابهایش از نفرت اغلب مردم حداکثر استفاده را کرده است. اما نمیدانم این اسمش استعداد است یا فرصتطلبی."
میشل ولبک کیست؟
میشل ولبک ۶۳ ساله در جزیره فرانسوی رئونیون که در اقیانوس هند قرار دارد با نام میشل توماس به دنیا آمده است. او در حالی که مادرش همراه با دوستپسر جدیدش برای زندگی به برزیل رفته بود ابتدا به الجزایر و سپس در شش سالگی به پاریس برده شد تا با مادربزرگش زندگی کند. تخلص او نام مادربزرگش است.
این نویسنده دوست نزدیک بسیاری از افراد تاثیرگذار فرانسه است. او هم با آقای ماکرون و هم با رئیس جمهوری پیشین فرانسه نیکولا سارکوزی دیدار کرده است و کارلا برونی همسر پیشین آقای سارکوزی یکی از شعرهای او را به صورت ترانه خوانده است.
بانوی اول پیشین فرانسه سال گذشته با انتشار تصویری از روز ازدواج این نویسنده و همسرش از آنها به خاطر قسمت کردن شادیشان تشکر کرده بود.
أقای ولبک از سال ۱۹۸۰ کار سرودن شعر را آغاز کرده است و پس از آن برای دومین رمانش با عنوان ذرات بنیادی در سال ۱۹۹۸ برنده جایزه شد. صدها هزار نسخه از این کتاب پوچگرایانه به فروش رفت و جوایز و انتقادات بسیاری برای او به دنبال داشت. او به خاطر تصاویر خشن توصیف روابط جنسی در کتابش مورد انتقاد گرفت.
چرا ولبک جنجالی است؟
خانم کین، ادیتور بخش کتاب گاردین میگوید که بعد از خواندن کتاب ذرات بنیادی دیگر هیچ کتابی از آقای ولبک نخوانده است. "من مایل نبودم حتی یک کلمه دیگر از او بخوانم." به گفته خانم کین زنستیزی موجود در کتابهای او چنانکه بعضی گمان میکنند اظهارنظرش نسبت به جامعه نیست بلکه "او احساس شخصیاش را که به خاطر طردشدگی از جانب مادرش داشته، روی صفحات این کتاب بیرون ریخته است."
در یکی یادداشتهای نقد کتاب در نشریه نیویورکر، این کتاب، "متنی عمیقا نفرتانگیز" خوانده شده که "تصویری کاملا ناامید کننده از فرهنگ معاصر" ارائه کرده است.
اما نیکولاس لیزارد یک نویسنده دیگر گاردین در زمان انتشار این کتاب، آن را "تصویری جسورانه و مغشوشکننده از جامعه فروپاشیده" توصیف کرده و افزوده است "تردیدی نیست که ولبک اصلا شخص مطبوعی نیست."
نیکلاس لیزارد نویسنده گاردین با تحسین از کتاب آقای ولبک نوشته"تردیدی نیست که ولبک اصلا شخص مطبوعی نیست."
رمان پلتفرم که سال ۲۰۰۱ منتشر شده است درباره توریسم جنسی در تایلند و حاوی صحنههایی از خشونت جنسی است اما نویسندهاش به خاطر انتقاد از اسلام و توصیف حمله افراطگرایان اسلامی به یک هتل تفریحی در جنوب شرق آسیا به دادگاه کشیده شد.
این رمان یک سال پیش از آن منتشر شد که شبهنظامیان گروه جماعت اسلامی ۲۰۲ نفر را در جزیره بالی اندونزی کشتند.
قاضی این دادگاه به این دلیل که انتقاد از مذهب را حق او میدانست آقای ولبک را از اتهام دامن زدن به نفرت تبرئه کرد اما مساجد سراسر فرانسه و سازمان حقوق بشر این کشور از نویسنده انتقاد کردند.
آقای ولبک به خاطر کتاب نقشه و قلمرو که سال ۲۰۱۰ منتشر شد جایزه گنکور را برد اما رمان ششم او به نام تسلیم جنجالیترین کتاب او بود.
نویسنده در این کتاب فرانسه را در سال ۲۰۲۰ به صورتی تصور کرده است که تحت قوانین شریعت اسلامی است و مقررات برابری جنسیتی در آن رعایت نمیشود. شخصیت اصلی این رمان در نهایت تصمیم میگیرد مسلمان شود و چندهمسری را انتخاب کند.
آقای ولبک پیش از انتشار کتابش به پاریس ریویو گفته بود که "فمینیستها قطعا این کتاب را دوست نخواهند داشت." او گفته بود خودش را یک زنستیز نمیداند.
او همچنین در این مصاحبه گفته بود "ما با ایجاد جرمی به نام "اسلامهراسی" دامنه نژادپرستی را گسترش دادهایم." او همچنین گفته که "قرآن از آنچه تصور میکردم بهتر است."
این کتاب او همزمان با حمله به شارلی ابدو در ژانویه ۲۰۱۵ منتشر شد. روی جلد این نشریه طنز در روز حمله، تصویری از آقای ولبک چاپ شده بود که میگفت سال ۲۰۲۲ ماه رمضان را روزه میگیرم. پس از این حمله، این نویسنده فرانسوی تحت مراقبت دائمی پلیس قرار گرفت.
روی جلد نشریه شارلی ابدو در روز حمله به این نشریه در سال ۲۰۱۵ تصویری از آقای ولبک چاپ شده بود که میگفت سال ۲۰۲۲ ماه رمضان را روزه میگیرم.