قربانیان قانون عقیمسازی در ژاپن غرامت میگیرند
تظاهراتی در سال ۲۰۱۸ در حمایت از قربانیان قانون عقیمسازی
دهها هزار نفر از کسانی که سالها پیش در ژاپن به اجبار عقیم شده بودند، اکنون میتوانند غرامت دریافت کنند.
بر اساس قانون بهسازی نژادی که از سال ۱۹۴۸ تا ۱۹۹۶ در ژاپن اجرا میشد، بعضی افراد مجبور به عقیم کردن خود میشدند تا از آوردن فرزندانی که در آن زمان باعنوان "مادون" شناخته میشدند، جلوگیری شود.
بسیاری از قربانیان این قانون، معلولیت جسمی، بیماری ذهنی یا مشکلات رفتاری داشتند.
شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن، به خاطر "رنج عظیمی" که قربانیان این قانون متحمل شدهاند، رسما عذرخواهی کرده است.
بر اساس قانون تازهای که روز چهارشنبه ۲۴ آوریل تصویب شد، قربانیان قانون قبلی که هنوز زندهاند هر کدام معادل ۲۸ هزار و ۶۰۰ دلار غرامت دریافت میکنند. بسیاری از آنها در کودکی یا نوجوانی عقیم شده بودند.
این افراد پنج سال وقت دارند تا برای دریافت غرامت درخواست بدهند. این درخواست باید از سوی هیئتی از کارشناسان تایید شود.
آقای آبه بعد از تصویب قانون جدید گفت در دورهای که قانون قبلی اجرا میشد، "بسیاری از مردم به دلیل معلولیت یا بیماریهای مزمن دیگر تحت عملهایی قرار گرفتند که باعث رنج فراوان آنها شد... من از صمیم قلب از آنها عذرخواهی میکنم."
حدود ۲۰ نفر از قربانیان قانون عقیمسازی از دولت ژاپن شکایت کردهاند. اولین حکم مربوط به این پروندهها در اواخر ماه مه (حدود یک ماه دیگر) صادر خواهد شد.
یکی از زنانی که در سال ۱۹۷۲ در سن ۱۵ سالگی به دلیل تشخیص مشکل کمتوانی ذهنی موروثی عقیم شده بود، از دولت ژاپن برای دریافت حدود صدهزار دلار غرامت شکایت کرده است.
خواهر این زن چند ماه پیش در یک نشست خبری گفت: "ما روزهای عذابآوری را پشت سر گذاشتیم. ما ایستادیم تا جامعه بهتری داشته باشیم."
قانون عقیمسازی چه بود؟
قانون حفاظت از بهسازی نژادی در سال ۱۹۴۸ و زمانی که ژاپن در حال بازسازی بعد از جنگ جهانی دوم بود، تصویب شد.
هدف از تصویب قانون این بود که کسانی که معلولیتهای جسمی یا عقبماندگی و بیماریهای ذهنی مزمن داشتند نتوانند بچهدار شوند. مبتلایان به بیماریهای دیگری مانند جذام هم مشمول این قانون میشدند.
برآورد میشود که طی ۴۸ سال اجرای این قانون حدود ۲۵ هزار نفر عقیم شدهاند. هر چند سوابق اندکی از آن زمان باقی مانده اما گفته میشود که دست کم ۱۶ هزار و پانصد نفر از این افراد برای عمل جراحی رضایت ندادهاند.
عمل عقیمسازی در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی در ژاپن به بالاترین حد رسید و تا سال ۱۹۹۳ که آخرین عمل انجام شد، ادامه پیدا کرد.
این قانون در سال ۱۹۹۶ لغو شد.