نشست سه روزه راه 'ابریشم جدید' در پکن
مقامات و نمایندگان عالیرتبه بیش از ۳۰ کشور جهان از امروز در نشست سه روزه "راه ابریشم جدید" یا " یک کمربند و یک جاده" در پکن شرکت کردهاند.
هدف از این پروژه عظیم گسترش ارتباطات تجاری جهانی است.
ولادیمیرپوتین، رئیس جمهور روسیه، و جوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا از جمله شرکت کنندگان در این نشست هستند.
ایتالیا اخیرا به عنوان اولین کشور توسعه یافته جهان به برنامه سرمایه گذاری "راه ابریشم جدید" چین پیوسته که این موضوع، نگرانی متحدان این کشور را در غرب به دنبال داشته است.
در جریان سفر اخیر رئیس جمهور چین به رم در مجموع ۲۹ قرارداد به ارزش ۲.۵ میلیارد یورو (۲.۸ میلیارد دلار) بین دو کشور امضا شد.
چین نخستین بار طرح "جاده ابریشم جدید" را در سال ۲۰۱۳ میلادی به عنوان راهی برای گسترش روابط پکن با کشورهای آسیایی، آفریقایی و اروپایی از طریق سرمایه گذاری در زیرساختها معرفی کرد.
اما عملی شدن این پروژه به نگرانی برخی از دولتهای غربی به ویژه آمریکا در زمینه نفوذ فزاینده چین دامن زده است.
مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا سال گذشته گفت که چین با استفاده از "دیپلماسی بدهی" در تلاش است تا نفوذ خود را در جهان افزایش دهد.
برنامه "جاده ابریشم" مدرن چین شامل موجی از سرمایه گذاریهای چینی در پروژههای عمده زیربنایی در سراسر جهان با هدف تسریع صادرات کالاهای چینی است.
منتقدان این برنامه را همچنین نمایانگر تلاشی علنی از سوی پکن برای افزایش نفوذ ژئوپولیتیکی و استراتژیک خود میدانند.
در این برنامه که با سرمایه گذاریهای هنگفت برای ایجاد شبکه های راه آهن، جاده ها و بنادر همراه است، شرکتهای عمرانی چین قراردادهای پرسودی برای اتصال بنادر و شهرها - با وام بانک های چینی - دریافت کردهاند.
اما گفته شده که چنین سرمایه گذاریهایی بدهیهایی را به برخی از کشورها تحمیل میکند.
چین درآغاز این نشست و در پی انتقادات از وامهای پیشنهادی چین به کشورهای در حال توسعه متعهد شده است که کشورهای وام گیرنده را دچار وضعیت بدهکاری غیرقابل پرداخت نکند.
مقامات چین در تلاشند تا نگرانیها درمورد پروژه شیجین پینگ، رئیس جمهور را که انتظار می رود بیش از یک تریلیون دلار سرمایه گذاری آن باشد، برطرف کنند.
رئیس جمهوری چین با اجرای این طرح در نظر دارد با احیای راه ابریشم ارتباط چین با آسیا، اروپا و دیگر مناطق جهان را تسهیل کند.
برخی از کشورها که خود از این پروژه عظیم سود میبرند هم ظاهرا بیشتر محتاط شدهاند.
سریلانکا، مالزی و پاکستان همگی نگرانی خود را از این برنامه اعلام کردهاند. آنها نگران بدهیها و گسترش نفوذ چین هستند.
سریلانکا در سال ۲۰۱۷ برای کمک به بازپرداخت وام های خارجی اش، مجبور شد که کنترل یکی از بنادرش را به چین بسپارد.