علیه چهار نفر برای ساقط کردن هواپیمای مالزیایی اعلام جرم شد

منبع تصویر، AFP
گروه مشترک تحقیقات در نشستی مطبوعاتی یافتههای خود را اعلام کرد
پنج سال پس از آن که هواپیمای بویینگ ۷۷۷ شرکت هواپیمایی مالزیایی در پرواز اماچ۱۷ در آسمان اوکراین ساقط شد، دادستان پرونده علیه چهار نفر اعلام جرم کرده است.
سه شهروند روس و یک شهروند اوکراینی متهم شدهاند که با انتقال موشکی به مناطق شرقی اوکراین در ساقط کردن این هواپیما و کشتن همه ۲۹۸ مسافر و خدمه آن نقش داشتهاند.
این هواپیما از آمستردام در هلند راهی کوالالامپور در مالزی بود که در آسمان اوکراین سرنگون شد. در آن مقطع درگیریهای نظامی شدیدی در شرق اوکراین در جریان بود. بیشتر قربانیان هلندی بودند.
برای چهار متهم پرونده حکم جلب بین المللی صادر شده و قرار است دادگاه آنها در ۹ مارس ۲۰۲۰ (۹ ماه دیگر) برگزار شود.
ایگور گیرکین، سرگئی دوبیسنکی و اولگ پولاتف شهروندان روسیه و لئونید خاراچنکو از اوکراین افرادی هستند که گروه تحقیق بینالمللی مشترک، با هدایت هلند، به عنوان چهار متهم اصلی معرفی کرده است.
دادستان گفته است ایگور گیرکین یک سرهنگ سابق دستگاه اطلاعاتی روسیه است که به عنوان وزیر دفاع در مناطق تحت کنترل شورشیان شرق اوکراین معرفی شده بود.
گفته شده که او بالاترین مقام نظامی در این منطقه بوده و با مقامهای روسیه نیز ارتباط مستقیم داشته است.
آقای گیرکین گفته: "فقط میتوانم بگویم که میلیشیا هواپیما را ساقط نکرد."
منبع تصویر، Reuters
در مقطعی که هواپیمای مالزی ساقط شد شرق اوکراین صحنه درگیریهای شدیدی بود
دو شهروند روس دیگر که به عنوان متهم معرفی شدهاند هم به گفته دادستانی، از کارکنان تشکیلات اطلاعاتی ارتش روسیه بودهاند.
فرد وستربکه، دادستان پرونده، گفت شواهدی که بر پایه آنان علیه این چهار نفر اعلام جرم شده به تفصیل در دادگاه ارائه خواهد شد. او افزود: "آنها بی گناه شناخته میشوند مگر آن که خلافش در دادگاه ثابت شود."
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت به روسیه "فرصتی برای مشارکت" در تحقیقات داده نشده است.
"اصابت موشک روسی"
هیئت تحقیق درباره علل سقوط در ماه مه ۲۰۱۸ گزارش کرد که هواپیما در اثر اصابت یک فروند موشک نظامی ساخت روسیه در منطقهای در شرق اوکراین سرنگون شد.
آن سانحه روز ۱۷ ژوئیه سال ۲۰۱۴ روی داد و در نتیجه آن تمامی ۲۹۸ خدمه و مسافر هواپیما که از آمستردام در هلند عازم کوالالامپور، پایتخت مالزی بودند، جان خود را از دست دادند.
هیئت تحقیق در سال ۲۰۱۶ گزارش کرده بود براساس شواهدی که به دست آورده علت سقوط هواپیما اصابت یک موشک متعلق به سامانه ضدهوایی متحرک بییوکی، ساخت روسیه، بوده که از مرز روسیه وارد شرق اوکراین شده و پس از سرنگونی این هواپیما بار دیگر به داخل خاک روسیه بازگشته است.
هیئت تحقیق از کارشناسانی از کشورهای هلند، استرالیا، مالزی و اوکراین تشکیل شده بود.
هیات تحقیق گفته است که استحکام این مدارک در حدی است که "میتواند در هر دادگاه صالحه ای با موفقیت به عنوان شواهد محکمه پسند مطرح شود و مورد قبول قرار گیرد."
مقامات روسی همواره هرگونه ارتباطی با این سانحه را تکذیب کرده و رسانه های وابسته به دولت روسیه فرضیه های مختلفی را در مورد عامل این حادثه مطرح کرده اند.
براساس برخی از این فرضیه ها، دولت اوکراین خود مسئول تیراندازی و سرنگونی این هواپیما بوده است. دولت روسیه همچنین با استفاده از حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل مانع از آن شده است که این سازمان یک هیئت رسیدگی قضایی بین المللی را برای رسیدگی قضایی و تعیین و مجازات مقصران حادثه تشکیل دهد. به این دلیل، پیگیری قضایی این واقعه باید در محاکم هلند صورت گیرد.