نیروهای آمریکایی مواضع کتائب حزبالله عراق را بمباران کردند
عکس خبرگزاری فارس از صحنه یکی از حملات یکشنبه
نیروهای آمریکایی در واکنش به کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی در حمله ای راکتی به پایگاهی در عراق، سرفرماندهی گردانهای کتائب حزبالله عراق در شهر مرزی قائم در استان انبار را بمباران کرده اند.
کتائب حزبالله عراق از گروههای مورد حمایت ایران در عراق است.
مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا عصر یکشنبه در بیانیه ای که در مارلاگو، ویلای شخصی دونالد ترامپ، قرائت کرد گفت: "ما اقدامات جمهوری اسلامی ایران که جان مردان و زنان آمریکایی را به خطر بیاندازد تحمل نخواهیم کرد."
مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا و ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش هم برای لحظاتی در این رویداد در فلوریدا حاضر شدند.
آقای اسپر این عملیات را "موفق" توصیف کرد اما گفت که به اطلاع آقای ترامپ رسانده شده که ممکن است واکنش نظامی گسترده تری لازم باشد. او گفت: "ما در مورد سایر گزینه های موجود با او صحبت کردیم."
مقام های امنیتی عراق و شبه نظامیان این کشور به خبرگزاری رویترز گفته اند که حداقل ۲۵ جنگجو در این حمله کشته و بیش از ۵۵ نفر زخمی شدند. براساس این گزارش دست کم ۴ فرمانده محلی کتائب حزب الله در میان کشته شدگان هستند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از مقام های عراقی گزارش داد که ۱۹ جنگجو از جمله فرماندهان این گروه کشته شده اند.
پنتاگون گفت که در این عملیات انبارهای تسلیحات و مقرهای فرماندهی این گروه که از آن برای حمله به نیروهای ائتلاف ضد داعش استفاده شده بود هدف گرفته شده.
به گزارش رسانهها در تمام پایگاههای آمریکا در عراق اعلام آمادهباش کامل شده است.
وزارت دفاع آمریکا در بیانیهای گفت: "در واکنش به حملات کتائب حزبالله به پایگاههای عراقی که مقر عملیات 'عزم راسخ' نیروهای ائتلاف هستند، نیروهای آمریکایی حملات دقیق دفاعی علیه پنج تاسیسات کتائب حزبالله در عراق و سوریه انجام دادند که توان این نیروها را برای حملات آتی به نیروهای ائتلاف کاهش می دهد."
عملیات "عزم راسخ" به درخواست دولت عراق و برای اطمینان از شکست کامل داعش و کمک به نیروهای امنیتی عراق انجاممیگیرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عراق، عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق، نیمساعت قبل از حملات با تلفن مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا از این موضوع مطلع شده و "مخالفت شدید" خود را با این عملیات "یکطرفه" به آقای اسپر منتقل کرده چون باعث "نقض حاکمیت ملی عراق" و افزایش تنش و بیثباتی در منطقه میشود.
یک گروه قدرتمند دیگر نزدیک به ایران، عصائب الحق، که رهبران آن اخیرا تحت تحریم آمریکا قرار گرفتند خواستار خروج نیروهای آمریکایی از عراق شد.
نیروهای امنیتی عراق در حال عملیات با هلیکوپتر در استان انبار علیه داعش، ٢٩ دسامبر، هشتم دی
یک مقام امنیتی عراق به خبرگزاری فرانسه گفت که پس از این حمله چهار راکت در نزدیکی پایگاهی در مجاورت بغداد که میزبان سربازان آمریکایی است منفجر شد.
این مقام عراقی که نخواست نامش فاش شود گفت: "چهار کاتیوشا عصر یکشنبه در اطراف پایگاه نظامی تاجی ... که محل استقرار سربازان آمریکایی است منفجر شد اما تلفانی نداشت."
با اینکه منابع نزدیک به حشدالشعبی گزارش کردهاند که این حملات با پهپاد انجام شده، رویترز از قول یک مقام آمریکایی که نامش را ذکر نکرد خبر داده که این حملات با جنگندههای اف-١٥ صورت گرفته است.
بنا به گزارشها جسد پنج شبهنظامی از جمله یک فرمانده محلی و دو معاونش به یک بیمارستان صحرایی در نزدیکی قائم برده شده و سی نفر هم زخمی شدهاند. شبکه عربی اسکای از کشته شدن ١٦ نفر و دهها زخمی خبر داده که این را هنوز منابع دیگر تایید نکردهاند. این شبکه همچنین از نشست اضطراری شورای امنیت ملی عراق بعد از این حملات خبر داد.
وزارت دفاع آمریکا همچنین به حمله حزبالله عراق با "سی" موشک به پایگاه کی۱ در نزدیک کرکوک اشاره کرد که دو روز پیش صورت گرفت. این حمله به گفته پنتاگون باعث کشته شدن یک و زخمی شدن چهار آمریکایی و کشته شدن دو نیروی امنیتی عراق شده است.
در این بیانیه آمده حزبالله عراق دارای پیوندهای نزدیک با سپاه قدس سپاه پاسداران است و با کمکهای نظامی و غیرنظامی سپاه قدس، به نیروهای ائتلاف حمله میکند.
آمریکا ده سال پیش برای اولین بار کتائب حزبالله عراق و ابو مهدی مهندس از فرماندهان ارشد آن را تحریم کرده بود.
طبق بیانیه پنتاگون، مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا و عبدالهادی مهدی نخست وزیر عراق هر دو متعهد هستند که حملات حزبالله عراق به نیروهای امنیتی عراق و نیروهای ائتلاف را "یکبار برای همیشه" خاتمه دهند:
"ایران و حزبالله که تحت پوشش آن است، باید حمله به نیروهای آمریکا و ائتلاف را پایان دهند و حاکمیت ارضی عراق را محترم بشمارند تا از اقدامات دفاعی بیشتر آمریکا جلوگیری کنند."
دولت ایران هنوز واکنشی نشان نداده است.
قائم در مرز عراق و سوریه واقع شده است
واکنش نماینده کنگره
در پی این حادثه یک عضو مجلس نمایندگان خواستار تعامل با ایران شده است.
آدام اسمیت نماینده دمکرات کنگره از ایالت واشنگتن در بیانیه ای با اشاره به حمله روز جمعه گفت که "کتائب حزب الله در حملاتی بزدلانه و بی دلیل به نیروهای آمریکا و ارتش عراق نشان می دهد که خارج از قانون عمل می کند و کردارش در خدمت منافع ملی عراق نیست."
اما او خواستار دیالوگ با ایران شد: "ماه هاست که عمیقا نگران خطر به ظاهر بیشتر درگیری نظامی و تنش در منطقه هستم... نمی توانم به اندازه کافی بر اهمیت تعامل بیشتر دیپلماتیک با ایران برای منصرف کردن این کشور از پرخاشگری بیشتر و مهار چرخه خشونت فزاینده که بیش از پیش منطقه را بی ثبات می کند، تاکید کنم."
از روز ۲۸ اکتبر آن دسته از پایگاه های نظامی عراق که محل استقرار نیروها یا دیپلمات های آمریکایی است حداقل ۱۱ بار هدف حمله قرار گرفته.
یک منبع آگاه در دولت آمریکا به خبرگزاری فرانسه گفت که این کشور اکنون جناح های نزدیک به ایران در عراق را خطری جدی تر از داعش برای سربازان خود می داند.
ابو مهدی مهندس، از فرماندهان ارشد کتائب حزبالله و حشد شعبی عراق در کنار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران
بیشتر بخوانید:
تابستان امسال هم چند بار به مواضع حشد الشعبی حمله شده بود اما کسی رسما مسئولیت آنها را به عهده نگرفت. عبدالهادی مهدی گفته بود این احتمال وجود دارد که "دشمنان بسیاری، از جمله سازمان مجاهدین خلق" به این گروه شیعه عراقی حمله کرده باشند.
دو هفته پیش مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، ایران را مسئول حملات راکتی به پایگاههای نیروهای آمریکایی در عراق دانسته و در این مورد به ایران هشدار داده و گفته بود در صورتی که نیروهای آمریکایی یا متحدانش در این حملات زخمی یا کشته شوند، آمریکا واکنش شدیدی نشان خواهد داد.
از حدود سه ماه پیش که اعتراضهای گسترده سراسری عراق را در بر گرفت یکی از اعتراضهای تظاهرکنندگان، دخالت ایران در امور داخلی این کشور بود.
ماه گذشته دو بار به کنسولگری ایران در نجف حمله و ساختمان آن به آتش کشیده شد. سیزده آبان ماه نیز به کنسولگری ایران در کربلا حمله شده بود که باعث کشته شدن سه معترض عراقی مقابل کنسولگری شد.
تظاهرکنندگان حکومت ایران را به حمایت از دولتهای تحت تسلط تشکلهای شیعه و ارتباط نزدیک با گروههای شبه نظامی و دخالت در امور داخلی متهم میکنند و خواستار پایان حضور و نفوذ ایران در کشورشان هستند.
مقامات ایران این تظاهرات را به کشورهای مخالف از جمله آمریکا، عربستان سعودی و اسرائیل نسبت داده و هدف آن را آسیب زدن به روابط خود با عراق میدانند.