کرونا؛ چگونه برای عزیزانمان سوگواری کنیم؟
- لورن ترنر و الیس ایوانز
- بیبیسی
رویارویی با مرگ یک عزیز از جمله دشوارترین کارهایی است که باید در زندگی با آن روبرو شویم و حال شیوع ویروس کرونا، وداع مردم با عزیزانشان را سختتر کرده است.
واقعیت این است که برای این که همه از این ویروس در امان بمانند، افراد بیمار و در حال مرگ نمیتوانند خانوادههای خود را در این شرایط سخت در کنارشان داشته باشند.
مراسمهای خاکسپاری آن طور که باید انجام نمیشود و مردم نمیتوانند با هم سوگواری کنند.
اما هنوز هم راههایی برای گرامیداشت یاد عزیزان و عزاداری برای آنهایی که دوستشان داریم و خداحافظی به روشی معنیدار از آنها وجود دارد.
"کار سخت، نبودن در کنارهم است"
نیک شیندلر در کنار پدر بزرگش
نیک شیندلر، متخصص اطفال در بیمارستان نورفولک و نورویچ در بریتانیا میدانست زمانی که پدربزرگ ۹۹ سالهاش هفته گذشته به دلیل عفونت سینه به بیمارستان رفت؛ بازگشتش به خانه غیرمتحمل است.
او گفت: "معمولا یکی از ما با او میرفت. تا درباره چیزهای مختلف صحبت کنیم و بعد آنها را به خانواده منتقل کنیم. اما این بار ما نتوانستیم این کار را انجام دهیم، بنابراین مجبور شدیم تا از راه دور این کارها را انجام دهیم."
به گفته او کارکنان بیمارستان واقعا خوب بودند، اما آنها وقت زیادی نداشتند تا با ما تلفنی صحبت کنند.
تصمیم گرفته شد که در صورت داشتن تجهیزات کامل از جمله ماسک، یک نفر به بیمارستان مراجعه کند و پس از بازگشت هم ۱۴ روز در قرنطینه باشد.
سرانجام عمه دکتر شیندلر میپذیرد که به دیدار پدربزرگ به بیمارستان برود.
"در آن لحظه همه ما میدانستیم که قرار است یک تشییع جنازه برگزار شود و این را هم میدانستیم که شاید نتوانیم در آن حضور داشته باشیم."
دکتر شیندلر گفت زمانی که پدربزرگش فوت کرد همه اعضای خانواده این حس را داشتند که چیز ناگفتهای باقی نمانده، اما "واقعیت دشوار آن بود که ما با هم نبودیم".
در روز مراسم خاکسپاری، او مجبور میشود به خاطر بیماری پسرش در خانه بماند و نمیتواند شخصا در مراسم باشد. اما به همراه ۱۲ نفر دیگر از خویشاوندان در کشورهای مختلف میتواند این مراسم را بطور زنده از طریق یک اپلیکیشن ببیند. مادر، پدر و خواهرش تنها کسانی بودند که در این مراسم حضور داشتند البته خواهرش با رعایت فاصله اجتماعی از والدینش حضور داشت.
پس از مراسم خاکسپاری، اعضای خانواده بار دیگر از طریق همین اپلیکیشن توانستند با هم دیداری داشته و صحبت کنند.
لیانا چمپ، نویسنده و از برگزارکنندگان مراسم خاکسپاری با تجربهای ۴۰ ساله معتقد است که شرایط فعلی اندوهبار است.
"دردآور است که ببینی خانوادهها با فاصله دو متری از هم نشستهاند و نمیتوانند به همدیگر نزدیک شوند و همچنین آیا میتوان تصور کرد چقدر دشوار است که انتخاب کنی چه کسانی در مراسم خاکسپاری شرکت داشته باشند."
"ویروس کرونا، مراسم تدفین را به چیزی ناشناخته برای ما تبدیل کرده، مردم رسومی دارند که انتطار دارند وقتی فردی از دنیا میرود، انجام شود از جمله از نظر فیزیکی در کنار هم باشند."
"ضربه ویروس کرونا نحوه زندگی، مرگ و مراسم خاکسپاری را تغییر داده است."
اما خانم چمپ در عین حال معتقد است: "مردم در زمان عزاداری کمتر به فکر رعایت مسائل بهداشتی هستند، با میزها و صندلیها تماس دارند و بعد بینی خود را پاک میکنند. زمانی که سلامتی افرادی که در تشییع و تدفین کار میکنند، مد نظر است، باید مراقب بود."
او از مردم میخواهد که "بر زندگی که در جریان است تمرکز کنند و نه بر شیوه مرگ و یا مراسم خاکسپاری."
خانم چمپ میگوید: اگر نمیتوانید در مراسم خاکسپاری شرکت کنید، میتوانید شمعی را در جلوی تصویر عزیزی که از دست دادهاید در همان زمان روشن کنید. این به ایجاد ارتباطی احساسی کمک میکند و یا میتوانید یک محراب یادبود برای آنها درست کنید و دعا بخوانید.
او تاکید میکند که "صحبت کردن بسیار مهم است. سعی کنید احساساتتان را برای کسی بیان کنید. از سکوت کردن و یا اشک ریختن نترسید."
لیانا چمپ در حال برگزاری مراسم تدفین
"عزیزان ما میدانند که ما دوستشان داریم"
اندی لانگفورد، مدیر در مرکز نگهداری کروزبریومنت، میگوید که او عزاداران را تشویق میکند که از طریق تلفن و یا آنلاین با هم در ارتباط باشند واز افرادی که عزیزی از دست دادهاند، حمایت کنند.
او معتقد است: "ضرورتا بدنبال کلمات درستی برای گفتن نباشید چرا که همیشه نمیتوان کلمات مناسب پیدا کرد. اما شما میتوانید با این کار نشان دهید که به فکر آنها و در کنارشان هستید. در حال حاضر احساس تنهایی وجود دارد، اما وقتی سوگوار هستید این حس بیشتر میشود.
سو جیل ۲۶ ساله یکی از داوطلبان در این مرکز است که به کودکان در دوران سوگواری کمک میکند.
او میگوید: "فکر میکنم آخرین لحظات واقعا مهم است. زمانی که این شانس را پیدا میکنیم که با عزیزانمان خداحافظی کنیم و به آنها بگوییم که دوستشان داریم. اما عزیزان ما میدانند که دوست شان داریم. شاید نتوانیم به اندازه کافی در این مورد به آنها بگوییم اما چنین حس و استنباطی در درون هر کس است."
به گفته خانم جیل مراسم یادبود را میتوان همیشه در آینده برگزار کرد، این راهی بسیار بهتر برای خداحافظی و جمع شدن با هم خواهد بود. چیزی که به عنوان بخشی از روند سوگواری میتوان برنامه ریزی کرد تا بتوانیم دسته جمعی در کنار هم و با یک فنجان چای از عزیزان از دست رفته خداحافظی کرد.