شلیک از پشت توسط پلیس؛ مرد سیاهپوست "فلج شده است"
مرد سیاهپوستی که چندبار از پشت سر هدف گلولههای پلیس ویسکانسین قرار گرفته بود، به گفته پدرش، از کمر به پایین فلج شده است. وکیل خانواده گفت که فقط یک معجزه ممکن است دوباره به او قوت راه رفتن بدهد.
«جیکوب بلیک»، مرد ۲۹ سالهای است که روز یکشنبه هدف گلولههای پلیس قرار گرفت. او سعی داشت از میانه دعوایی که دو گروه درگیر آن بودند خود را به اتومبیلی برساند که در آن نزدیکی بود.
تیراندازی در شهر کنوشای ایالت ویسکانسین آمریکا انجام شده است. دو شب است که این شهر محل اعتراضهاست و معترضان اتومبیلها را در آنجا به آتش کشیدهاند.
پزشکان هنوز نگفتهاند که آیا آقای بلیک تمام عمر فلج خواهد شد یا که این عارضه قابل درمان است. یکی از وکلای خانواده روز سهشنبه گفت که آقای بلیک برای لحظاتی به هوش آمده و با اطرافیان شوخی هم کرده است. اما پزشکان میگویند که هنوز وضعیت او بحرانی است.
پدر آقای بلیک به روزنامه «شیکاگو سان تایمز» گفته است که پلیسها هفت سوراخ روی بدن پسرش درست کردهاند.
او پرسیده: «چه توجیحی برای شلیک این همه گلوله وجود دارد؟ چه توجیحی وجود دارد که این حمله جلوی نوههایم انجام شود؟» آقای بلیک از مردم آمریکا پرسیده: «ما [با خودمان] چه میکنیم؟»
آقای بلیک در یک جلسه خبری با گفتن این که در خانوادهاش افرادی از ادیان مختلف هستند سوره حمد را به عربی خواند. او سپس از پلیس انتقاد کرد که به فرزندش شلیک کرده است.
جولیا جکسون، مادر جیکوب بلیک هم در این جلسه صحبت کرد و خواهان این شد که آمریکاییها از هر نژاد و رنگی که هستند خود را برتر از دیگران ندانند.
پلیس در فیلم این صحنه تیراندازی از پشت لباس آقای بلیک را میکشد و صدای هفت گلوله به گوش میرسد.
اعتراضها به شلیک پلیس به این مرد، تنها چند ساعت بعد از حادثه انجام شد و خیلی زود به آتش کشیدن اتومبیلها رسید.
پلیس از فروشگاههای ۲۴ ساعته در اطراف محل اعتراضها خواست تا در صورت امکان تعطیل کنند. پلیس گفت که عده زیادی خبر از سرقت مسلحانه در این منطقه دادهاند.
«تونی اورس»، فرماندار ویسکانسین، از گارد ملی خواسته تا به کمک اداره پلیس کنوشا برود. این شهر حدود یکصد هزار نفر جمعیت دارد. شهرداری مقررات منع آمد و شد شبانه در این شهر برپا کرده است.
گروهی از معترضان فارغ از این تصمیم شهرداری، به خیابانها ریختند. پلیس هم برای متفرق کردن معترضان از گازاشکآور و گلولههای لاستیکی استفاده کرد.
معترضان در شهرهای پورتلند و مینیاپولیس هم برای همراهی به خیابانها ریختند.
چه اتفاقی روی داد؟
پلیس گفته که این اتفاق حدود ساعت پنج بعد از ظهر روی داده است. همچنین پلیس گفته که دلیل حضورش در آن منطقه به دلیل تلفنی بوده که به آنها شده بود. اما مشخص نیست که چند پلیس در این عملیات شرکت کرده بودند و مهمتر از آن، چه کسی از پلیس تقاضای کمک کرده بود.
پلیس کنوشیا روی لباسش دوربین ندارد. اما دستگاههای ضبط صدا دارند.
وکلای آقای بلیک میگویند که او در حال آرام کردن دعوا بود که پلیس با تفنگ سررسید.
شخصی که از این واقعه فیلم گرفته، به شبکه خبری سیانان گفته بود که پیش از شروع فیلمبرداری شاهد درگیری پلیس با آقای بلیک بوده و دیده که پلیس با دستگاه شوک دهنده الکتریکی به او حمله کرده است.
در فیلم آقای بلیک دیده میشود که به سمت در اتومبیل میرود. پلیسها لباس او را از پشت گرفته و به سمت خود میکشند و بعد به او شلیک میکنند.
لاکیشا بوکر، نامزد آقای بلیک، میگوید که سه فرزند آنها در اتومبیل بوده و شاهد این ماجرا بودند. آنها از وحشت جیغ میکشیدند. خانم بوکر به شدت از رفتار پلیس شکایت کرده که به فردی غیرمسلح حمله میکنند.
به نظر میرسد پلیسهایی که از پشت به آقای بلیک شلیک کردهاند، سفیدپوست هستند. اهمیت این موضوع در درگیریهای نژادی آمریکاست. بسیاری از کنشگران اجتماعی در آمریکا بر این عقیده هستند که پلیس در این کشور نسبت به سیاهپوستان خشنتر عمل میکند.
تغییرات در پلیس
پلیس در دفاع از خود گفته مامورانی که درگیر این ماجرا بودند «با کمکهای اولیه» آقای بلیک را زنده نگهداشتند تا به بیمارستانی در میلواکی برسد.
افسرانی که مستقیما با آقای بلیک درگیر شدند فعلا در مرخصی اجباری هستند. اما معترضان خواهان بازداشت و تفهیم اتهام آنها هستند. توماری در این زمینه نوشته شده که دهها هزار امضا پای آن گذاشته شده است.
معترضان با آتش زدن اتومبیلهایی که در خیابان بودند، انتقادشان نسبت به عملکرد پلیس در آمریکا را نشان دادند
فرماندار ویسکانسین از تعلل مجلس ایالتی در بررسی لوایح تغییرا در قوانین مربوط به پلیس انتقاد کرد. او گفته که این تغییرات در جهت شفافیت و پاسخگو بودن پلیس است. قرار است که جلسه فوقالعادهای در روز ۳۱ اوت در مجلس ایالتی برگزار شود.
آقای اورس، لایحه تغییرات مورد بحث را بعد از کشته شدن جورج فلوید به مجلس ایالتی تقدیم کرده بود.
آقای فلوید، هنگام بازداشت به دست پلیس مینیاپولیس به قتل رسید. قتل او بسیاری را در آمریکا برآشفت و موجب تظاهرات مختلفی در حمایت از جان سیاهپوستان در سراسر کشور شد.
جو بایدن، نامزد حزب دموکراتیک آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری، در بیانیهای خواهان تحقیق «شفاف و کامل» درباره این تیراندازی شده است.
دموکراتها خواهان بررسی و تغییر قوانین مربوط به پلیس در آمریکا هستند. جمهوریخواهان که خود را هوادار قانون معرفی میکنند میگویند مشکلی به نام «نژادپرستی نظاممند» در پلیس یا بخشهای دیگر وجود ندارد و دموکراتها از موقعیت برای مقاصد سیاسی خود سواستفاده میکنند.