کودتای میانمار: پیکر دختری با شعار 'همه چیز درست میشود' تشییع شد
آنجل روز چهارشنبه هنگام شرکت در تظاهرات اعتراضی هدف اصابت گلوله قرار گرفت و جان داد
روز پنجشنبه تظاهرات اعتراضی علیه حکومت نظامیان در میانمار ادامه داشت و پلیس کوشید تظاهرکنندگان را که در شهرهای مختلف این کشور به اعتراضات ادامه می دهند متفرق کند.
گزارش های خبری از کشته شدن تعدادی از معترضان و ادامه بازداشت ها حکایت دارد.
امروز گروهی از مردم برای تشییع جنازه یک دختر ۱۹ ساله که روز گذشته در اعتراضات ضد کودتا میانمار به ضرب گلوله کشته شده بود در ماندلای جمع شدند.
کیال سین، معروف به آنجل، هنگام مرگ یک تی شرت با عبارت "همه چیز درست می شود" بر تن داشت.
سیلاب ادای احترام نسبت به او در شبکه های اجتماعی به راه افتاد و بسیاری او را "قهرمان" نامیدند.
از زمان کودتای نظامیان در ۱ فوریه، میانمار با ادامه تظاهرات معترضینی مواجه بوده است که خواستار آزادی رهبران منتخب خود از بازداشت هستند.
درگیری دوباره پلیس با معترضان در میانمار
به گفته کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل از آغاز اعتراضات تا کنون بیش از ۵۴ نفر جان خود را از دست داده اند اما منابع دیگر این رقم را بسیار بیشتر گزارش کرده اند.
میشل باشله، کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، از نیروهای امنیتی میانمار خواسته است "سرکوب خشونت آمیز اعتراضات مسالمت آمیز را متوقف کنند".
امروز، پنجشنبه، در ماندالای، مردم در صفوفی فشرده جنازه آنجل را تشییع کردند.
خبرگزاری رویترز مستقر در میانمار گزارش می دهد که عزاداران سرودهای انقلابی می خواندند و شعارهای ضد کودتا سر می دادند.
تصاویر این زن جوان با تی شرت حاوی جمله "همه چیز درست می شود" در شبکه های اجتماعی وایرال شد.
عکسی از آنجل در تظاهرات با پیراهنی که روی آن شعار "همه چیز درست می شود" نقش بسته است
او که از خطر شرکت در اعتراضات آگاه بود، مشخصات گروه خون خود را در فیسبوک نوشته و درخواست کرده بود که در صورت کشته شدن اعضای بدنش به نیازمندان اهدا شود.
میات توو، که در اعتراض روز چهارشنبه همراه او بود، گفته که او با لگد یک لوله آب را باز کرد تا تظاهرکنندگان بتوانند گاز اشکآور را از چشمان خود بشویند. هنگام تیراندازی پلیس هم سعی کرده بود به مردم کمک کند.
او به خبرنگار رویترز گفت: "به من گفت بنشین! وگرنه گلوله به تو اصابت می کنند؛ او از دیگران مراقبت و محافظت می کرد."
میات توو گفته است که پلیس اول گاز اشک آور به کار برد و بعد به سوی تظاهرکنندگان که متفرق نمی شدند تیراندازی کرد.
او به رویترز گفت که آنجل، که برای اولین بار در انتخابات سال گذشته رای داده بود و به آن افتخار می کرد، "دختری خوشبخت" بود.
وی گفت: "او خانواده اش را دوست داشت و خانواده اش نیز او را بسیار دوست داشتند اما ما در جنگ نیستیم و هیچ دلیلی برای استفاده از گلوله جنگی در مقابله با مردم وجود ندارد."
مردم در شبکه های اجتماعی هم به تجلیل از آنجل پرداختند و یکی از دوستانش در فیسبوک نوشت: "قلب من خیلی احساس درد می کند."
دیگری گفت: "دوست من در آرامش باش چون ما تا آخر در این انقلاب خواهیم جنگید."
میانمار از زمان به قدرت رسیدن ارتش در ۱ فوریه شاهد اعتراضات گسترده ای بوده است و تظاهرکنندگان خواستار پایان حکومت نظامیان و آزادی رهبران منتخب دموکراتیک خود از جمله آنگ سان سوچی بوده اند.
اکنون دهها کشور خشونت در میانمار را محکوم کرده اند هرچند رهبران کودتا این انتقادات را تا حد زیادی نادیده گرفته اند.
آخرین وضعیت اعتراضات چیست؟
معترضان که از کشته شدن شماری از تظاهرکنندگان در چهارشنبه دلسرد نشده بودند، صبح امروز باز در شهرهای یانگون و ماندالای - دو شهر بزرگ کشور - و شهرهای دیگر به راهپیمایی پرداختند.
به گزارش سایت خبری میانمار دهها هزار نفر در شهر میینگ یان، که یک روز قبل یک تظاهرکننده در آن به ضرب گلوله کشته شد، دست به اعتراض زدند.
معترضان با حمل تصاویر آنگ سان سوچی خواستار آزادی فوری رهبران خود هستند
خبرگزاری رویترز از میانمار میگوید پلیس برای متفرق کردن معترضین در یانگون و شهر مونیوا به روی آنان شلیک کرده و گاز اشک آور به کار برده است.
ساکنان محلی می گویند که اوایل روز پنجشنبه پنج فروند جنگنده ظاهرا به منظور قدرت نمایی در ارتفاع پایین بر فراز ماندالای مانور دادند.
خانم باشله در بیانیه ای گفته است که بیش از ۱۷۰۰ نفر از جمله اعضای پارلمان و تظاهرکنندگان از زمان کودتا بازداشت شده اند. وی گفت با ۲۹ روزنامه نگار که در روزهای اخیر دستگیر شدند تعداد بازداشت شدگان بیشتر شده است.
وی هشدار داد که به دلیل گسترده بودن اعتراضات و دشواری در نظارت دقیق بر تظاهرات ممکن است این ارقام بسیار بیشتر هم باشد.
چهارشنبه چه اتفاقی افتاد؟
گفته می شود که در چند شهر، پلیس و سربازان پس از اخطار کوتاهی به تظاهرکنندگان برای متفرق شدن، مستقیما به سوی معترضان شلیک کردند.
یکی از معترضین به رویترز گفته است "آنها با ماشین آبپاش به روی ما آب پاشیدند، هشدار ندادند و فقط شلیک کردند."
دیگری به بی بی سی گفت که چند تظاهرکننده در نزدیکی خانه او کشته شدند.
او گفته است: "آنها هیچ هشداری ندادند ... آنها شروع به شلیک کردند هم گلوله های لاستیکی هم گلوله های جنگی را علیه غیرنظامیان به کار بردند.
کریستین شرانر بوگنر، نماینده سازمان ملل در میانمار، گفته است که یک کلیپ ویدیویی نشان می دهد که پلیس یک پزشک داوطلب را که غیرمسلح است کتک می زند.
چرا مردم اعتراض می کنند؟
نظامیان میانمار پس از سرنگونی دولت قدرت را به دست گرفتند و حالت فوق العاده اعلام کردند.
چند روز پس از آن، جنبش نافرمانی مدنی آغاز شد و بسیاری از مردم از بازگشت به کار خودداری کردند.
این جنبش به سرعت شتاب گرفت و طولی نکشید که صدها هزار نفر در اعتراضات خیابانی شرکت کردند.
سرکوب شدید در اعتراضاتی که عمدتاً مسالمت آمیز بوده از آخر هفته گذشته آغاز شد.
ارتش در مورد گزارش کشته شدگان تظاهرات اظهار نظری نکرده است.
میانمار در نمایه
میانمار، که با نام برمه هم شناخته می شود، استقلال خود از بریتانیا را در سال ۱۹۴۸ به دست آورد و بیشتر تاریخ بعد از استقلال را تحت حکومت نظامیان گذرانده است.
محدودیت های سیاسی از سال ۲۰۱۰ به بعد به تدریج کاهش یافت و در سال ۲۰۱۵ انتخابات آزاد و بدون محدودیت نامزدها برگزار شد و در سال بعد، یک دولت غیرنظامی به رهبری آنگ سان سوچی، رهبر حزب اتحاد برای دموکراسی، زمام امور را در دست گرفت.
در سال ۲۰۱۷، ارتش میانمار در واکنش به حمله گروهی از شبه نظامیان روهینگیایی به پاسگاه های پلیس منطقه ای، به سرکوب شبهنظامیان مسلمان روهینگیایی دست زد که نتیجه آن، فرار بیش از نیم میلیون مسلمان روهینگیایی به بنگلادش بوده است. سازمان ملل اقدامات ارتش میانمار را "نمونه کامل پاکسازی قومی" نامیده است.