چین تعهد کرد ساخت نیروگاههای جدید زغالسنگ در کشورهای دیگر را متوقف کند
سخنرانی شی جینپینگ، از طریق ویدئو، در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، سپتامبر ۲۰۲۱
چین میگوید که در پروژههای جدیدی برای ساخت نیروگاههای زغالسنگ در خارج از این کشور سرمایهگذاری نخواهد کرد؛ حرکتی که میتواند در مقابله با انتشار گازهای گلخانهای نقشی اساسی داشته باشد.
رئیسجمهور شی جینپینگ در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تعهد کشورش را اعلام کرد.
چین در پروژههای زغالسنگ در کشورهایی مانند اندونزی و ویتنام، تحت پروژه زیرساختی عظیم موسوم به "ابتکار کمربند و جاده"، سرمایهگذاری کرده است.
اما در شرایطی که جهان در تلاش است تا به اهداف توافقنامه اقلیمی پاریس برسد، چین تحت فشار بینالمللی برای توقف سرمایهگذاری در چنین پروژههایی بوده است.
آقای شی در سخنرانیاش در یک ویدئوی ضبط شده در مجمع عمومی گفت: "چین حمایت خود را از سایر کشورهای در حال توسعه در زمینه توسعه انرژی سبز و کم کربن (کم سوخت فسیلی) افزایش خواهد داد و پروژه های جدیدی برای ساخت نیروگاههای زغالسنگ در خارج از کشور نخواهد داشت".
آقای شی جزئیات بیشتری در این مورد ارائه نداد، اما این اقدام میتواند گسترش نیروگاههای زغالسنگ را در بسیاری از کشورهای در حال توسعه که ذیل پروژه "ابتکار کمربند و جاده" قرار میگیرند، محدود کند.
چین در پروژه "ابتکار کمربند و جاده"، در ساخت قطارها، جادهها، بنادر و نیروگاههای زغالسنگ در بسیاری از کشورها، که بیشترشان کشورهای در حال توسعه هستند، سرمایهگذاری کرده است. اما این کشور برای اولین بار در چندین سال گذشته، برای هیچ پروژه زغالسنگی در نیمه اول سال ۲۰۲۱ بودجهای اختصاص نداده است.
چین همچنین خود بزرگترین تولیدکننده گازهای گلخانهای در جهان است و برای نیازهای داخلیاش به شدت به زغالسنگ وابسته است.
آقای شی همچنین به تعهد کشورش در سال گذشته اشاره کرد، اینکه انتشار گازهای گلخانهای تا قبل از سال ۲۰۳۰ به اوج خواهد رسید، سپس سیر نزولی خواهد داشت و به انتشار کربن صفر تا سال ۲۰۶۰ خواهد رسید.
جان کری، فرستاده دولت آمریکا در امور محیط زیست و اقلیم، از این خبر استقبال کرد و در بیانیهای گفت "بسیار خوشحال است که میشنود رئیسجمهور شی این تصمیم مهم را گرفته است".
آلوک شارما، رئیس بیست و ششمین کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد (سیاوپی۲۶) که قرار است ماه آینده در اسکاتلند برگزار شود، نیز از این خبر استقبال کرد.
آقای شارما در توییتی نوشت "واضح است که استفاده از زغالسنگ دیگر قابل توجیه نیست و دوران آن به سر میرسد. من از تعهد رئیسجمهور شی برای توقف ساخت پروژههای جدید زغالسنگ در خارج از کشور استقبال می کنم؛ این از اصلیترین موضوعات گفتگوی من در سفرم به چین بود".
هدف توافق پاریس کاهش آلودگی ناشی از سوختهای فسیلی است
رابین برانت خبرنگار بیبیسی در چین میگوید این خبری بود که بطور فزایندهای انتظار میرفت چین آن را در این اجلاس سالانه اعلام کند.
نزدیک به یک دهه است که ساخت نیروگاههای زغالسنگ یکی از شاخصهای کلیدی ابتکار شی جینپینگ بنام "ابتکار کمربند و جاده" برای سرمایهگذاری خارجی بوده است.
با این حال، واقعیت این است که تعداد این پروژهها به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
اما هنوز جزئیات مهمی است که در تعهد چین باید روشن شود: چه زمانی این تعهد اجرایی میشود؟ آیا شامل نیروگاههایی هم میشود که پروژه آن تایید شده ولی ساخت آن هنوز شروع نشده است؟ آیا چین تخصیص بودجه برای نیروگاههای جدید زغالسنگ در خارج را هم متوقف میکند؟
اعلام تعهد چین یک قدم به جلو است، اما با توجه به اعتیادش به زغالسنگ، استفاده از این سوخت قابل دسترسترین و راحتترین گزینه برای این کشور است.