ویکی لیکس: هشدار یک مقام تاجیک از "حمایت پاکستان از بن لادن"

منبع تصویر، BBC World Service
ژنرال عبداللهنظراف از جمله گفته است که اعضای سازمانهای تروریستی، نظیر القاعده، جنبش اسلامی ازبکستان و اتحاد جهاد اسلامی در کشورهای زیادی، از جمله در تاجیکستان فعالیت دارند
سایت ویکی لیکس یک نامه محرمانه سفارت آمریکا در شهر دوشنبه را انتشار داده که از هشدار تاجیکستان در مورد حمایت عناصری از نیروهای امنیتی پاکستان از اسامه بن لادن حکایت میکند.
نامه محرمانه سفارت آمریکا به مقامات آن کشور در واشینگتن روز 2 مه، درست یک روز پس از کُشته شدن رهبر شبکه القاعده در سایت ویکی لیکس منتشر شده است.
بر اساس این نامه، موضوع خطرات تروریسم در منطقه در دیدار 11 دسامبر سال 2009 میان عبدالله نظراف، معاون وقت رئیس کمیته دولتی امنیت ملی تاجیکستان و مسئول بخش سیاسی و اقتصادی سفارت آمریکا در دوشنبه مطرح شده است.
در این نامه آمده است که این ملاقات قبل از تهیه گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا در باره وضعیت مبارزه علیه تروریسم در جهان برگزار شده و مسئول سفارت وضع امنیتی کشور را با این مقام امنیتی تاجیکستان بررسی کرده است.
در این صحبت ژنرال عبدالله نظراف از جمله گفته است که اعضای سازمانهای تروریستی، نظیر القاعده، جنبش اسلامی ازبکستان و اتحاد جهاد اسلامی در کشورهای زیادی، از جمله در تاجیکستان فعالیت دارند.
وی همچنین افزوده است که اگر "کشورهای دیگر از گروههای تروریستی با هدفهای ژئوپلیتیک (جغرافیای سیاسی) خود استفاده نمیکردند” این سازمانها مدت ها پیش نابود میشدند.
آقای نظراف به دیپلمات آمریکایی گفته است: "مثلا، اسامه بن لادن در پاکستان یک آدم از نظرها پنهان نیست و بسیاریها در باره مکان حضور وی در وزیرستان شمالی خبر دارند، اما هر گاهی که نیروهای امنیتی میخواهند عملیاتی علیه او انجام بدهند، دشمن درباره نزدیک شدن آنها از نیروهای امنیتی اطلاعات دریافت میکند."
این مقام امنیتی تاجیکستان این سخنان را در لابلای نظراتش در باره اوضاع امنیتی منطقه و کشورش ابراز داشته، ولی اکنون، با کشته شدن اسامه بن لادن، برخی از رسانههای غربی به محتوای سخنان او در نامه محرمانه سفارت آمریکا توجه کردهاند.
طبق این سند محرمانه، عبداللهنظراف همچنین به همکاری روسیه با گروههای تروریستی اشارهکرده و از جمله گفته است که در سالهای 2001 و 2002 گروههای تروریستی با کمک روسها از قلمرو تاجیکستان به ازبکستان عبور کردهاند.
آقای نظراف سپس به طور کنایهآمیز این سؤال را کرده است: "این گروهها مهمات جنگی را از کجا میگیرند؟" وی افزوده است که در یکی از همایشهای گروه شانگهای مقامات تاجیک از همتایان روس خود پرسیدهاند که چه گونه تروریست های شناخته شده توسط فرودگاههای دامادداوا و شرمیتیوا به تاجیکستان سفر کردهاند.
نامه میافزاید که این مقام امنیتی تاجیکستان در باره پاسخ روسها به این سؤال چیزی نگفته است.
اما او به دیپلمات آمریکایی گفته است که حدود ده نفر، علیرغم وجود نامشان در فهرست “افراد مورد تعقیب” روسیه، توانستهاند از شهرهای سن پترزبورگ و تیومن روسیه در زمان درگیریهای طویلدره در دو سال پیش به دوشنبه پرواز کنند.
آقای نظراف درباره عملیات نیروهای دولتی در طویلدره در تابستان سال 2009 نیز اطلاعاتی داده و گفته است که در این درگیریها اعضای گروههای تروریستی بینالمللی که در میان آنها کره ای ها، تاتارها، چچنی ها و داغستانیها نیز شناسایی شدهاند، شرکت داشتند.
وی همچنین به دیپلمات آمریکایی خبر داده است که در زمان درگیریهای طویلدره طاهر یولداشیف، رهبر جنبش اسلامی ازبکستان، پنج نفر را برای کمک به پیکارجویان مخالف دولت تاجیکستان به طویلدره فرستاده، ولی نیروهای دولتی آنها را در ناحیه درواز دستگیر کردند.
به گفته آقای نظراف، این افراد قصد داشتند در نزدیکی سفارت آمریکا در دوشنبه و پل ارتباطی واقع در پنج پایان که توسط آمریکا بنیاد شده و بزرگترین پل ارتباطی میان تاجیکستان و افغانستان است، انفجارهایی انجام بدهند.