Синиша Мали: Нови министар финансија, старе афере градоначелника

  • Стефан Веселиновић
  • ББЦ новинар
Премијерка Србије Ана Брнабић и нови министар финансија Синиша Мали у Скупштини Србије, 29. мај 2018

Аутор фотографије, FONET

Потпис испод фотографије,

Премијерка Србије Ана Брнабић и нови министар финансија Синиша Мали у Скупштини Србије, 29. мај 2018

Гласовима већине посланика владајуће коалиције Синиша Мали, досадашњи градоначелник Београда, изабран је за новог министра финансија Србије.

Премијерка Ана Брнабић је рекла да је за ту функцију Малог препоручио успех у решавању финансијских и развојних проблема Београда од 2014. године, када је именован за првог човека престонице.

„Обећао је да ће Београд бити град кранова - то је испунио, показао да је тимски играч, да се не плаши напорног рада, да се не плаши критике, и да се не плаши тешких одлука у интересу Београђана и грађана", рекла је Ана Брнабић.

Поред успешног управљања Београдом, Брнабић каже да Малог краси велико искуство и висок ниво образовања, а велика препорука су и стабилне јавне финансије главног града.

Ипак, критика је током мандата градоначелника Малог било - што опозиције, што грађана.

Током гласања у уторак, ниједна од опозиционих посланичких група није подржала избор Малог за министра финансија.

Представници опозиције најпре су наводили да је кандидат премијерке, како су рекли, „угушен аферама".

Посланица Демократске странке Александра Јерков истакла је да је СНС на изборима дала све од себе да грађани не кажу шта мисле о Малом и његовом раду.

„Ако би о томе говорили, они би говорили о човеку, нажалост, госпођо Брнабић, за ког се везује, ја мислим, највише афера од свих политичких актера на нашој сцени, особито оних на власти, од Савамале, оф шор фирми, бугарских графолога, државне земље, помоћи оцу приликом приватизације тако што је одавао поверљиве податке о фирмама у време када је водио процес приватизације, 45 банковних рачуна, пријатељи који финансирају десетинама хиљада франака школовање његове деце, новогодишња расвета", навела је Јерков.

Брнабић је рекла да су током мандата Малог на месту градоначелника покренути велики инвестициони пројекти од којих је најзначајнији „Београд на води", а напоменула и да је отворена робна кућа ИКЕА која не долази у земљу у којој постоји корупција.

„ИКЕА не долази у земљу где постоји корупција. То што је Шведска у Београду и Србији, показује да се Србија успешно бори са корупцијом и да има транспарентно пословање", истакла је Брнабић.

Шта чека будућег министра:

  • Повећање плата и пензија, којима се бивши министар Вујовић противио. „Проблем је што би у том случају ниво јавног трошења државе био већи од продуктивности привреде", рекао је за ББЦ економиста Мирослав Прокопијевић
  • Иако се у 2018. и 2019. години очекује економски раст Србије, и даље ће бити међу најниже растућим на Западном Балкану - према процени Европске банке за обнову и развој, мањи раст у региону имаће само Македонија.
  • Нови аранжман са ММФ-ом
  • Према међународним кредиторима, Србију чека дуг пут у уређивању пореске управе и администрације, те су фискалне реформе једна од најважнијих задатака министарства.

Градоначелник

Мали ће на функцији министра финансија заменити Душана Вујовића, који је тај посао обављао од 2014. године у три владе - две Александра Вучића и током првог дела мандата Ане Брнабић - пре него што је поднео оставку из, како је навео, личних разлога.

На чело Београда је именован 2013. године, када је одлуком Владе постављен за председника Привременог органа града Београда. За градоначелника су га изабрали новопечени посланици Скупштине града после избора 2014.

Као градоначелник је често истицао „катастрофално стање" јавних финансија у које је, како каже, успео да уведе ред, истичући да је затекао укупан дуг од више од милијарду и сто милиона евра.

Да је јавни дуг био знатно мањи - око 400 милиона евра - потврдили су и Фискални савет и бивши министар финансија Вујовић.

До уличних протеста Београђана са захтевом за смену градоначелника Малог дошло је после ноћног рушења у четврти Савамала, а због пројекта „Београд на води" - још једног пројекта који је предмет похвала власти, а критике опозиције.

Тада председник Владе Александар Вучић изјавио је да иза рушења стоје градски челници и неколико пута најавио могућу оставку Малог.

Улога Малог у рушењу никада није утврђена, иако га је за организацију демолирања дела града оптужила бивша супруга Марија Мали у интервјуу за КРИК у фебруару 2017. године.

Једна од чешће помињаних афера током дводневне расправе о избору Малог за министра је и "афера јелка".

За дочек Нове године Београд је имао и једну од најскупљих новогодишњих јелки, коју је грађани требало да плате 83 хиљаде евра, а постављена је три дана пре него што је донета одлука о додели уговора, како је тада сазнала Пиштаљка.

Када су ове информације доспеле у јавност, Мали је изјавио да је наложио раскидање уговора, док су из фирме Keep Light која је поставила јелку саопштили да је сада поклањају граду за џабе.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Синиша Мали на Ролан Гаросу у јуну 2016. године

Две биографије

На основу расправе власти и опозиције о лику и делу Малог могао се стећи утисак да се помињу две различите особе.

Према званичној биографији коју су добили посланици, реч је о врхунском стручњаку богатог радног искуства, доктору без мрље у каријери.

Према утиску опозиције и независних медија, то баш и није случај.

Премијерка је истакла је да највише цени што се Мали „вратио у Србију" после стицања квалитетног образовања у иностранству.

Мали је дипломирао на Економском факултету у Београду, а магистрирао НА Вашингтон Универзитету у Сент Луису, на смеру финансија.

Током деведестих је радио у консултатској компанији Deloitte & Touche Central у Београду и Прагу, као и у Инвестиционој банци Credit Suisse First Boston у Њујорку.

После петооктобарских промена Мали је 2001. године постављен за помоћника министра за приватизацију где је био задужен за припрему нових закона у овој области.

Крајем исте године прелази у Агенцију за приватизацију и постаје директор Центра за приватизацију, а после гашења тог тела, постаје директор Центра за тендере, све до 2003. године.

Почетком 2004. година оснива своју компанију, која се бави саветовањем у области куповине и продаје предузећа.

У августу исте године његово име се помиње у вези са суботичком фабриком вагона „Братство", када је 70 одсто друштвеног капитала те фирме купио његов отац Бранислав Мали.

Како пише Истиномер, Министарство привреде је тада утврдило да је Бранислав Мали користио податке који нису били познати другим учесницима аукцијске продаје, као и да је те податке могао саопштити само његов син, који је био ангажован у Агенцији за приватизацију.

Докторску дисертацију Мали је одбранио 2013. године на Факултету организационих наука у Београду. Управо то је једна од спорних тачака у биографији, јер већ неко време велики број универзитетских професора оспорава Малом титулу, тврдећи да је реч о плагијату.

Иако је Етичка комисија ФОН-а утврдила да докторат није плагиран, Рекотрски колегијум и Сенат Универзитета нису признали стручност ове комисије и ФОН-у наложиле да формира нову која ће проверити докторат.

Широј јавности Мали постаје познат 2012. године као саветник за економска и привредна питања тада првог потпредседника Владе Александра Вучића.

Већ наредне године, Мали постаје главни преговарач са инвеститорима из Уједињених Арапских Емирата, и оперативно води преговоре о стратешком партнерству ЈАТ-а и Етихада. У новом националну авиопревознику Ер Србија постаје преседник Надзорног одбора.

Посланици опозиције имали су питања и у вези са пословањем ове компаније и великим средствима из буџета који се за то одвајају.

Уместо одговора, премијерка Брнабић је поручила да они који критикују не морају да користе услуге ове компаније, и да „нико не бије грађане по ушима да се возе Ер Србијом".

Каријеру Синише Малог на месту првог човега главног града обележило је још неколико афера.

Између осталог, извештај Управе за спречавање прања новца из новембра 2016. године показао је да је Мали контролисао најмање 45 банковних рачуна на офшор дестинацијама од којих неки нису отворени на његово име.

Према писању КРИК-а, извештај наводи више сумњивих новчаних транскација у којима је учествовао градоначелник Београда.

Агенција за борбу против корупције истраживала је послове Малог у вези са 24 стана у Бугарској који су наводно купљени преко једне од фирме у његовом власништву, сумње у прање новца, као и чињеницу да финансирање школовања његове деце од 60 хиљада евра плаћају „његови пријатељи из иностранства", како је објаснио Мали.

Извештаји о овим случајевима послати су Вишем јавном тужилаштву, али истрага никада није покренута.