Крагујевачки гимназијалци лакше до свемира него до Америке

Гимназијалци Image copyright Љубица Мудрић Станишковски
Натпис на слици Гимназијалци су пронашли начин како да астронаутима храна буде укуснија

Како астронаути у свемиру морају да се одрекну бројних ствари, између осталог и чула укуса, тим крагујевачких гимназијалаца осмислио је како да им помогне да бар осете укус хране.

Уз посебан инхалатор и брзог Лего робота, успели су да се пласирају на светско првенство за малде научнике FLL (FIRST Lego League) у Хјустону.

Реч је о такмичењу на ком млади научници из 98 земаља траже решења за актуелне проблеме на Земљи и у свемиру, од екологије па до, ето, укуса свемирских оброка.

Међутим, иако Крагујевчани испуњавају све услове за учествовање на такмичењу у Америци, велико је питање да ли ће тамо отићи.

„Постоје, наравно, финансијски проблеми", каже за ББЦ Љубица Мудрић Станишковски, професорка математике у Првој крагујевачкој гимназији.

Према њеним речима, одлазак једанаесточланог тима (седам ученика и четири професорке), коштаће 16.000 евра.

А школа тај новац нема.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionСтолар Годфред Kирк Kристијансен осмислио је ЛЕГО коцке.

Укус броколија и чоколаде у свемиру

Такмичење FLL се бави савременим проблемима, попут енергије, безбедне исхране, екологије, и на ученицима је да пронађу иновативна и исплатива решења.

Овогодишње такмичиње носи назив Into Orbit (У орбити) и тиче се проблемима са којима се астронаути сусрећу током боравка у свемиру.

Седмочлани тим. који чине осмаци специјализованог математичког одељења гимназије, као и ђаци првог разреда информатичког и математичког одељења, бавио се губитком чула укуса у свемиру.

„Дошли смо на идеју да подстакнемо чуло укуса чулом мириса, па је тако настала прича о инхалатору за храну", каже за ББЦ на српском Марта Шпица, ученица осмог разреда специјалног математичког одељења Прве крагујевачке гимназије.

Марта је заједно са вршњацима направила прототип инхалатора уз помоћ 3Д штампача.

„Инхалатор је једноставан, ставља се на нос, на њега се наноси бочица која функционише по принципу капи за нос", објашњава професорка Станишковски.

„Притиском на бочицу, течност се убризгава у носнице астронаута, и омогућава му да осети мирис хране."

Бочице са мирисима су биоразградиве и паковале би се уз одговарајући оброк.

Image copyright Љубица Мудрић Станишковски
Натпис на слици Ученици су сарађивали са стручњацима из разних области како би направили инхалатор

Како би створили укусни инхалатор, ученици су се прво посаветовали са професорима биологије о вези између чула укуса и мириса.

„Са ОРЛ стручњацима из Клиничког центра Крагујевац су разговарали о томе како долази до оштећења, посетили су и Институт за хемију како би открили како се екстрахује мирис хране", каже Станишковски.

Поред користи у дубоком свемиру, професорка каже да би овакав инхалатор могао да се нађе и у слободној продаји.

„Може много да помогне људима са оштећеним чулом мириса."

Ипак, најширу примену може имати у промовисању здраве исхране.

„Убризгате мирис чоколаде, једете броколи, а уживате у томе."

Због чега астронаути не осећају оно што једу?

Срећници који путују у свемир не морају да брину о томе да ли воле или не воле да једу нешто из понуде већ оскудног астронаутског менија.

„Астронаути се налазе у условима микрогравитације, флуиди су углавном смештени око главе, због чега често не могу да осете мирис и укус хране", објашњава Станишковски.

Додаје и да се храна која астронаути носе другачије пакује, и да због самог процеса паковања губи укус.

Расклопиви роботи

У другом делу такмичења, ученици су морали да конструишу робота од Лего коцки и програмирају га да заобилази препреке налик оним са којима би се сусретао у свемиру.

Циљ тог задатка је да робот у року од два и по минута сакупи што више поена.

А крагујевачки Лего робот је на такмичењу су Словенији постигао управо то - сакупио највише поена, што је, заједно са идејом о инхалатору за храну, ученицима обезбедило пласман у Хјустон.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionЗашто је српски робот - најиновативнији у Европи

Прикупљање средстава

Како одлазак на такмичење овог ранга види као сјајну прилику, пре свега за каријере ученика, крагујевачки тим је одмах покренуо акцију прикупљања новца.

„За котизацију је било потребно 1.000 долара и то смо платили", каће Станишковски, која је издвојила новац заједно са још три колегинице са којима ради на пројекту.

Када се поставило питање како сакупити остатак новца, укључили су се и сами гимназијалци.

„Ученици су заједно са професорима музичког организовали донаторски концерт, на ком ће наступити школски бендови", каже професорка Станишковски.

Концерт ће се одржати 30. марта у сали Прве крагујевачке гимназије. Цена улаза износиће симболичних сто динара, а посетиоци могу сами да одреде суму коју ће додати преко.

Станишковски је, каже, посебно поносна што у прикупљању средстава учествују бројни ученици и професори гимназије.

„Подршка вршњака је јако битна. Сви око нас су заиста позитивни и расположени да помогну увек и јако смо им захвални на томе", каже Марта.

Чврст оптимизам

Иако нису сакупили ни половину потребног новца, млади научници се надају да ће стићи до Хјустона 15. априла.

„Јавља се доста људи, имамо донације од Прокупља до Београда, а износи варирају од сто динара, до неколико хиљада евра", каже професорка Станишковски.

Додаје да је за ову прилику школа отворила рачун за донације, као и да новац може да се уплаћује електронски путем сајта donacije.rs.

„Наравно да смо оптимистични. Не би смо ни започели читаву причу да мислимо супротно", каже Станишковски.

Ученици кажу да ће дати све од себе да успеју у „прилици која се не пропушта".

„Сама помисао да ћемо представљати нашу земљу међу морем тимова из различитих држава са разних континената је предивна", каже Марта.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи