Светски дан здравља: Колико су Срби хипохондри

Жена кашље Image copyright SCIENCE PHOTO LIBRARY
Натпис на слици „По правилу, на интернету су нашли да је то што они имају - смртоносно, чак иако се радио о обичној кијавици", каже лекар

„Гуглао сам, мислим да је озбиљно."

Са овим речима, пре него што кажу 'добар дан' у ординацију доктора Братислава Мандића из Студентске поликлинике у Нишу, уђе барем трећина од укупног броја пацијената.

„Већина људи мисли да је хипохондрија заступљена само код старијих људи, а заправо су и млади у Србији хипохондри", каже доктор Мандић за ББЦ на српском.

„Додатни проблем је направио интернет јер сада имамо појаву сајбер хипохондрије, па нам у ординацију долазе студенти са већ утврђеном дијагнозом коју су једноставно изгуглали.

„По правилу, на интернету су нашли да је то што они имају - смртоносно, чак иако се радио о обичној кијавици."

И код осталих лекара по Србији годишње уђе више од милион хипохондара, показују подаци агенције Еуростат о здравственим навикама грађана Србије, али и Европе.

Светски дан здравља, 7. април, Србија дочекује као европска земља са највише хипохондара, после Данске.

Шта је утврдило истраживање

Чак 1,1 милион Срба, односно 15,5 одсто становника земље, код лекара опште праксе иде десет и више пута годишње, што је Србију сврстало на друго место у Европи.

Према подацима Еуростата из публикације под називом „Колико често идете код лекара?", већи хипохондри од Срба у Европи су само Данци. Чак 28,6 одсто становника те земље иде код лекара опште праксе више од десет пута годишње.

У извештају Еуростата пише да хипохондрије нема кад је реч о зубарима, јер 66 одсто грађана Србије никада није отишло код зубара.

Хипохондрија - болест или превенција

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Срби су највећи хипохондри у Европи, након Данаца

Тања Лазић је, како каже за ББЦ на српском, прошле године отишла код лекара барем 35 пута.

„Болела ме је глава 24 сата дневно, чак и док спавам, нисам могла ни да једем ни да пијем.

„Од лекара опште праксе до неуролога, преко психијатра, тражила сам одговор три месеца. Заправо, одмах су ми рекли да имам упалу синуса, али сам ја била убеђена да је у питању нешто много озбиљније.

„Чак и када сам попила терапију, бол није престао, па сам наставила да идем приватно на снимке главе. То се продужило на још неколико месеци. Испоставило се да је све у реду, али ја и даље идем једном месечно приватно на скенер.

„Не могу да објасним зашто."

Хипохондрија је ипак, психички поремећај, а доктор Мандић апелује на грађане да је не узимају олако.

Испољава се у непрестаној усредсређености особе на своје физичко здравље, без објективне заснованости. Хипохондри у великом броју случајева мисле да имају одређену физичку болест, иако она не постоји.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionУ Докторовој кули отворена је изложба психијатрије

Повезује се да емоционалном неписменошћу (алекситимијом), када особа не препознаје емоције и не разликује нормалне реакције тела и непријатне и врло интензивне емоције.

Тело у тим ситуацијама физиолошки реагује припремом за акцију, што се одражава на све органе у телу - срце, дисање, крвоток, притисак, ниво шећера, кисеоника и угљен-диоксида, мишићни тонус, рад унутрашњих органа, жлезда са спољашњим и унутрашњим лучењем, мозга...

Процењује се да хипохондрију има од један до седам одсто светског становништва.

„Јако је битно да лекар опште праксе процени када је пацијент хипохондар који захтева додатну помоћ", каже Мандић.

„Следећи корак је психијатријско лечење."

Тањи су лекари неколико пута саветовали да потражи помоћ психијатра, али она и даље оклева.

„Свесна сам да се не осећам добро, али је јако тешко направити тај корак када си убеђен да нешто није у реду. Надам се да ћу ипак отићи."

Како је у другим земљама Европе

Чак 38 одсто становника Европске уније отишло је код лекара једном или два пута у претходних 12 месеци, а учесталост одласка код лекара опште праксе већа је код жена него код мушкараца.

Тако је и кад су у питању одласци ког зубара и хирурга.

Према подацима Еуростата о томе колики проценат становништва никад није био код лекара предњаче Грци, јер чак 60,5 одсто њих код лекара не иде ниједном годишње.

Следе их Македонци са 58,3 одсто оних који избегавају лекаре, затим Бугари са 52,4 процената, Румуни са 42,9 одсто и Швеђани са 36,4 процената оних који не иду код лекара.

Шта је горе - ићи стално или никада

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Лечење на своју руку се ипак не препоручује. Ако сумњате - идите код лекара

Истраживање је показало и другу страну здравствених навика грађана Србије. Тако се испоставило да је чак 30 одсто грађана одговорило да никада не иде код лекара.

Доктор Мандић каже да му не сметају толико пацијенти који уплашени дођу у дневну амбуланту због и најмање ситнице:

„Хипохондри нам свакако праве редове у чекаоници и захтевају додатну негу.

„Али када знате да велики број људи у Србији уопште не одлази код лекара ни када им није добро, а камо ли превентивно, онда неоправдана забринутост за здравље у мањој мери и није толико лоша појава.

„Хипохондрија, ипак, није смешна или занимљива ствар, већ може да прерасте у болест."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи