Пушење е-цигарета у Србији: Где смете да их конзумирате и да ли су опасне

Е-цигарете не производе катран или угљен-моноксид, два најштетнија елемента дуванског дима Image copyright Getty Images
Натпис на слици Е-цигарете не производе катран или угљен-моноксид, два најштетнија елемента дуванског дима

Тамара је пре шест месеци свим пријатељима рекла да је оставила пушење. Заправо је само прешла на електронске цигарете.

„Сви су ми рекли да су мање штетне, па сам помислила, ако већ не могу да одустанем од навике, барем да се не трујем толико."

Признаје и да јој је лакше што може да их конзумира где год жели, па е-цигарете може да пуши и на послу, у неким кафићима и ресторанима.

„Колегама некад смета када баш избацујем пару у њих, а у неким кафићима ми кажу да они бране и електронске цигарете.

„И људи ме некако другачије гледају, чак и пријатељи који не пуше ми мање замерају."

Ове недеље Сан Франциско је постао први град у Сједињеним Државама у ком је продаја електронских цигарета забрањена. Истовремено, Србија још нема ни регулативу која регулише употребу на јавним местима. Не постоји ни контрола уласка ових цигарета у Србију, рекла је за ТВ Прву докторка Срмена Крстев, председница Републичке стручне комисије за контролу дувана.

Крстев је додала да се овај амерички град понео као „одговорна локална управа јер је дошло до великог повећања конзумације е-цигарета међу младима".

Докторка каже да је слична ситуација и у Србији, а истраживања показују да је чак петина младих у земљи пробала електронску цигарету.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Електронске цигарете су штетније него што се мислило

Где сме, а где не да се пуши електронска цигарета у Србији?

Е-цигарета је уређај који је изгледом сличан правој цигарети, а производи пару која изгледа попут дуванског дима.

Док становници Сан Франциска не могу да их купе у продавници, али ни преко интернета, електронске цигарете не подлежу Закону о забрани пушења на јавним местима тако да их можете користити и тамо где је забрањено користити обичне цигарете - у кафићима или ресторанима.

Како би у потпуности изгледале као обична цигарета, неке на крају имају уграђену ЛЕД диоду која се пали сваким повлачењем дима имитирајући жар цигарете. Могу да садрже и ароме по жељи пушача.

Шта кажу из Светске здравствене организације, а шта из ЕУ?

У закључку који је усвојила Европска комисија, наводи се да се дим из електронске цигарете шири просторијом као и дим обичне цигарете и да смета непушачима, додуше у мањој мери - али да је то довољно да се њена употреба забрани у затвореним просторијама.

Светска здравствена организација била је прва институција која је затражила забрану продају е-цигарета малолетницима и њихову употребу у затвореним просторима. Стручњаци из ове организације сматрају да постоји довољно доказа да се деца, тинејџери и труднице упозоре на употребу електронских никотинских инхалатора, јер изложеност никотину има дугорочне последице на развој мозга.

Колико људи користи е-цигарете и шта о њима мисле?

Иако је продаја електронских цигарета малолетницима забрањена, користи их више од 12 одсто младих, као и друге сличне производе, подаци су Института за јавно здравље.

Коришћење електронских цигарета код највећег удела пушача и бивших пушача, њих чак 77 одсто, није имало никаквог утицаја на престанак пушења цигарета.

Два од три пунолетна грађанина Србије сматра да би употребу електронских цигарета које садрже никотин, требало регулисати на исти начин као и употребу других дуванских производа.

Око три четвртине испитаника мисли да су електронске цигарете штетне по здравље људи.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionЖелите да престанете да пушите, да ли помажу е-цигарете

Колико су заиста штетне?

Истраживања су показала да су грађани у праву. Пара електронских цигарета може да уништи ћелије имуног система и да буде много штетнија него што се раније мислило, показују студије, а преноси ББЦ.

Истраживачи су открили да испарење из електронске цигарете може да онемогући рад важних ћелија у плућима.

Они „упозоравају на широко прихваћено мишљење да су е-цигарете безбедне".

Међутим, Завод за јавно здравље Енглеске каже да су мање штетне од пушења обичних цигарета и да људи не би требало да оклевају да их користе као помоћ приликом одвикавања од пушења.

Мала експериментална студија коју је водио професор Дејвид Тикет са Универзитета Бирмингем, објављена је у часопису Торакс. Раније студије биле су усмерене на хемијске компоненте течности електронских цигарета, а не на пару.

Истраживачи су израдили механичку процедуру за имитирање паре у лабораторији користећи узорке плућног ткива осам непушача.

Студија је показала да испарења изазвају упале и да оштећују алвеоларни макрофаг - ћелије које уклањају потенцијално штетне честице прашине, бактерије и алергене.

Уређаји за загревање дувана и е-цигарета - да ли је то исто?

У Србији су од 2017. године на тржишту доступни електрични уређаји за загревање дувана - производ који се представља као мање штетан од обичних цигарета.

Ипак, то није исти производ као електронска цигарета.

Произвођачи их рекламирају као дуванске производе који ослобађају мање штетних материја јер се загревају на 350 степени, али стручњаци упозоравају да се и о овим производима не зна довољно.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Штетност испитивана у лабораторијским условима

Истраживачи са Универзитета Бирмингем кажу да су неки ефекти испарења били исти као и код обичних цигарета.

Они наводе да су резултати добијени у лабораторијским условима и саветују даља истраживања која су потребна за боље разумевање дугорочног утицаја на здравље.

Е-цигарете не производе катран или угљен-моноксид, два најштетнија елемента дуванског дима, али нису потпуно безопасне, тврди британска Национална здравствена служба.

Ваповање - како се зове употреба е-цигарета - такође није лишено контроверзи.

Филип Морис Интернешенел, највећи светски произвођач цигарета који се проширио и на тржиште е-цигарета, и Јуул, тужени су у САД због наводне намере да циљају младе људи у маркетиншким кампањама на друштвеним мрежама.

Амерички законодавци су се обрушили и на малопродајне објекте који олакшавају деци и тинејџерима да купе е-цигарете.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи