Породиљско боловање 2019: Мајке које не славе овај први рођендан закона

  • Марија Јанковић
  • ББЦ новинарка
бебе

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Њихов рођендан многе жене подсећа на то да су остале без примања

Уместо да зарађује, Ирена Симовић, предузетница из Крагујевца, новим Законом о финансијској помоћи породици отишла је - у месечни минус.

По новом закону њена плата на трудничком боловању је 6.700 динара, јер није имала 18 месеци рада у континуитету.

Ипак, како је одлучено да по новом пропису предузетнице саме плаћају порезе и доприносе, њени трошкови за то су око 11.500 динара.

„Испада да морам ја држави да плаћам око 5.000 динара на крају.

„То је само одокативна сума јер се испоставило да у Крагујевцу не знају како да реше мој случај и обрачунају ми порезе."

Ирена је једна од мајки које су иронично прославиле 1. јул 2019. године, први рођендан закона због којег не добијају плату.

Ово је уједно и закон чију су измену надлежни министри и председница Влада најављивали чак пет пута, а последњи рок је почетак јула када је Ана Брнабић најавила нове разговоре са невладиним организацијама и угроженим мајкама.

Прослава рођендана

Сви родитељи воле да прослављају прве рођендане деце.

Ипак, мајке које су прошле године добиле дете и отишле на трудничко прославиле су иронично и још један датум.

На друштвеним мрежама, мајке су коментарисале да су управо тог дана могле да се одрекну плате.

„Зашто ли се закон зове о финансијској помоћи породици?", упитала је једна корисница мрежа, док је друга одговорила да је она зато отишла из Србије.

Родитељски портал Бебац апелује на надлежне на хитну измену Закона који крши Конвенцију о заштити материнства, није усклађен са Уставом Републике Србије и велики број родитеља доводи на руб сиромаштва, каже за ББЦ Јасмина Михњак са овог портала.

„Родитељи су једноставно љути.

„Ово није ситуација у којој је неко донео закон, а онда све време тврдио да је добар. Више пута смо чули од министара да се очекују измене. Мајке које су добиле децу када је закон усвојен, те измене нису дочекале."

Каже да, упркос признању и јасном увиду у то да је Закон оштетио бројне породице у Србији, ни годину дана од његове примене нема измена. Додаје да сваким даном имамо све већи број оштећених родитеља, па није јасно да ли ће им новац бити враћен ако закон буде промењен.

Татјана Мацура, народна посланица и чланица организације Маме су закон каже за ББЦ каже да је чак пет пута речено да ће се закон променити, а да је последњи састанак био са Аном Брнабић, која је наредни заказала за почетак јула.

Потпис испод фотографије,

Рођендани су увек су забавни, али први рођендан закона - баш и не

Рекли су:

Славица Ђукић, министарка у Влади Србије задужена за демографију 17. април 2019, Инсајдер дебата - „Радна група за праћење ефеката Закона о финансијској подршци породици са децом завршила је посао, и измене Закона требало би да буду пред Скупштином на пролећном заседању."

Ана Брнабић, премијерка Србије, јун 2019. састанак са НВО - Уважавајући мишљења удружења која се баве родитељством, премијерка Брнабић је истакла да је свесна да је Закон трудницама донео много, али да је такође дошло до низа пропуста који разговором са удружењима треба решити, у складу са могућностима буџета.

Зоран Ђорђевић, министар рада и социјалне политике, септембар 2018, ТВ Пинк - „Порука свим мајкама јесте да не брину. Где год да смо погрешили, ми ћемо радити на томе да те грешке и исправимо. Нисмо имали намеру, ни у једном тренутку, да било коме укинемо било које право."

Аутор фотографије, Mame su zakon

Потпис испод фотографије,

Како су мајке изашле на улицу - ово би могло да се понови

Губитнице и победнице закона

Изгубиле:

  • Мајке које не раде за стално или су запослене на неодређено, али краће од 18 месеци
  • Предузетнице и пољопривреднице
  • Мајке са двоје, троје или четворо деце које су децу добиле пре усвајања закона
  • Мајке које зарађују више од три просечне плате

Добиле:

  • Мајке са двоје, троје или четворо деце које су децу добиле након усвајања закона
  • Мајке које зарађују мање од три просечне плате, али раде нешто са стране

Аутор фотографије, Getty Images

Годину дана уштеде

Ирена и на породиљском боловању мора да ради, јер има двоје деце које издржава. Пре него што је затруднела, уплаћивала је доприносе годину дана уназад. Сада мисли да је то можда била грешка и да јој се више исплатило да је радила на црно. Такође, сада би могла да прима надокнаду за незапослене.

Уколико би се обећања испунила, полемише се да би могла да добије и новац ретроактивно.

Она му се, ипак, не нада.

„Верујем да ће се неки делови закона променити и жене више неће примати месечно неколико хиљада динара јер су се породиле.

„Мислим, ипак, да ја мислим да нећу имати користи од тога. То је била прилика за годину дана уштеде."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk