Парламент евакуисан због сузавца из руку посланика

Сузавац у косовском парламенту, 21. март 2008.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Сузавац у косовском парламенту

Посланици у скупштини Косова евакуисани су из зграде парламента пошто су представници опозиције бацили сузавац да би спречили гласање о контроверзном граничном споразуму са Црном Гором.

Док су се посланици припремали за гласање о демаркационом споразуму са Подгорицом, бачене су три конзерве сузавца. Убрзо су посланици евакуисани из скупштинске сале.

Овим законом је требало да буде ратификован гранични споразум за који критичари тврде да је Црној Гори дато више земље, на штету Косова.

Европска унија је навела усвајање овог закона као услов за укидање виза за путовање грађанима Косова.

"Ово је изврсна вест. Ратификација отвара врата безвизном режиму за грађане Косова", поручила је шефица европске дипломатије Федерика Могерини преко свог твитер налога.

Грађанима Србије, Албаније, Црне Горе, Македоније и Босне, визе су укинуте од 2010. године.

Закон мора да изгласа 80 од 120 посланика. Представници опозиционе ултранационалистичке партије Самоопредељење, међутим, тврде да ће Косово изгубити 78 квадратних километара територије по овом споразуму.

'Неприхватљиво'

У реакцији на инцидент, амбасадорка ЕУ Наталија Апостолова изјавила је да је шокирана што „посланици једне скупштине у Европи сежу за опасним тактикама које вуку Косово уназад".

Амерички изасланик за Косово Грег Делави рекао је новинарима: „Овако нешто не би смело да се дешава у једној европској земљи. Сузавац није европска вредност."

Последњих година, овакви инциденти се често дешавају на заседањима косовске скупштине.

Откако је једнострано прогласило независност од Србије 2008. године, већина држава чланица Европске уније признала је Косово као самосталну државу. Пет, међу којима је и Шпанија, нису, баш као ни Русија која подржава став Србије да је Косово део њене територије.