Хрватска полиција угасила највећи хакерски центар

Замршени каблови

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Циљ ДДоС напада је запушити канале комуникације (илустрација)

Хрватска полиција ухапсила је једног тамошњег деветнаестогодишњака уз сумњу да стоји иза највећег светског сајта „Вебстресер" преко кога је за 15 евра било могуће наручити хакерски напад на интернет сајтове.

У склопу исте акције, у Србији су ухапшени М. Ј. (19) из Прокупља и Д. В. (21) из Руме, због сумње да су били администратори овог сервиса, наводи у свом саопштењу МУП Србије.

Акција полиције спроведена је у бројним државама - Холандији, Великој Британији, Канади, Сједињеним Америчким Државама, Немачкој, Шпанији, Хонг Конгу, Шкотској, Италији и Аустралији.

Шта је ДДоС напад

Бошко Радивојевић, сувласник компаније која се бави одржавањем веб-сајтова

Како се дефинише ДДоС напад?

Срж напада није да се подаци мењају већ да се сервиси учине недоступним. То нису класични хакерски напади којим се краду подаци већ је циљ нападача да садржај буде недоступан. Најчешће су то веб-сајтови или базе података.

Како се изводи ДДоС напад?

Идеја је да се симулира велики број посета једном сајту, а то би биле нелегитимне посете. На тај начин би се загушили капацитети онога ко те информације пружа. То је као када бисмо сви звали неки кол-центар, да он не би могао да зове нас.

Ко је најугроженији?

Најугроженији су сервиси који пласирају друштвено интересантне информације, а који, с друге стране, немају превише велики комерцијални аспект, па због тога немају средстава за инфраструктуру која би их одбранила од напада.

Како се одбранити од ДДоС напада?

Одбрана се гради у односу на класе напада - за неке класе је једноставнија, али постоје и напади великог волумена који гуше линкове великих провајдера по целом свету. Процедуре, прописи, али и сарадња између провајдера је већ широко распрострањена, па се томе релативно лако може стати на пут. Суштина је у принципу „сила на силу" - ако они могу да запуше цев промера два метра, ми ћемо имати две цеви од метар, па ћемо се снаћи.

Полицијска саопштења описују „Вебстресер" као највеће светско криминално тржиште за изнајмљивање такозваних ДДоС напада, са више од 136,000 регистрованих корисника и више од четири милиона напада на разне интернет домене широм света.

„Накнаде које су биле наплаћиване кретале су се од само 15 евра месечно до 999 америчких долара за тзв. ВИП пакет, што је омогућило појединцима који немају техничко знање да покрену разарајући ДДоС напад", саопштио је МУП Србије.