Косово испунило услове за визну либерализацију

Главна улица у Приштини
Натпис на слици Главна улица Приштине

Косово је испунило стандарде за либерализацију виза, изјавио је у среду европски комесар за миграције и унутрашње послове Димитрис Аврамополис.

Европска комисија је потврдила да је Косово испунило све услове за укидање визног режима, а либерализацију сада треба да потврди Еврпски парламент и Европски савет.

Према речима премијера Косова Рамуша Харадинаја, Европски парламент ће крајем августа усвојити ову одлуку, након чега ће се о њој изјаснити Европски савет.

Европска комисија је тако потврдила препоруку за визну либерализацију Косова, донету 2016. године.

Беџет Пацоли за ББЦ: „Рекао сам Дачићу: Ја градим - ти рушиш"

Београд и Приштина у новој рунди разговора

Спасавање редова Ђурића са Косова

Званичници са Косова надају се да ће грађани већ током ове године моћи да путују у земље ЕУ без виза.

„После много година, напора и великог посла, Комисија сада потврђује да је Косово испунило све стандарде за либерализацију виза.

Сада позивамо Европски савет и парламент да иду напред и усвоје наш предлог", рекао је Аврамополис на конференцији за медије којој је присуствовао и председник Косова Хашим Тачи.

Натпис на слици Косово је ове године прославило 10 година независности

Услов за потврду препоруке из 2016. године било је решење питања демаркације граница са Црном Гором и постизање опипљивих резултата у борби против корупције.

Споразум о демаркацији са Црном Гором постигнут је у марту ове године, а мају су званичници Европске уније посетили Косово како би прикупили податке о борби против корупције.

Дијалог о визној либерализацији са Косовом Европска комисија је покренула у јануару 2012. године.

Десет година након проглашења независности, Косово је признало више од 100 земаља. Ипак, тачан број није познат.

Приштина наводи бројку од 116 земаља, а Београду кажу да их је далеко мање.

Међу земљама Европске уније које нису признале Косово су Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија, а када је реч о светским силама, то су Русија, Кина, Бразил и Индија.

Косово је од 2008. године постало члан неколико међународних организација попут ММФ-а, Светске банке и ФИФА, али не и Уједињених нација

Више о овој причи