Како су Словенци заличили на Италијане - у политици

Гласање, Љубљана, 3. јун 2018. Image copyright Ales Beno/Anadolu Agency/Getty Images
Натпис на слици Лука Месец на гласању у јуну - а сада од њега све зависи

Стара порука, да личимо на оне поред којих живимо, у Словенији добија ново значење - политичка сцена овог лета личи на суседску, италијанску.

Прошло је првих месец дана како странке које су освојиле мандате у словеначком парламенту покушавају да формирају већину - потпуно безуспешно.

Најпре су релативни победници избора, Јанез Јанша и његова Словеначка демократска странка, признали да немају довољно гласова - сем традиционалних коалиционих партнера, остали су задржали став да не желе са Јаншом.

Потом је са истим успехом мандате скупљала и другопласирана Листа Марјана Шареца, али уз најаву да неће одустати ни у другом кругу преговора.

Времена је сада све мање, јер други круг консултација траје двоструко краће него први.

Чији је „златни глас"

Док је трајао први круг консултација, лидер Левице Лука Месец у миру је прославио свој 31. рођендан.

Овај млади политичар, који у странци формираној прошле године носи функцију „координатора", а заправо је страначки председник, сачекао је прилику да од 9 гласова његове листе зависи формирање словеначке владе.

Зато су сада све очи упрте у њега, док најављује да ће коалициони преговори трајати дуго и да ће се ићи питање по питање.

Ко је Лука Месец

 • Рођен је у Крању 1987. године
 • Дипломирао Европске студије на Факултету политичких наука у Љубљани
 • Учествовао у студентским протестима „Ми смо универзитет"
 • Од 2014. године посланик у словеначком парламенту
 • Први координатор странке Левица, настале спајањем низа сличних левичарских организација
 • Укључује Левицу у асоцијацију странака Европска левица где се сврстава уз грчку Сиризу премијера Алексиса Ципраса, шпанску Уједињену левицу (део коалиције Подемос), немачку Левицу.

За столом седи са много искуснијим политичким именима: Марјан Шарец имао је одличан резултат на председничким изборима, Миро Церар је актуелни, а Аленка Братушек бивша премијерка Словеније, док је Карл Ерјавец дугогодишњи министар иностраних послова.

Сви они сада слушају захтеве младог Месеца - од повећања плата, пензија и социјалних давања, до смањења издвајања за војску чиме се шаље посебна негативна порука НАТО-у, или питања приватизације НЛБ банке које је веома важно Европској унији.

Лидер Левице не пропушта да подсети потенцијалне коалиционе партнере да им он није био први избор.

„Очекујем да ћемо доћи до јасних договора, али и да су спремни да нам дају колико и Новој Словенији", рекао је Месец пред почетак првих разговора, алудирајући на пропале преговоре Листе Марјана Шареца са странком Нова Словенија.

Иако је то странка десног центра која има историјат сарадње са странком Јанеза Јанше, Листи Марјана Шареца и осталима учинило се да ће са њима пре доћи до договора него са младим левичарима.

Упркос низу уступака укључујући и онај да буде изабран за председника парламента, лидер Нове Словеније Матеј Тонин одбио је два позива на коначан договор па је шансу добио Месец.

Словеначки избори завршени, победник се и даље тражи

„Игра малих бројева" на словеначким изборима

Image copyright JURE MAKOVEC/AFP/Getty Images
Натпис на слици Посланици словеначког парламента нису одмакли даље од конституисања и бирања свог привременог председника

Резултати парламентарних избора у Словенији

 1. Словеначка демократска странка - Јанез Јанша, 24,96% - 25 мандата
 2. Листа Марјана Шареца, 12,66% - 13 мандата
 3. Социјалдемократе - Дејан Жидан, 9,92% - 10 мандата
 4. Странка модерног центра - Миро Церар, 9,75% - 10 мандата
 5. Левица - Лука Месец, 9,29% - 9 мандата
 6. Нова Словенија - Матеј Тонин, 7,13% - 7 мандата
 7. Странка Аленке Братушек, 5,12% - 5 мандата
 8. ДеСУС - Карл Ерјавец, 4,91% - 5 мандата
 9. Словеначка национална странка - Змаго Јелинчић, 4,2% - 4 мандата
 10. мањинске листе - 2 мандата

извор: Државна изборна комисија Словеније

Преговори о коалицији као преговори о СФРЈ

Вишедеценијски играч на политичкој сцени Јанез Јанша, помало повређене сујете јер није успео да придобије довољно коалиционих партнера, упоредио је преговоре шест листа са преговорима председника република бивше СФРЈ пред њен распад.

Кључ у преговорима биће испуњавање чврсто левичарских захтева Луке Месеца - ако у томе успе, Марјан Шарец добиће прилику да састави владу.

О једној опцији се не говори много, али се и не искључује - поставља се питање шта ће се догодити ако Месец затражи и премијерску функцију.

Постао би тако најмлађи европски премијер, надмашио би у тој категорији аустријског суседа Себастијана Курца.

Ипак, реалнијом се сматра варијанта у којој би Левица подржала мањинску владу преосталих пет странака и дала јој гласове за пројекте око којих постоји сагласност.

За сада сви теже избегавању нових избора јер се не зна шта би они донели - осим мање излазности разочараних бирача који су своје већ рекли.

Странке за то имају други круг консултација које могу да трају до 14 дана - до 10. августа.

Последња шанса биће трећи круг консултација.

Уколико нико не сакупи потребну апсолутну већину, за избор прелазног премијера у том кругу биће потребно да гласа већина присутних посланика, али је јасно да би такав мандат био и више него привремен.

Повезане теме

Више о овој причи