Црна Гора изгласала Закон о истополном партнерству: Шта то значи за сваки дан

  • Марија Јанковић
  • ББЦ новинарка
Два мушкарца који се држе за руке

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Европски суд правде одлучио да истополни парови имају иста права боравка као и хетеросексуални супружници

Свакодневица ЛГБТ парова у Црној Гори могла би да буде слична свакодневници хетеросексуалних партнера - макар на папиру, али са великим ограничењима - не предвиђа се могућност старатељства или усвајања деце.

Закон о животном партнерству лица истог пола изгласан је данас у Скупштини Црне Горе, преноси портал Вијести.ме.

Предлог закона о истополном партнерству подржала су 42 посланика.

Нацрт закона о животном партнерству истополних парова ће почети да се примењује годину дана од датума усвајања у Скупштини Црне Горе.

Шта ЛГБТ заједница добија законом?

Из ресорног министарства кажу да ће ЛГБТ популација добити иста права која имају и хетеросексуални парови.

Додају да ће истополни партнери моћи да остварују права из здравствене и социјалне заштите.

„Овај закон се односи пре свега на заједнички живот особа истог пола и на сва она пратећа права и обавезе која из тога произлазе", рекла је представница Министарства за људска и мањинска права Бланка Радошевић-Маровић.

Радошевић-Маровић је додала да највећи део права и обавеза из закона представљају „део нашег свакодневног живота".

Ипак, предлогом владе је постављена и црвена линија - у њему се не помиње могућност да истополни парови буду родитељи, да постану старатељи деце, као и да усвоје децу.

Потпис испод видеа,

Парада поноса - протест љубави

Шта каже ЛГБТ заједница

Кристина Ћетковић, ауторка првог лезбејског романа у Црној Гори, раније је за ББЦ рекла да и је сам предлог закона за њу представљао „велики корак".

„Лично, драго ми је што ћемо моћи да остваримо нека од законских права која су одавно доступна стрејт особама", каже она.

Међутим, Кристина додаје да се нада „да се неће остати само на овом формалном прихватању и препознавању партнерстава, него да ћемо у наредном периоду доћи и до суштинских примена, пре свега у менталитету и толеранцији према различитостима."

„Све док не будем могла као и они да се остварим у родитељској улози - сматраћу да сам у Црној гори дискриминисана због своје сексуалне оријентације", каже.

„Ово је тек један од корака у борби која се води против дискриминације и све док партнерство две истополне особе не буде истоветно са партнерством две особе различитог пола остаје - још простора, повода и жеље за мењањем и радом."

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

И поред нешто бољег стања ЛГБТ популације у Србији, и даље има дискриминације и насиља

Закон о животним заједницама особа истог пола представља изузетно значајан искорак у контексту изједначења законске регулативе истополних партнерстава, каже за ББЦ Бојана Јокић из ЛГБТ Форум Прогрес из Црне Горе и додаје:

„Ово изједначење је природан корак у контексту постављених стратешких циљева ЛГБТ покрета."

Ова невладина организација је током креирања закона указала на његове, како кажу, бројне недостатке.

„Поред сета основних права која ће истополни парови у Црној Гори добит, остаје и одређен број проблема који су већ сада извесни, а који се тичу заштите од насиља, свакодневног живота, безбедности, као и самог 'аутовања' регистрованих партнера у јавности", каже Јокић.

Наредни процес доживљавају као - „наставак борбе".

Како је у региону:

Закон о истополном браку не подразумева само склапање брачне заједнице, већ са собом носи низ права које су ускраћена геј паровима.

Када би закон био усвојен, геј парови би имали иста права као и хетеросексуални - могли би да склапају бракове, имају заједничку имовину, наслеђују једни друге.

Такође би имали право на социјално осигурање, посете у болницама, заједничку бригу о деци, али и обавези да се старају о детету партнера уколико нема ближег сродника.

Ниједно од ових права немају геј парови у Србији, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Албанији и на Косову.

Ко је против

Током раније јавне расправе појавили су се представници цркве, као и политичари, којима је главна бојазан што ће истополне заједнице да усвајају децу.

Многи су постављали и питање - како они „то" да објасне сопственој деци.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је у писму највишим црногорским званичницима рекао да је „забринут за будућност Црне Горе, нарочито деце која ће живети у њој".

Он је тада оценио да је предлог закона „велики корак у правцу разарања породице, који неће бити добар ни за кога, па ни за оне за које се он доноси".

Потпис испод видеа,

Упознајте волонтере београдског Прајда

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk