Бугарска: Градилишта на приморју узбуркала јавност

Градилиште на бугарском приморју Image copyright Васил Гуров
Натпис на слици Изградња је накратко обустављена након реакција активиста

Иако тренутно није у току сезона годишњих одмора, бугарско приморје се нашло у центру пажње многих медија последњих недеља.

Након што су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије копања велике пешчане дине, дошло је до бурне реакције јавности и еколошких активиста.

Бугарски музичар и активиста Васил Гуров је 12. јануара на Фејсбуку објавио фотографије уз коментар: „Ево како изгледају заштићене дине близу кампа Смокинија. Баш згодно - у јануару. Олош!".

Корисници друштвених мрежа су били у неверици након што се објава проширила.

Стефани Павлова је написала: „Ништа неће остати од ове државе... наша је кривица што то трпимо. Безвлашће, анархија... Будућност нам није светла..."

„Чин вандализма"

Приобалне пешчане дине су станиште ретких биљака и под заштитом су државе. Уништавање оваквих пешчаних дина је илегално, чак иако се налазе на приватном поседу.

„Баш смо се потресли када смо видели шта се дешава", рекла је Тонка Атанасова, директорка Инспекције за заштиту животне средине града Бургаса.

„Огромна пешчана дина потпуно уништена. То је чин вандализма."

Тужилаштво је због фотографија покренуло истрагу, која је довела до хапшења три особе.

Image copyright Васил Гуров
Натпис на слици Ископана дина на приморју

Ускоро су се појавиле и фотографије других градилишта на обали, приказујући тешке машине како изводе радове одмах уз плажу.

Бугарско приморје је постало права мека за градилишта последњих неколико деценија и ово није први пут да су власти оптужене да дозвољавају овакво „иживљавање" над природом.

Притисак да се бугарска обала толико експлоатише у комерцијалне сврхе је често упоређиван са тзв. градитељском грозницом која је захватила шпанску обалу Коста Брава шездесетих година.

Најновији наслови у новинама сугеришу да би Брегзит могао повољно да утиче на бугарски туризам - туристички агенти наводе да је огроман број Британаца букирао хотеле у Бугарској, тражећи јефтинију варијанту летовања због пада фунте.

Радови привремено обустављени

Након неколико недеља медијског притиска, бугарски Национални директорат за контролу градилишта је 25. јануара објавио да је наређена обустава радова на три градилушта на јужној обали Црног мора: код кампа Градина близу Созопола, области Арапија и Алепу.

Директорат је такође најавио инспекцију за још једно градилиште - на Светом Константину и Елени на северу.

Наводно су сви извођачи добили дозволе за изградњу од министарства и локалне заједнице, али се ови случајеви сада дубље истражују.

Бугарско приморје је станиште за птице селице и многе ретке биљке. Постоји забринутост да би градилишта могла да угрозе гнезда птица.

Једно од градилишта се налази на 500 метара од Алепу мочваре и захвата две заштићене области, преноси Капитал дејли.

Градоначелник Созопила Панајот Рејзиз је објаснио за телевизију Нова да су сва документа за изградњу ових објеката „била одговарајућа".

„Приватне инвестиције су део човековог развоја", рекао је бранећи пројекат.

Image copyright Васил Гуров
Натпис на слици Активиста Васил Гуров је написао „Када су 'стручњаци' адекватно плаћени, шума није шума и дина није дина"

„Све је легално"

Локални медији су доста писали о законима и правилима и изградњи на приморју.

Неки мисле да је прекасно. Умрлица је осванула на Фејсбуку, жалећи за Црним морем које је „однела тешка болест звана корупција".

Више од 70 одсто бугарских пешчаних дина спада у приватно власништво. То је последица денационализације земљишта након пада комунизма. Новинари криве корумпиране локалне политичаре.

На протестима одржаним у Софији 28. јануара, демонстранти су захтевали промену закона који омогућава комерцијалну градњу на приморју као и оставке двојице министара.

Васил Гуров, активиста који је први објавио фотографије, саркастично је написао на Фејсбуку: „Све је легално! Хвала вам, законодавци!"

Више о овој причи