Црногорци подржавају ЛГБТ политичаре, показало најновије истраживање

ЛГБТ застава на паради поноса у Београду 2018.
Натпис на слици Смањен је и број људи у Црној Гори који подржавају насиље над припадницима ЛГБТ популације

Скоро две трећине Црногораца подржало би омиљене политичке представнике када би сазнали да су хомосексуалне оријентације, показало је последње истраживање Центра за грађанско образовање из Подгорице.

За сада, немају кога - на политичким функцијама у Црној Гори нема јавно декларисаних припадника ЛГБТ популације.

„Не постоји ниједан политичар или политичарка, ни на једном нивоу власти, ко се јавно изјаснио као припадник ЛГБТ популације", каже за ББЦ на српском Жељка Ћетковић из Центра за грађанско образовање који је спровео истраживање.

Она се нада да би резултати истраживања могли да буду подстрек.

„Не знам да ли ће се неко на то одважити у будућности, нарочито због тога што су резултати истраживања позитивни и праве добру атмосферу", додаје.

Политика, насиље и ЛГБТ популација - промена ставова

Пре само три године, када је рађено последње истраживање о ставовима грађана Црне Горе о ЛГБТ популацији, ставови су били другачији.

Скоро дупло више грађана би 2019. подржало омиљеног политичара или политичарку уколико би сазнали да су припадници ЛГБТ популације, кажу у Центра за грађанско образовање.

Јован Улићевић, директор црногорске организације Спектрум која се бави заштитом права ЛГБТ популације сматра да су резултати истраживања показатељ да је повећана видљивост ЛГБТ особа.

„Самим тим што је видљивост већа и грађани су схватили да наше компетенције не зависе од сексуалне оријентације нити родног идентитетета".


Истраживања јавног мњења о ставовима становника Црне Горе према припадницима ЛГБТ популације:

  • обухватило је 1013 испитаника
  • испитаници су имали 18 и више година
  • 17 општина у Црној Гори обухважено је истраживањем

И он резултате истзраживања види као могући подстрек.

„Припадника ЛГБТ популације има у свим професијама, тако да мислим да је ово добар подстрек не само за аутовање, већ и подстрек људима који нису ЛГБТ да заузму позитиван став", каже.

Истраживање је показало да је смањен и број људи који оправдавају вербално и физичко насиље над ЛГБТ особама.

ЛГБТ права више не морају да буду казна на изборима

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Мило Ђукановић најпопуларнији је политичар у Црној Гори, резултати су истраживања из децембра 2018.

„Грађанима је јасно да би их политичар који је припадник ЛГБТ заједнице заступао једнако добро као и онај који није", каже Улићевић.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић и даље је на први на листи најпопуларнијих политичара у Црној Гори.

Последње истраживање популарности, објављено у децембру прошле године, шаренолико је када је у питању припадност политичким партијама у Црној Гори.

Шта легализација истополних бракова може да значи за Црногорце

Упознајте трансродне особе Балкана

Ипак, сви на листи имају неколико заједничких ствари - сви су мушкарци. Ћетковић истиче да политичари на листи најпопуларнијих деле још једну ствар - већина њих никада није подржала ЛГБТ заједницу присуством на Прајду који се већ неколико година редовно одржава у Подгорици.

„Није се много политичара појављивало на Паради, сем оних који се у својим ресорима баве људским правама. Верујем да би политичари морају да имају више слуха, и ово истраживање им даје позитиван сигнал", каже.

И док Скупштина Црне Горе расправља о Нацрту закона о животном партнерству истополних парова, истраживање је позитиван сигнал политичарима и за подршку која је темељнија од јавног заузимања за права ЛГБТ популације.

„Грађани не би имали ништа против ни да политичке партије у своје програме уврсте делове који се односе на подршку ЛГБТ заједници, а то је порука партијама да буду активније, јер им то не би била казна на изборима".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи