Најукуснији викенд у Београду: Шта пробати на фестивалу сира

  • Тијана Душеј Ристев
  • ББЦ новинарка
Словеначки сир
Потпис испод фотографије,

Словенци су донели сир са семенкама бундеве

Некад се куповао бели или жути, тврди или меки, и до недавно, сир је могао да достигне само споредну улогу под светлима рефлектора, бар на овим просторима.

Фестивал сира у Дому омладине у Београду права је прилика да овакве тврдње падну у воду - током викенда је на овој манифестацији изложено око триста различитих врста сирева, а у споредној улози су кобасице, сланина и чварци.

Тако су трапист, обични качкаваљ и едамер какве знамо, изашли из моде, па су се у гастрономском рају нашли и козји сир у пиву, српска слатка моцарела, сир са семеном бундеве, тартуфима, рузмарином, лавандом, анисом.

Потпис испод фотографије,

У моди су необични сиреви

Кажу да сир, вино и пријатељи морају да буду стари да би били добри, па је зато ту и сир који се још увек прави по рецептури из 10. века - шарски сир.

Ово је један од најстаријих и најаутохтонијих сирева на Балкану и води порекло са планине Шаре, са Косова. Прави се од млека крава и оваца које живе на више од 2,000 метара надморске висине, изнад Призрена, из области Гора.

„Ово је потпуно природан крављи и овчији сир. У сир се додаје биљка морач, која расте у околини, како би се побољшао укус", кажу за ББЦ са штанда малих произвођача са планине Шаре.

Потпис испод фотографије,

Шарски сир по рецептури из 10. века

Место међу сиревима нашао је и најстарији војвођански слаткиш, китникез.

Прави се од дуње и шећера, могу се додати и ораси, али се данас ретко спрема. Познат је и под именом сир од дуња, а води порекло из Аустроугарске.

Потпис испод фотографије,

Сир од дуње- китникез

На штанду екипе из Пирота „крчкао" се качкаваљ. Великом варјачом су мешали млеко у казану, и у понуди је био сир стар само 90 минута. Још увек топао, „гуменасте" структуре, подсећа на грчки халуми.

Потпис испод фотографије,

Млађи качкаваљ нисте пробали

Ракија за дипломски рад

Уз добар сир иде и добро пиће, попут медоваче. Невена Новићевић је, пишући дипломски рад на Пољопривредном факулету спојила са искуством оца који се бави пчеларством годинама, и тако је настала њена, прва званично регистрована ракија од меда у Србији.

Потпис испод фотографије,

Производња ракије није само мушки посао

Кобасице прављене према рецепту из 2. века

У другом плану, али неизбежне уз сир, стигле су и кобасице и сушено месо.„У овим кобасицама су сецкани бадем и медитеранско зачинско биље. Правимо их по оригиналном римском рецепту из другог века. Ми смо кобасицу прилагодили нашем укусу, али у основи је иста", каже Цане из Мартинаца.

Потпис испод фотографије,

Кобасице прављене по старом рецепту

За оне који не воле да експериментишу с укусима, ту је добра сланиница и чварци.

Потпис испод фотографије,

Домаћа сланина

Потпис испод фотографије,

Незаобилазни чварци

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk