Црна Гора: Посланица против супруга - тужиоца

Подгорица, април 2018.
Натпис на слици Председничка кампања Драгиње Вуксановић тежила је да је представи као кандидата грађанске опције у Црној Гори

Попут осталих опозиционих посланика, и Драгиња Вуксановић Станковић потписала је „Споразум за будућност" са представницима покрета „Одупри се" који сваке суботе организују протесте на улицама Подгорице.

Потписници Споразума, између осталог, траже оставке председника Црне Горе Мила Ђукановића, премијера Душка Марковића, врховног државног тужиоца Ивице Станковића, руководства Радио-телевизије Црне Горе и других високих званичника.

И не би тај списак био нимало необичан да се на њему не налази тужилац Станковић, супруг посланице Драгиње Вуксановић Станковић која својим потписом тако тражи смену свог мужа.

„Мој супруг и ја се међусобно разумемо и подржавамо једно друго за аутономно поступање у обављању својих функција и заузимању става, па макар се и не слагали.

Потпис на Споразум је резултат политичке принципијелности којој сам била и остала доследна", рекла је за подгоричке Вијести Драгиња Вуксановић Станковић.

Да ли је почело Балканско пролеће

„Споразум за будућност" подразумева формирање владе грађанског јединства ограниченог мандата, до које ће се доћи на фер и слободним изборима.

Цео текст Споразума можете пронаћи на овом линку.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Протести се у Подгорици одржавају сваке суботе

Ко је Драгиња Вуксановић Станковић

Посланица Социјалдемократске партије (СДП) Црне Горе прва је жена која се кандидовала на председничким изборима у Црној Гори.

На гласању 15. априла 2018. године, Вуксановић Станковић освојила је 8,20 одсто гласова, што је био трећепласирани резултат.

У првом кругу, победу је славио кандидат владајуће Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић.

У тој кампањи, на билбордима и рекламама представљала се без мужевљевог презимена.

Изборне и друге црногорске трке

Пет ствари које (ни)су открили црногорски избори

Драгиња Вуксановић Станковић завршила је основну и средњу школу у родном Бару, Правни факултет у Подгорици, магистратуру на Правном факултету у Београду, а докторат поново у Подгорици.

Посланица је Социјалдемократске партије Црне Горе, где је чланица Председништва и Главног одбора.

Њена мајка Милица била је потпредседница СДП-а, а некада је и сама била посланица у Скупштини Црне Горе.

У браку са врховним државним тужиоцем Ивицом Станковићем има једну ћерку.

Говори француски и енглески језик, а служи се италијанским и шпанским.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи