Амнести: Опада број извршења смртних казни

кревет за извршење смртне казне Image copyright Getty Images
Натпис на слици Смртоносна инјекција је метода која се примењује широм света

Број погубљења у свету пао је готово за трећину 2018. године и најнижи је у последњој деценији, саопштио је Аменсти интернешнал.

Током прошле године смртна казна извршена је у 20 земаља над 690 особа, што је за око 31 одсто мање него 2017. године - када су погубљене 993 особе.

У Ирану је извршено 50 одсто мање погубљења, након што је укинута смртна казна за неке прекршаје повезане са дрогом, наводи Амнести.

У истраживање није укључена Кина, пошто су подаци о смртним казнама у овој земљи тајни, али Амнести сматра да су вероватно погубљене хиљаде људи.

Према тим претпоставкама, Кина би била земља са највећим бројем погубљења.

Следеће четири су Иран, Саудијска Арабија, Вијетнам и Ирак. У њима је извршено око 77 одсто од 690 смртних казни.

Шта каже Аменестијев извештај?

У извештају Амнестија наводи се да иако је број погубљења у неким земљама пао, има и држава у којима је извршен већи број погубљења. То су САД, Јапан, Сингапур, Јужни Судан и Белорусија.

Натпис на слици Земље са највише смртних казни

„Драматични глобални пад погубљења доказује да чак и земље за које је то најмање очекивано, почињу да мењају политику и схватају да смртна казна није одговор", рекао је генерални секретар Амнестија Куми Наидо.

„Ово показује да постоји нада да је само питање времена када ће ова окрутна казна бити послата у историју, где јој је место."

Натпис на слици Број смртних казни је у опадању.

Иран, у којем се сваке години изврши стотине смртних казни, углавном због дроге, ублажио је законе 2018. године. Закон се примењује ретроактивно, па је смртну казну избегло око пет хиљада затвореника који су чекали погубљење.

Према подацима из 2018. године, у 106 земаља смртна казна је потпуно укинута.

Државе које су забележиле значајан пад погубљења у односу на 2017. годину су:

  • Иран - на 253 са 507
  • Ирак - на 52 са 125
  • Пакистан - на 14 са 60
  • Сомалија - на 13 са 24

Да ли је у неким земљама поново успостављена смртна казна?

Да.

Прошле године на Тајланду је извршена прва смртна казна након 2009. године. Раније ове године Шри Ланка најавила да ће тражити особе које ће извршавати погубљења - као део мера против кријумчарења дроге.

Смртна казна је законита у тој земљи у којој је око 1.300 особа осуђено на смртну казну, али нико није погубљен од 1976. године.

„Ове земље сада чине мањину, а њихов број опада", рекао је Наидо, додајући да позива „све земље које и даље прибегавају смртној казни да зауставе ову одвратну казну сада".

Смртна казна је у Србији примењивана до 2006. године, када је законом укинута.

Према истраживању јавног мњења из септембра 2018. године, 56 одсто испитаника је за њено поновно увођење. Против смртне казне је 24 одсто испитаника, док је 20 одсто неодлучних.

Више о овој причи