Северна Македонија: Шта значи избор Стеве Пендаровског за председника

Скопље, 5. мај 2019. Image copyright ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images
Натпис на слици Стево Пендаровски прославио је изборну победу са присталицама СДСМ-а и сином (лево)

Стево Пендаровски победио је Гордану Сиљановску Давкову у другом кругу председничких избора и то резултатом који је био далеко убедљивији него у првом кругу гласања.

Кандидат владајуће коалиције Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) и Демократске уније за интеграцију (ДУИ) добио је око 60 хиљада гласова више од кандидаткиње ВМРО-ДПМНЕ.

„Ово je победа већине грађана Северне Македоније, независно од етничке или политичке припадности - продужавамо заједно напред", поручио је Пендаровски током славља у страначкој централи СДСМ-а.

Његова ривалка није била незадовољна резултатом - Сиљановска Давкова каже да се због великог броја гласова не осећа пораженом, иако је Пендаровски победио на изборима.

Drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji

Pobeda kandidata vladajuće koalicije

Izvor: Državna izborna komisija

ББЦ на српском доноси четири кључне поруке оваквог избора грађана Северне Македоније.

Први талас прихватања новог имена земље

Били су ово први избори након потписивања Преспанског споразума којим су Скопље и Атина решили вишедеценијски спор око имена Македоније.

Референдум којим Споразум није ни прихваћен, ни одбачен, мала излазност у првом и цензус од 40 одсто у другом изборном кругу, замор грађана честим изласцима на биралишта, али и чињеницом да су се кључне промене у Македонији већ десиле, донеле су неизвесност да ли ће ови избори успети.

Стево Пендаровски понудио је бирачима наставак политике која је оличена у премијеру Зорану Заеву, главном протагонисти споразума са Грчком.

„Изабрали смо загарантовани пут напред - за људе, земљу, пут ка НАТО и Европској унији, ка развијеном свету где припадамо", рекао је Пендаровски након избора.

Влада Зорана Заева и до сада је европске и евроатлантске интеграције јасно везивала за прихватање новог имена земље.

„Чини се да је велики део грађана, и поред очигледне разочараности због економске стагнације и амнестије за криминална дела претходне власти, одлучио да у другом кругу подржи кандидата владајуће странке управо због обећања да ће он приближити земљу Европској унији", каже за ББЦ на српском новинар Жарко Настоски.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionДоговор Скопља и Атине о имену Северна Македонија ступњевито се примењује

Непромењена регионална и спољна политика

Спољна политика Северне Македоније неће доживети промене - јасно је то назначио Пендаровски у интервјуу за ББЦ на српском између два изборна круга. Спољна политика је главни део надлежности председника државе.

Званично Скопље је признало независност Косова за време власти Николе Груевског и ВМРО-ДПМНЕ, а влада Зорана Заева наставила је политику на сличним принципима.

„Наше место је у НАТО-у, наше место је у ЕУ.

„Тачка. Крај. Нема више назад - мрачна времена су поражена, као и лидер ВМРО-а Мицковски, сејање страха, поделе и сукоби", рекао је током постизборног славља премијер Заев.

Претходних дана, он се са Самита лидера Западног Балкана са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном вратио са кофером пуним оптимизма.

Тврдио је да ће Северна Македонија у јуну или јулу добити датум за почетак приступних преговора са Европском унијом, иако нису баш сви незванични извештаји из Берлина указивали на такав сценарио.

Заев је овом најавом у самом финишу изборне кампање уписао још понеки поен за свог кандидата који се и непосредно бавио евроатлантским интеграцијама Северне Македоније.

„Победа Пендаровског ће дефинитивно бити значајан импулс у погледу европских интеграција Северне Македоније и очекује се да он својим искуством и везама у Бриселу и Вашингтону убрза процесе који су започети Преспанским споразумом", каже новинар Жарко Настоски.

Ко је Стево Пендаровски

  • Рођен је 3. априла 1963. године
  • Дипломирао је право, а докторирао политичке науке
  • 1998 - 2001. портпарол Министарства унутрашњих послова
  • 2001 - 2004. саветник председника Македоније Бориса Трајковског за спољну политику и безбедност
  • 2005 - 2009. саветник председника Македоније Бранка Црвенковског за спољну политику и безбедност
  • на председничким изборима 2014. године поражен у другом кругу од кандидата ВМРО-ДПМНЕ Ђорђа Иванова
  • Координатор придруживања НАТО-у у влади Зорана Заева
Натпис на слици Стево Пендаровски и премијер Зоран Заев

Обједињавање власти

После успостављања контроле над парламентарном већином и победом на готово свим локалним изборима у претходне три године, странка Зорана Заева добила је човека и на месту председника државе.

Досадашњи председник Ђорђе Иванов изабран је на предлог ВМРО-ДПМНЕ пре пет година, а током последње године мандата покушавао је да опструише потезе нове власти, пре свега на плану промене имена земље.

Одбио је да потпише неколико закона који су потом усвајани у другом гласању у Собрању, македонском парламенту.

„СДСМ први пут после 13 година истовремено има и премијера и председника државе, што ће дозволити Заеву да без препрека спроведе најављене реформе.

„Ипак, ако се имају у виду искуства из сличних ситуација у прошлости, може се очекивати да ова концентрација моћи стави на тест демократски капацитет ове власти", напомиње новинар Жарко Настоски.

Натпис на слици На слављу пред централом СДСМ, уз националну музику, вијориле су се заставе ЕУ и етничких заједница из којих су странке које су подржале Пендаровског

Монолитности политичког мозаика допринела је и победа СДСМ-а на локалним изборима за председнике две општине на крајњем истоку и западу земље, који су спроведени истовремено са председничким изборима.

На западу, кандидат СДСМ убедљиво је победио у Охриду - уз разлику од четири хиљаде гласова, Константин Георгиоски слави победу.

Далеко неизвесније било је на истоку, где је у Новом Селу кандидат СДСМ Никола Андонов победио ривала из ВМРО-ДПМНЕ са свега 19 гласова разлике.

Припрема за парламентарне изборе

Стево Пендаровски између два круга избора увећао је број својих бирача за 140 хиљада, док је за Гордану Сиљановску Давкову у другом кругу гласало 60 хиљада гласача више.

Ипак, ниска излазност у првом кругу и неопходност већег ангажовања владајуће странке обележили су изборе у земљи коју већ следеће године чека много важније гласање - парламентарни избори.

„Сви треба да извуку поуке, а наша је - приземљење и већи фронтални рад на свим пољима.

„Порука за ВМРО је да се модернизује и унапреди начин деловања", протумачио је резултате лидер СДСМ-а Зоран Заев.

Уз примедбе на регуларност изборног процеса, лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски одговорио му је да је овим резултатом почео крај власти коалиције СДСМ-ДУИ.

„Македонија се буди у новој реалности која подразумева власт која је изгубила легитимитет", рекао је Мицкоски и додао да је кандидаткиња његове странке победила у великом броју општина.

Били су ово и први избори на којима су владајуће македонска и албанска партија имале заједничког кандидата, а победник избора посебно је наглашавао јединство свих етничких заједница које стоје иза ове победе.

Благодариме. Фалеминдерит", захвалио се Пендаровски на македонском и албанском језику на почетку свог победничког говора.

Домаће медије зато је посебно интересовало да ли је стигла и колико је била снажна честитка лидера странке ДУИ Алија Ахметија, стављајући тако акценат и на унутаркоалицијске односе о којима се посебно говорило у светлу чињенице да је излазност у албанским срединама била мања него у другим деловима Северне Македоније.

Натпис на слици Гужва у изборном штабу СДСМ

У свечарској атмосфери изборног штаба, Стево Пендаровски је у покушају да новинарима обезбеди боље услове за рад и помери своје присталице које су стале пред камере у шали рекао - „слушајте врховног команданта!"

Одговорио му је лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски поруком - „слушајте народ!"

Већ следеће године, на редовним парламентарним изборима, и једни и други поново ће саслушати шта кажу грађани.

Биће то седма година у низу у којој ће грађани Северне Македоније излазити на председничке, парламентарне, локалне изборе или референдум.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи