Шта након избора на северу Косова: Три ствари које треба да знате

косово Image copyright Getty Images
Натпис на слици Одлука је сада у Београду, не у Митровици

Избори и након избора.

Овако би у једној реченици могло да се објасни шта ће се дешавати након избора на северу Косова.

Иако је Српска листа убедљиво победила у четири општине - Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану - из ове странке за ББЦ на српском незванично кажу да је за њих главни избори бити одржани у Београду у петак, 24. маја.

„Након избора правимо нови избор, а то је састанак са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем."

„Овај састанак је унапред планиран и након њега ћемо све знати, да ли подносимо оставке и шта су нам даљи планови."

Након што су грађани севера Косова гласали, сада ће глас дати и Београд, а ово су три најбитније ствари које треба да знате.

1. Хало Београде - поновни избори, али не грађана

Чим су кандидати Српске листе прогласили победу у Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, позвали су Александра Вучића.

Председник Српске листе Горан Ракић је у телефонском разговору са Вучићем прекао да не славе победу, јер су овакав резултат очекивали.

„Славимо јединство српског народа и нашу јачу везу са матичном државом Србијом", рекао је Ракић, а потом је укључио спикерфон да би окупљени чули Вучића који је захвалио свим људима који су, како каже, изашли на изборе на северу Косова - „у нашој земљи, у нашој Србији".

„Нисмо тиме решили све проблеме, али смо показали да ћемо заједнички, јединствено да се боримо за решавање тих проблема и да се боримо за интересе српског народа", рекао је Вучић и истакао да је резултат избора најбоља потврда политике јединства, борбе за виталне националне интересе и најважније државне интересе.

Најавио је састанак са представницима Срба у Београду пре седнице Скупштине о Косову и Метохији, како би разговарали о томе шта чинити у будућности.

Александар Вучић Image copyright Getty Images
Натпис на слици Петак је дан за састанак са Вучићем

2. Добар дан Европо - процедуре под знаком питања

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава нису биле одушевљене изборним процесом.

Избори на северу Косова протекли су мирно, али су забележени проблеми попут притисака на гласаче, неажурираних бирачких спискова и ограничене политичке партиципације, који покрећу питања о укупном демократском процесу, саопштиле су земље Квинте.

Представници ових земаља подсетили су на препоруке посматрачке мисије ЕУ из 2017. и позвали на хитну примену тих препорука, пренео је Коссев.

Такође, они су позвали изабране представнике да „преузму своје позиције и обавежу се на заступање интереса својих заједница без сметњи".

Уколико представници Српске листе поново поднесу оставку и избори још једном буду на дневном реду - питање је да ли ће власти Косова нешто урадити да унапреде изборни процес.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је изненађен саопштењем Квинте после избора.

Он је додао да „из тог саопштења једино може да се закључи да су неки незадовољни зато што су избори протекли у миру и реду".

„Желим да им честитам на њиховој инвентивности. Ја ништа глупље у свом животу нисам прочитао", рекао је Вучић одговарајући на питања о коментару Квинте.

Београд, графит о Косову Image copyright VLADIMIR ZIVOJINOVIC
Натпис на слици Подела (ни)је на столу

3. „Подсећања са Косова" - мирна кампања и немирни Фејсбук

Председник Косова Хашим Тачи захвалио је политичарима и грађанима на мирној кампањи у четири северне општине на Косову.

„Косово је изградило традицију успешних избора", написао је Тачи у објави на Фејсбуку.

Ипак, само неколико сати касније, док су још трајали избори, Тачи је подсетио на српске злочине од пре 20 година.

Тачи је описао насиље српских чувара и полиције према албанским затвореницима у којима је страдало 160 људи, а повређено више од 300.

Grey line

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи