Косово: Зашто је битно хапшење Исмета Османија

Image copyright MOST
Натпис на слици Након хапшења петорице људи на Косову, медији око тог случаја помињу и имена највиших косовских званичника

Када је 21. маја косовска полиција у операцији „Талас" ухапсила пет људи, та вест готово да уопште није стигла до српских медија.

Њихова имена су дошла у центар пажње после буре на северу Косова и хапшења 28 људи, међу којима је и 19 полицајаца.

„Потребно је разумети контекст у коме се акција догодила. Прошле недеље је у Приштини ухапшен Исмет Османи Цури, особа коју косовски медији описују као водећу фигуру у организованом криминалу", сматра Агон Малићи, аналитичар из Приштине и уредник портала Сбункер.

Ко је Османи?

У извештају тајне немачке службе БНД из 2005. означен је као шверцер дроге, цигарета и нафте, објавила је раније Мрежа за истраживање криминала и корупције ОЦЦРП.

Иста мрежа, позивајући се на извештај Безбедносно-информативне агенције из 2011. наводи да је Османи близак сарадник Звонка Веселиновића, бизнисмена са Косова и сарадника Милана Радоичића, који је тренутно потпредседник Српске листе.

Османи је у том извештају описан као „изузетно опасан", преноси КРИК.

Ухапшена су и четворица његових сарадника - Иљир Бојку, Адиљ Тачи, Ментор Маћани и Рахим Хашими.

Косовски медији преносе да је Рахим Хашими дан након хапшења ослобођен, а да је осталима одређен тридесетодневни притвор.

Kosovo special police ROSU Image copyright Besar Ademi/Anadolu Agency/Getty Images
Натпис на слици Косовске специјалне јединице РОСУ

Зашто су ухапшени?

Због зеленашења, превара и рекетирања, преносе медији.

Косовска полиција навела је да су ухапшени давањем позајмица уз високе камате прибавили имовину вредну 2,5 милиона евра - две куће у Приштини, аутомобиле и новац.

Косовски портал Kallxo пише да су чланови групе у јуну 2012. косовском бизнисмену позајмили 350.000 евра, а да се његов дуг сваког месеца увећавао за 25.000 евра.

Дуг је у међувремену порастао на 700.000 евра, због чега је бизнисмен платио три хектара земље коју су чланови групе купили, а потом им преписао кућу и земљиште вредно 900.000 евра, наводи Kallxo.

Цури и Веселиновић

У извештају БИА из 2011. године, помиње се као главни сарадник Звонка Веселиновића у јужном делу Косовске Митровице, наводи КРИК.

Они се ту помињу као „предводници криминалних организација укључених у међународне канале за трговину дрогом из Турске и Македоније, као и са Косова и Црне Горе ка Западу".

Дрогу је од Османија преузимао Веселиновићев кум Милан Радоичић и пребацивао је у централну Србију, пише у извештају БИА-е.

И Веселиновић и Радоичић означени су као осумњичени у истрази косовског тужилаштва за убиство Оливера Ивановића.

Османи је 1998. у чешком граду Брну основао фирму „Дафина", које је било неактивно, а у августу 2014. Османи је већински удео пренео Николи Кужнинију који живи на истој адреси као и Османи.

Османи се помиње и у тексту црногорских „Вијести" из 2011, који је пренео Блиц, а у којем се истиче да има црногорски и хрватски пасош, као и да се он и његова браћа питају за све у Црној Гори.

Armed Kosovo police during a raid near the town of Zubin Potok. Photo: 28 May 2019 Image copyright Reuters
Натпис на слици Припадници косовске полиције

Ко су остали?

Косовски медији преносе да је Хашими близак владајућој Демократској партији Косова (ПДК), Кадрија Весељија и Хашима Тачија.

Газета експрес наводи да га је у априлу три дана испитивала Канцеларија специјалног тужиоца у Хагу, када је Хашими рекао да би „хипотетички, могао да буде осумњичен за кршење војне дисциплине или прекорачење војних овлашћења".

Наводи се и да је Хашими близак са косовским председником Хашимом Тачијем, а помињао се и као могући противкандидат Весељију у трци за првог човека ПДК-а, пише Газета.

Такође, како објашњавају, био је осумњичен да је примио 100.000 евра мита за решавање случаја привредног криминала.

Приштинска Коха је објавила и видео на којем се види како Хашими броји велику количину новца, а који је наводно доказ у случају против њега.

У видеу се помиње и да је Кадри Весељи, један од водећих људи Косова, узео 200.000 евра мита, преноси Коха.

Коха наводи и да је Хашимијева ћерка Елена месецима била саветница косовског министра иностраних послова Беџета Пацолија, што је потврђено из Министарства.

О Тачију се не пише толико тога, осим што су медији објавили његову фотографију са косовским председником Хашимом Тачијем, док се Маћани помиње као „бизнисмен коцкар".

Његов адвокат је потврдио хапшење и истакао да је његов клијент „преварен".

Иљир Бојко је неколико година био умешан у косовски фудбал, а и често је виђен са познатим људима Косова и Албаније, пише Газета експрес.

Био је директор фудбалског клуба „Трепча 89" и један од његових главних финансијера, додају они.

Grey line

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи