Новак Ђоковић на Вимблдону: Син свих народа и народности

Novak Djokovic in front of the scoreboard showing his winning score over Roger Federer Image copyright Getty Images
Натпис на слици Новак Ђоковић у финалном мечу на Вимблдону

Новак Ђоковић победио је на много турнира.

Ипак, ово финале Вимблдона остаће упамћено као најдуже у историји лондонског турнира. Ђоковићу је победа у мечу који је трајао пет сати, донела 16. грен слем титулу у каријери, а навијачима радост и - велику количину стреса.

И то не само у Србији, већ и широм Балкана.

Део песме македонског песника Константина Миладинова „T'га за југ" и реченица „А да ми усвојимо Нолета?" говоре о томе како се поводом Нолетове победе осетио овај Македонац.

„Добро јутро другови и другарице. Ноле нам је показао да може и кад си слабији, када је проблем највећи на свету, да и када су сви против тебе, може да се победи. Можемо и ми", написао је други.

Хрватски кошаркаш Дино Рађа такође је пратио финале и након меча на Фејсбук профилу објавио поруку и фотографију на којој је загрљен са Новаком Ђоковићем и Василисом Спанулисом, грчким кошаркашем.

„Како се зовеш?

-Оле!

-Како бре Оле?

-Скраћено од Ноле."

Твитераши са Балкана: Ми смо толико различити и не волимо када нас помешају. Али када Ђоковић освоји Вимблдон сви вичу: „То је наш човек!".

„Новак Ђоковић се смешка вимблдонској публици док чучи и једе траву са терена, претварајући се да је најукусније јело које је пробао - то је дефиниција српског ината".

Први гренд слем трофеј Ђоковић је освојио 2008. године - Федерер је тада у колекцији имао већ 13.

У наредне две године швајцарски тенисер је обогатио колекцију са још три.

Више о овој причи