Северна Македонија: Да ли тужитељска звезда страда због естрадне звезде

Скопље, 2016. године Image copyright Getty Images
Натпис на слици Од хероине до разочарања - име Катице Јаневе било је део парола на протестима против власти ВМРО-ДПМНЕ

У само једном, наизглед мирном јулском дану, две истинске „звезде" у Северној Македонији, наизглед одвојено, пале су са неба.

Некадашња звезда ријалити програма, а данас неформални власник једне од скопских телевизија Бојан Јовановски, познатији као „Боки 13", ухапшен је због сумње да је рекетирао познате Македонце, за узврат им обећавајући блажи третман пред правосуђем.

Актуелна звезда македонског правосуђа Катица Јанева поднела је оставку на место Специјалне јавне тужитељке, иако јој је до краја мандата остало тачно два месеца, уз образложење да то чини због нејасног политичког статуса институције на чијем је челу.

Готово истовремено док је Јовановском одређивано полицијско задржавање од тридесет дана, полиција је закуцала на врата стана Катице Јаневске.

Медији у Северној Македонији пренели су сазнања да је Јаневској одузет мобилни телефон јер се сумња да је управо она била „контакт особа" Бојана Јовановског, на коју се позивао када је нудио блаже казне пред правосуђем.

Без обзира да ли ће се ове две афере завршити као једна или као посебне судске приче, имаће јединствени ефекат.

Већ крхки правосудни систем Северне Македоније нашао се пред новим, озбиљним изазовом.

Ништа мање искушења не чека ни владу Зорана Заева којој је будућност Специјалног тужилаштва један од највећих изазова.

Зашто је „пала" естрадна звезда

Регионално познати некадашњи учесник ријалити програма и певач Бојан Јовановски упутио се у Грчку, преко граничног прелаза „Богородица - Евзони", када га је на граници задржала полиција.

Његов отац формални је власник телевизије „1" којом суштински управља „Боки 13".

Тужилаштво га терети да је узимао новац од потенцијалних оптуженика пред македонским правосуђем да би им обезбедио бољи третман и мање казне.

„Приликом сусрета са једним рекетираним бизнисменом, Јовановски је тражио осам милиона евра да би се окончао истражни поступак", јавно је потврдила тужитељка за организовани криминал Вилма Рускоска.

Упитан на конференцији за медије да ли је оставка Јаневске повезана са овим случајем, државни тужилац Љубомир Јовевски одговорио је да нема коментар.

„Привођење неформалног власника телевизије још једном је показало како у Македонији постоји тесна веза бизниса, политике и медија", каже новинар „Нове Македоније" Александар Србиновски.

Заев: Закон једнак за све

Македонски премијер Зоран Заев каже да случај „Рекет" показује да Македонија води борбу против криминала и корупције, као и да је у овој држави закон једнак за све - уз поштовање претпоставке невиности.

Заев је тражио од јавног тужилаштва да јасно саопшти каква је улога Катице Јаневе у овом случају како би се стало на пут спекулацијама и како се ситуација тужитељке у оставци не би злоупотребљавала у политичке сврхе.

„Све индиције и докази морају бити проверени до краја како би се доказала невиност или кривица свих умешаних у овај процес", рекао је Заев у интервјуу за македонску новинску агенцију МИА.

Зашто је важно Специјално тужилаштво

Специјално јавно тужилаштво (СЈТ) најмлађи је део македонског правосудног система - старо је непуне четири године.

„Специјално тужилаштво је резултат пада ауторитарног режима Николе Груевског који је заробио државу и уништио све институције правосуђа које нису могле да буду коришћене за смену режима демократским путем.

Највеће партије су, заједно са Европском унијом и Сједињеним Државама, направиле Пржински договор којим је прескочено Тужилаштво и направљен специјални орган са мандатом од четири године, после чега би обичним законом требало да буде интегрисан у правосудни систем", каже за ББЦ на српском професор права Љубомир Фрчковски.

До јуна 2017. године, како преноси портал „Алсат М", СЈТ је поднело 17 оптужница у 18 предмета против 94 физичких и 7 правних лица.

Image copyright Aleksandar Miladinović
Натпис на слици Скопски споменици били су део истраге о највишим званичницима режима Николе Груевског

Фрчковски каже да је СЈТ урадио велики посао у четири године мандата.

„Тужитељке су постале слика промене диктаторског режима и смене система, иконе враћања демократије у државу.

Скоро цело највише руководство ВМРО-ДПМНЕ је оптужено због учешћа у афери прислушкивања којом је разоткривен криминал у самом врху државе, док је Груевски од оптужби побегао у иностранство."

Име Катице Јаневе често се чуло на протестима против власти Николе Груевског, па су ове вести дошле као велико изненађење у Северној Македонији.

„Велика је разочараност у Катицу Јаневу персонално - људи су шокирани овим вестима", каже Фрчковски.

Ипак, ту се разочараност не завршава.

„Чак и сама сумња да постоји било каква умешаност специјалне јавне тужитељке практично сахрањује Специјално тужилаштво, уништава веру грађана у правну државу, али и протесте током Шарене револуције из које је и следило формирање ове институције која је требало да донесе правду онима које је претходни режим оштетио", сматра новинар Александар Србиновски.

Од правосудне до политичке кризе

О Специјалном тужилаштву се у Северној Македонији интензивно говорило и пре оставке тужитељке и хапшења „Бокија 13".

У септембру ове године истиче четворогодишњи мандат ове институције, након чега би она законом требало да буде уведена у редовни правни систем Северне Македоније.

Разговори о том закону једна су од тема које је председник Владе Зоран Заев ставио на дневни ред састанка водећих странака у земљи.

На састанак је позвао сопствени Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), највећу опозициону ВМРО-ДПМНЕ и две водеће странке албанске заједнице.

Предложио је три теме: нов изборни закон и изборни модел, Закон о тужилаштву и попис становништва.

Све то говори о великом политичком значају институције чије се оснивање поклапа са доласком СДСМ на власт.

„Ови догађаји стављају на леђа актуелне власти велики политички терет јер је деловање СЈО било одраз њихове борбе за долазак на власт током Шарене револуције", каже Александар Србиновски.

Он додаје да се овим случајем стварају услови да опозиција поправи свој резултат после бекства Николе Груевског и да спремнија изађе на изборе на које власт стиже са нарушеним имиџом због овог скандала, али и негативним последицама промене имена земље.

Image copyright ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images
Натпис на слици Љубомир Фрчковски

С друге стране, професор права Љубомир Фрчковски, некада кандидат СДСМ на председничким изборима, каже да ће последице афере зависити од будућих потеза власти.

„Све ово може да значи и спремност владе Зорана Заева да рашчисти са криминалом на свим странама, без обзира где се налази.

Сада ће пуно зависити од будућих корака владе - да ли ће се акција развијати у свим правцима и без изузетка", каже Фрчковски.

Уколико таква опсежна акција изостане, македонски правосудни систем доживеће још један тежак ударац.

Такав расплет додатно би могао да отежа већ успорени пут придруживања Северне Македоније Европској унији.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи