Шта се деси кад се Косово појави на фудбалском терену

Драмен, 15. новембар 2016. Image copyright Getty Images
Натпис на слици Александар Чаврић (десно) у белом дресу репрезентације Србије

Нису повређени, ни суспендовани или кажњени, али нова „епидемија" захватила је фудбалере са српским пасошем који играју у словачком Словану из Братиславе.

Играчи Александар Чаврић и Дејан Дражић, као и помоћни тренер Владимир Раденковић одлучили су да не наступе за клуб у двомечу квалификација Лиге Европе са представником Косова, клубом Фероникл из Глоговца.

У саопштењу на клупском сајту, Слован изражава разумевање за став фудбалера и наводи да су они „поштовали одлуку српске владе", мада се не наводи на коју се одлуку мисли.

За ББЦ на српском, из УЕФА су рекли да немају коментар за ову ситуацију.

„Ми смо у бившој Југославији заједно играли фудбал и Косово је било равноправни такмац.

Кад обе државе и међународна заједница траже решење за добре односе, не могу да разумем да у фудбалу долазимо до оваквих ситуација", каже за ББЦ на српском генерални секретар Фудбалског савеза Косова Ерол Салиху.

Случај Чаврића, Дражића и Раденковића подсећа на сличну ситуацију у репрезентацији Црне Горе, чији су селектор Тумбаковић и фудбалери Стојковић и Иванић одбили да играју квалификациону утакмицу против репрезентације Косова.

Тумбаковић је напустио тренерску позицију у црногорској репрезентацији, након чега је постављен за селектора Србије.

Овога пута без казне

За разлику од црногорских репрезентативаца српског порекла, играчи са пасошем Србије у словачком тиму неће сносити последице.

„Слован поштује одлуку играча и тренера, тако да Чаврић, Дражић и Раденковић неће бити део мечева са Ферониклом.

Тражимо од навијача да поштују ову чињеницу и одлуку играча, тренера и клуба.

Ни за кога од нас, на челу са српским играчима и тренером, ово није лака ситуација, али сви морамо прихватити ту чињеницу", наводи се у саопштењу на сајту Слована.

Словачка је једна од пет земаља Европске уније које нису признале независност Косова.

Генерални секретар ФСК Ерол Салиху каже да тај савез нема званичан став о овом питању.

„Не верујем да је ово став играча, мислим да је одлука донета под притиском политике.

У сваком случају, овако наступа већа штета за Србију", каже Салиху.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Љубиша Тумбаковић постао је селектор Србије након што је одбио да предводи Црну Гору против Косова

Оваква одлука словачког тима потпуно је другачија од одлуке црногорског фудбалског савеза.

После одлуке селектора Тумбаковића да неће предводити национални тим против Косова, ФСЦГ сменио је Тумбаковића.

Неизвесно је да ли ће фудбалери Црвене звезде Мирко Иванић и Филип Стојковић и даље добијати позиве да играју за репрезентацију Црне Горе.

Шта од клубова и савеза тражи Србија

Иако у саопштењу Слована стоји да су се српски фудбалери позвали на одлуку владе, није јасно на коју одлуку се мисли.

Пре четири године, из Канцеларије за Косово и Метохију свим спортским организацијама је преко Министарства омладине и спорта достављена Препорука о томе како да се понашају у случају сусрета са косовским спортистима.

Само наслов Препоруке дуг је шест редова куцаног текста, а целу Препоруку у тренутку објаве овог текста могуће је било пронаћи само на сајту Стрељачког савеза Србије.

У документу се наводе упутства српским репрезентацијама, клубовима и спортистима, али се не наводи да се Препорука односи и на српске играче који играју за иностране клубове.

  • Савези треба да наставе комуникацију са међународним институцијама и Министарством спорта о наступима на такмичењима где има косовских спортиста.
  • Савези треба да настоје да се избегну сусрети са косовским представницима у групним фазама такмичења.
  • Министарство спорта одредиће особу са којом ће савези бити у контакту у случају потребе за хитним мишљењем о учешћу на такмичењима.
  • Уколико на победничком постољу буде интонирана химна Косова или окачена застава, српски спортисти не треба да присуствују том догађају.

У Министарству омладине и спорта нису имали саговорника за ББЦ на српском који би одговорио на питања о томе да ли се и које препоруке односе на спортисте који наступају за иностране клубове.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Реновирани стадион у јужном делу Косовске Митровице носи име команданта ОВК Адема Јашарија

„Шпанска серија"

Проблема са фудбалерима Косова нису имали само српски играчи и тимови.

Када је у пролеће 2019. године Шпанија требало да угости фудбалере Косова до 17 година, одлуком шпанског савеза меча није могло да буде у земљи на Пиринејском полуострву која није признала независност Косова.

Уместо у Шпанији, која је захтевала да се меч игра без националних обележја Косова, утакмица је одиграна у швајцарском Ниону, на теренима које користи УЕФА.

Како наводи шпанска „Марка", Министарство иностраних послова Шпаније „учествоваће у процесу издавања виза косовским спортистима који учествују на спортским догађајима у олимпијским такмичењима, а визе ће издавати Амбасада Шпаније у Скопљу, стављајући печат на посебном листу у пасошу."

Image copyright STRINGER/AFP/Getty Images
Натпис на слици Репрезентација Косова може да игра против Хрватске, али не против Србије и БиХ

Такве ситуације натерале су УЕФА да реагује и донесе своју одлуку на конгресу који је у мају 2019. одржан у Бакуу.

„Тимови који не могу да угосте косовске клубове или репрезентацију на својој територији могу затражити да организују мечеве на неутралном терену.

Такође, они морају прихватити да играју мечеве у гостима на Косову", наводи УЕФА.

У одговору из УЕФА који је упућен редакцији ББЦ на српском наводи се да се ова препорука не односи на мечеве Косова са Србијом и Босном и Херцеговином.

Те ситуације сматрале би се изузецима у којима се УЕФА руководи безбедносном ситуацијом и максимално се труди да до тих мечева и не дође.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи