Летовање у Хрватској: Политичке варнице на Твитеру током туристичке сезоне

Јелса на Хвару Image copyright Sovfoto
Натпис на слици Јелса на Хвару

Политички односи између Србије и Хрватске „стагнирају", сматрају аналитичари, али то не спречава неке грађане да летују у суседној држави.

Ипак, сваке године током летње „лење" сезоне распламсавају се стари сукоби.

Пред прославу завршетка војне операције Олуја у Книну, то јест Дана победе и домовинске захвалности 5. августа, односи Србије и Хрватске досежу најнижу тачку.

Недељу дана пре овог догађаја, на Твитеру се води расправа о томе да ли је у реду летовати у Хрватској.

Дискусију је покренуо текст Слободана Антонића, професора Филозофског факултета у Београду објављен на порталу Нова српска политичка мисао, у коме летовање у Хрватској назива „летовањем у НДХ 2.0".

Антонић је у свом тексту критиковао глумца и поличара Сергеја Трифуновића и редитеља Срђана Драгојевића, који летују у Хрватској годинама.

Натпис на слици Дубровник

Многи су реаговали негативно на текст, сматрајући да распирује националну мржњу:

Међутим, постоје и они који се слажу са тезама изнетим у тексту и не желе да проводе одмор „лијепој нашој":

Натпис на слици Опатија

Некима је безбедност главна препрека у томе да летују на Јадрану:

Натпис на слици Поглед на град Корчулу

Након победе на Вимблдону, најбољи тенисер света одлучио је да се одмори на Корчули, где је запевао са клапом песму Оливера Драгојевића и у шали написао „да је ипак бољи у тенису", него у певању.

Поред честитки на вимблдонском трофеју и жеља да се одмори с породицом, Ђоковићев пост је у мањој мери изазвао негативне коментаре људи који му замерају дружење са хрватским спортистима и навијање за фудбалску репрезентацију те земље на Светском првенству.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionBiser Jadrana: Hrvatska plaža kao umetničko platno

„Кад срце каже лето, каже Јадран"

Некада најпопуларнија обала, сада многим грађанима Србије није привлачна због политичких или економских разлога.

„Хрватска спада међу најскупље дестинације за летовање тренутно у понуди", каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција - YUTA.

У односу на Грчку и Црну Гору смештај је 30 до 50 одсто скупљи, тврди он.

Натпис на слици Борова шума на острву Вису

Хрватска туристичка заједница имала је кампању пре две године, под називом „Хрватска: тако лепа, тако близу", а како је нису поновили, претпоставља се да није имала пуно ефекта.

Према проценама YUTA, у Хрватској летује између 5.000 и 7.000 грађана Србије. Највећи број грађана који летују у Хрватској, одседа у приватном смештају, па те бројке не могу бити поуздане.

Истра је најпопуларнији регион за туристе из Србије.

Ипак, ако не летују у Хрватској у великом броју, многи грађани Србије одлазе у ову бившу југословенску републику да раде.

Ове године издато је 9722 радних дозвола српским држављанима у Хрватској. Највише њих ради у грађевинарству, а током сезоне многи су ангажовани у туристичким и угоститељским објектима.

Односи Хрватске и Србије: Стагнација и погоршања

Политички односи између Србије и Хрватске су комплексни, а тренутно су фази стагнације, „нема никаквих пробоја" каже Милан Симурдић, бивши амбасадор Србије у Хрватској.

Он наводи да је прошлогодишња посета председника Србије Александра Вучића Загребу „последњи велики искорак у односима, који није резултирао практичним договорима".

У међувремену, министар одбране Александар Вулин проглашен је непожељном особом у Хрватској, „што се није догодило од упостављања дипломатских односа 1996. године".

Питање границе између две државе још није решено, а инциденти у вези са коришћењем ћирилице у Вуковару не олакшавају комуникацију.

Хрватска је изнела низ примедби на ток преговора о приступању Србије Европској Унији, а како ће ова држава председавати ЕУ у првој половини 2020, делује да неће доћи до позитивних помака у решавању постојећих проблема.

Србија није подржала кандидатуру хрватске министарке спољних послова Марије Пејчиновић Бурић за место генералне секретарке Савета Европе.

Симурдић очекује да ће односе додатно закомпликовати предстојећи председнички избори у Хрватској.

Поред добрих трговинских односа, „сарадња обичних људи је најбољи елемент у односима" тврди он.

„Грађани не наседају више лако на усковитлану политичку реторику", закључује Симурдић.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи