Зоран Заев и ЛГБТ: „То је карактерна особина која изазива мржњу"

прајд у Београду
Натпис на слици Говор мржње према ЛГБТ популацији присутан је на целом Балкану

Премијер Северне Македоније Зоран Заев последњи је у низу балканских политичара који се нашао на мети критика и оптужби за дискриминаторско понашање према ЛГБТ популацији.

У свакој земљи региона бар један политичар је имао сличне испаде. Неки су због изјава и поступака санкционисани, али је ипак већина прошла некажњено.

Заев је у изјави поводом афере „Рекет" рекао да „неће дозволити да му владу руши неколико криминалаца, један сујетан новинар и један 'педер', уз дужно поштовање према ЛГБТ заједници".

Шта се десило у Северној Македонији?

Због изјаве, премијер Северне Македоније се убрзо извинио на Твитеру, покушавајући да угаси већ разбуктале расправе на друштвеним мрежама.

„ЛГБТ заједница има моје велико поштовање. Зато сам пре него што сам употребио термин 'педер' додао извињење. Ту реч сам употребио као карактерну особину, а не да означим сексуалну припадност. Извињавам се ЛГБТ људима. Борићу се за њихова права, као и до сада", написао је Заев.

Поводом изјаве Заева огласила се и Национална мрежа за борбу против хомофобије и трансфобије саопштењем у коме пише да реч коју је употребио, ЛГБТ људи слушају свакодневно и да је Северна Македонија због тога „средина која ограничава слободу коју остали грађани имају".

„Реч 'педер' није карактерна особина, она симболизује мржњу, страх и гађење код нас", пише у саопштењу, у коме су се дотакли и случаја „Рекет" у који је умешан Бојан Јовановски, широј јавности познатији као Боки 13.

У македонским медијима и на друштвеним мрежама акценат је био на претпоставци његове сексуалне оријентације, која је исмевана и омаловажавана у јавности.

„Тиме је направљена штета целој заједници", пише на сајту Националне мреже за борбу против хомофобије.

Они кажу да његово незаконито деловање нема везе са сексуалном оријентацијом.

„Ако хетеросексуалац почини кривично дело, нико неће споменути његову хетеросексуалност", пише у саопштењу, уз позив да се Заев и јавно извини.

Реакције на мрежама

На друштвеним мрежама су многи били разочарани и огорчени изјавом премијера.

„Сексуална оријентација Бокија 13 има мало везе са тим да је Заев неспособан како у Влади, тако и у његовом мафијашком кругу".

Било је и оних који су, без обзира на критике, подсетили да је Заев први премијер који пружа подршку заједници.

„Као што не опраштам ни употребу овог термина у пежоративном смислу, тако нећу заборавити да је он први македонски премијер који је јавно и конкретно подржао ЛГБТ заједницу".

„Киша" испада и у остатку региона

Посланица парламента Кантона Сарајево Самра Ћосовић Хајдаревић је почетком године дала мишљење о првој Поворци поноса у овом граду.

Хајдаревић је рекла да је да ЛГБТ популацију треба третирати као болесну и да би „нормални" требали да направе своју параду".

Она је тражила и да се „такви људи изолују и уклоне што даље од деце и заједнице.

Подршку је добила и од Странке демократске акције (СДА) чија је представник, а која је затражила да се Поворка откаже, јер „изазива конфузију међу становницима Сарајева".

У Црној Горимгенерални секретар странке Права Црна Гора Владислав Дајковић је током гостовања у једној емисији употребио исти термин за геј особе као и Заев, због чега је касније био на саслушању.

Потпредседник хрватске владе 2011, Дарко Милиновић, изјавио је на предизборној турнеји да се „нерођена деца не могу одбранити од гејева и лезбејки" и додао да неће дозволити истополне бракове.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionЧему хирург са Балкана подучава колеге широм света

Случајеви у Србији

ЛГБТ Србија је од Ивице Дачића, који је 2013. године био министар полиције и премијер, тражила да поднесе оставку због тога што „Министарство унутрашњих послова није у стању да евидентира и приведе све оне коју су претили учесницима Прајда 2009. године" , али и због дискриминаторског говора.

Драган Марковић Палма је 2011. године изјавио да је „против скупа где хомосексуалци демонстрирају улицама Београда и да желе да прикажу нешто што је болест, да је нормално".

Након пар месеци, Први општински суд је пресудио против градоначелника Јагодине „због тешког облика дискриминације ЛГБТ популације".

Током скупштинске расправе 2016. године на којој се говорило о избору чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, било је речи и о хомосексуалности.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић тада је читао наводе о хомосексуалности из уџбеника, објашњавајући да су их промовисали Бојан Пајтић и Маринка Тепић.

Председница Скупштине Маја Гојковић је тада тихо рекла, мада су и остали чули, да је на седници и Ана Брнабић и да не сме тако да прича.

Прошле године министар задужен у Влади Србије за иновације и технолошки развој Ненад Поповић нашао се у центру полемике због изјаве о сликовницама.

Он је на Твитеру написао:

„У тренутку када се као држава боримо на све начине да подржимо рађање, из Хрватске нам увозе геј сликовнице. То под хитно треба зауставити! Морамо да станемо на пут онима који желе данас убеде да је у реду да Роко има две маме, а Ана двојицу тата".

Касније је коментарисао да је овај твит његов став „као родитеља и грађанина Србије" и да су му на првом месту традиционалне вредности.

Геј-лезбејски инфо центар је по хитном поступку поднео притужбу против Поповића, због претњи и дискриминације ЛГБТ популације. Иако је повереница за заштиту равноправности у препоруци затражила од Поповића да се извини, он је то одбио да учини.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи