Случај Битићи: Резолуција и 20 година „камена спотицања" између Србије и САД

  • Слободан Маричић
  • ББЦ новинар
Конгрес

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Резолуција коју је усвојио Представнички дом сада иде пред амерички Сенат

Представнички дом америчког Конгреса једногласно је донео резолуцију којом се од Београда захтева да реши случај убиства браће Битићи.

Тројица америчких држављана - Илиј, Агрон и Мехмет - убијени су 1999. године и за то до сада нико није одговарао.

„Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи или било којих других злочина повезаних са њиховом смрћу", наводи се у резолуцији, преноси Фонет.

Како се наводи у документу, због тога би кривично гоњење одговорних требало да буде приоритет за Србију.

Ко су браћа Битићи и зашто је тај случај битан, представљамо вам у 100 и 300 речи.

Случај Битићи у 100 речи

Реч је о случају који је већ двадесет година камен спотицања у побољшању односа између Србије и Сједињених Држава.

Амерички званичници редовно позивају власти у Београду да разреше убиство браће Битићи, али случај тапка у месту већ две деценије.

Илиј, Агрон и Мехмет Битићи - борци Ослободилачке војске Косова и држављани САД - ухапшени су у јуну 1999. код Мердара због „нелегалног преласка административне линије".

Након 12 дана проведених у затвору у Прокупљу, одведени су у базу жандармерије у Петровом Селу, на истоку Србије, и убрзо погубљени.

Тела су пронађена у масовној гробници у близини базе у којој је било још 70 тела косовских Албанаца.

Руке су им биле везане, на глави су имали ране од метака, као и трагове који указују на мучење.

Једини којима је суђено због наводне умешаности у овај случај су Сретен Поповић и Милош Стојановић, али их је суд ослободио због недостатка доказа.

Нико од високих званичника полиције и државе није оптужен.

Амерички конгресмани и заступници породице Битићи често су помињали име Горана Радослављевића Гурија - чија је јединица контролисала базу у тренутку када су три брата Битићи убијена - али је он увек негирао кривицу.

Потпис испод видеа,

Борба за реке Косовa: Ко су Срби и Албанци који се заједно супротстављају хидроелектранама

Случај Битићи у 300 речи

Браћа Битићи рођена су у близини Чикага. Живели су у Њујорку.

У априлу 1999. године су стигли на Косово и постали део Атлантик бригаде ОВК - међу којима је било још око 400 америчких држављана албанског порекла.

Почетком јуна престало је НАТО бомбардовање Југославије, потписан је Кумановски споразум и српске снаге су се повукле са Косова.

Две недеље по престанку сукоба, браћа Битићи пратила су ромску породицу до Мердара, обезбеђујући им безбедан пролаз кроз Косово.

Тада су ухапшени.

Истрагу о убиству браће је водило српско Тужилаштво за ратне злочине, као и амерички ФБИ, али није много тога откривено.

Међу осумњиченима био је и Властимир Ђорђевић, тада начелник ресора Јавне безбедности МУП-а и Милошевићев човек од поверења.

Ђорђевић је пред Међународним судом правде у Хагу осуђен за ратне злочине над косовским Албанцима, али не за случај Битићи.

У међувремену је ухапшено шест људи, оптужнице су подигнуте само против Поповића и Стојановића и то због превожења Битићија до Петровог Села, не за убиство. Ослобођени су.

Горан Радосављевић Гури, данас бизнисмен и члан владајуће Српске напредне странке, изјавио је раније да је био на одмору у тренутку када су браћа Битићи ухапшена и погубљена.

Ипак, његово име помиње се у резолуцији Представничког дома САД.

„И раније су усвајали те резолуције. Уморан сам од коментарисања. Чист сам и немам разлога да се плашим. Никада се нисам плашио", изјавио је Радосављевић за Радио слободну Европу.

Српски званичници се нису оглашавали овим поводом, али косовски јесу.

„Резолуција је јасна порука за Србију да је признање кривице и успостављање правде за починитеље масакра и убијање Албанаца, једини пут ка миру и стабилности у региону", написао је косовски премијер Рамуш Харадинај на Фејсбуку.

Ипак, председник Србије Александар Вучић је у мају ове године поменуо случај Битићи током седнице Скупштине Србије о Косову.

„Људи су убијени, злочин је почињен, али кад тражите доказе од некога, кажу што не ухапсите Гурија, а ми онда кажемо дајте нам доказе, а онда доказа нема", рекао је тада Вучић.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk