Чудесни свет босанских брдских коња у фотографијама

босански брдски коњ на прењу

Аутор фотографије, Џенад Џино

Када је у цик зоре ходајући долином Тисовице зачуо рзање коња, планинар и пејзажни фотограф Џенад Џино остао је у неверици пред прелепим призором који је тамо затекао.

Група од десетак босанских брдских коња, једине аутохтоне врсте са ових простора, у свитање се затекла на узвишењу испод Зелене главе, највишег врха планине Прењ.

„Било је ту и младе ждребади и пар младих мужјака који су се играли и надметали ко је јачи, а чију сам борбу и снимио на једној фотографији" каже Џино за ББЦ на српском.

Он додаје да су у питању коњи који припадају породици Максумић из овог краја, као и да читаву годину проводе на Прењу.

Аутор фотографије, Џенад Џино

Осим што су аутохтона врста, босанским брдским коњима прети и изумирање, због чега је 2010. године основано Међународно удружење узгајивача босанског брдског коња које се бави очувањем ове врсте, познате још и као „босански пони".

Џино редовно обилази планину Прењ и њену околину у потрази за узбудљивим локацијама за фотографисање, али су прошле скоро четири године од како се последњи пут сусрео са босанским брдским коњима на овом подручју.

Аутор фотографије, Џенад Џино

Када је кренуо ка њима како би их фотографисао, коњи су најпре оклевали и држали се на сигурној удаљености, објашњава он.

Аутор фотографије, Џенад Џино

Придобивши њихову наклоност комадићима кекса и стрпљењем, Џино каже да су наставили да опуштено грицкају „росну прењску траву" док их је сликао, а чак је успео да им се приближи толико да на неким фотографијама изгледа као да су позирали.

Аутор фотографије, Џенад Џино

Сматра се да је босански брдски коњ изузетно издржљив, отпоран и прилагодљив различитим климатским условима, а скромних захтева у погледу исхране.

Узгајивачи га описују као „коња челичне конструкције и несразмерно велике снаге" који има добру нарав, послушан је и одлично се сналази у стрмим и брдовитим пределима, а због висине и нарави је погодан за обуку деце и терапијско јахање.

Аутор фотографије, Џенад Џино

Још фотографија природе у Босни и Херцеговини можете видети на Фејсбук страници Џенада Џина.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk