Оставке министара у Србији и свету - зашто су их давали и ко је отишао због плагијата

синиша мали Image copyright Fonet
Натпис на слици Од Малог се тражи оставка након што је његов докторат оцењен као плагијат

Захтеви за оставкама чланова владе Србије, из различитих разлога, одјекивали су у медијима више пута него што је оставки заиста било.

Оставку министра финансија Синише Малог захтевали су грађани на протесту у понедељак, као и неке опозиционе странке.

Пет година након што је објављено да је Мали плагирао докторат, ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић саопштила је да је закључено да је Мали прекршио одредбе етичког кодекса о плагирању и да ће његов докторат бити поништен.

Председник Србије Александар Вучић рекао је касније да ће Мали платити „политичку цену", али је раније најавио да Мали остаје у Влади Србије.

Шта су били довољно јако разлози за српске министре да поднесу оставке протеклих година, а који су високи званичници других држава због плагијата подносили оставке?

Оставка „из личних разлога" Душана Вујовића

Министар финансија Душан Вујовић поднео је оставку 7. маја 2018. У Влади Србије био је четири године - постављен је 2014. године када је премијер био Александар Вучић, а остао је на функцији и након парламентарних избора 2016.

„Мислим да је у условима демократије четири године разуман рок да се човек покаже на јавној функцији и зато бих желео да се из породичних, личних и професионалних разлога повучем са функције министра финансија у Влади", написао је Вујовић у писму оставке, пренео је тада Блиц.

Двадесетак дана касније, за новог министра финансија изабран је Синиша Мали, дотадашњи градоначелник Београда.

Оставка Лазара Крстића због неслагања са премијером"

Вујовићев претходник на челу Министарства финансија, Лазар Крстић поднео је оставку 12. јула 2014 након мање од годину дана на функцији.

Крстић је тада као главни разлог за повлачење из Владе Србије навео то што се није слагао са премијером Вучићем око висине смањења пензија и плата, пренео је Б92. Навео је и да је оставку поднео у договору са Вучићем, као и да ће остати да ради као премијеров специјални саветник.

Image copyright Fonet
Натпис на слици Ланце на врата министарства финансија ставили су активисти иницијативе Не давимо Београд како би Синиши Малом блокирали улаз пошто је његов докторат проглашен плагијатом

Корупција и реформе" разлози за оставку Саше Радуловића

После само пет месеци на месту министра привреде, Саша Радуловић је 25. јануара 2014. поднео оставку - неколико сати пре него што је Српска напредна странка донела одлуку о ванредним изборима.

У образложењу је тада навео да је „главни кочничар свих реформи био и остао кабинет првог потпредседника" - Александра Вучића. Радуловић је рекао и да ниједна од пет мера из економског дела експозеа председника Владе, који је писао са Лазарем Крстићем, није спроведена.

„За Србију постоје два пута - један је пропала економска политика субвенционисања, корупције, партијског запошљавања, самовоље појединаца, пљачкашке приватизације, паразита који живе на леђима друштва и други, много тежи, пут одговорности, напорног рада, домаћинског понашања, пристојности, институција система. Доста је било", написао је Радуловић на крају образложења.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionШта кажу млади политичари - Европска унија, да или не

Оставка Жарка Обрадовића после мале матуре

Историја „цурења" тестова из математике се понавља - у јуну ове године поновио се сценарио из јуна 2013. Као што је и од садашњег министра просвете Шарчевића због овог пропуста затражена оставка, својевремено је исто захтевано и од Жарка Обрадовића.

Он је оставку поднео два месеца касније, 10. августа 2013, након реконструкције владе.

У образложењу оставке није помињао личну одговорност због случаја процурелих тестова за малу матуру.

Обећана оставка Божидара Ђелића због ЕУ

Обећање да ће поднети оставку на место потпредседника Владе, ако Србија до децембра 2011. не добије статус кандидата за чланство у Европској унији, Божидар Ђелић је испунио 9. децембра.

Тог дана је Европски савет одлучио да ће Србија добити овај статус у пролеће 2012.

Он је тада истакао да је оставка одраз његовог схватања личне одговорности и испуњавања обећања које је даопренеле су Новости.

Оставка Љиљане Чолић због Дарвинове теорије

Бивша министарка просвете Љиљана Чоловић је званично поднела оставку 16. септембра 2004, недељу дана након што је у наставни план и програм враћена Дарвинова теорија еволуције.

Чолић је декретом покушала да избаци ову теорију из наставног плана, наводећи да је догматска.

У образложењу оставке навела је као разлог проблеме са којима се Влада Србије суочава и који су почели да се одражавају на укупан рад Владе, пренео је Б92.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionКако је Дарвин дошао до теорије еволуције пре 160 година

Оставка Драгана Веселинова због саобраћајне несреће

Министар пољопривреде Драган Веселинов поднео је оставку 29. маја 2003, нешто више од месец дана након што је возач његовог аутомобила у судару на месту усмртио Катарину Марић.

Он је тада рекао да је оставка његов лични избор и да би је поднео и раније „ да није било притисака, ружне кампање и срамних изјава" појединих шефова партија из тадашње коалиције ДОС, пренео је Блиц.

Аналитичари су је тада оценили као изнуђени „морални чин", јер се на оставку дуго чекало, „а он се понашао све време као да нема никаквог разлога да поднесе оставку.

Оставке због плагијата - ниједна у Србији, али неколико у свету

Чешка

Чешки министар рада и социјалних питања Петр Крчал је поднео оставку у јула 2018, након свега три недеље на тој позицији јер се показало да је плагирао делове дипломског рада, пренео је Б92.

Неколико дана раније, оставку је услед великог притиска јавности поднела и министарка правде Татјана Мала - оба њена дипломска рада била су делимично плагирана, преноси Радио Слободна Европа.

Наводи се да је преписивала раније радове, без цитирања извора - чак и са правописним грешкама.

Хрватска

Иако није сам поднео оставку и друго се опирао притисцима да то уради услед оптужби да је плагирао докторат, као и један научни чланак, хрватски министар образовања Паво Баришић је почетком јуна 2017. године „разрешен у коалицијском преслагивању", како је сам рекао за ТВ Н1 Хрватска.

У децембру 2016, чланови хрватског одбора за етику у науци и високом образовању закључили су да је Баришић плагирао део рада у којем је преузео делове текста америчког филозофа Стивена Шлесингера, без цитирања извора.

Универзитет Аугсбург у Немачкој је касније објавио да у докторату није плагирао самог себе, али да су уочени „формални недостаци", пренео је Н1.

Словенија

Само два дана по ступању на дужност, 1. априла 2015, министарка образовања Клавдија Маркеж је дала оставку због оптужби да је плагирала магистарски рад.

Њој је у мају исте године одузета академска титула магистра коју је стекла 2005. године, а савет словеначког Факултета за државне и европске студије је у образложењу навео да је 37 одсто њеног магистарског рада преписано без цитирања аутора оригиналног рада на исту тему, пренео је Нови Магазин.

Мађарска

Мађарски председник Пал Шмит је поднео оставку у априлу 2012, након што је утврђено да је његова докторска дисертација била плагијат. Недељу дана раније, универзитет Семелвајс у Будимпешти му је одузео титулу доктора, пренео је РТВ.

Мађарски медији су писали да је већи део његове дисертације био дословни превод различитих текстова на француском и енглеском.

„У овој ситуацији, када моја лична ствар уноси раздор у моју вољену нацију, уместо да је уједињује, моја је дужност да окончам службу и поднесем оставку на положај председника", рекао је тада Шмит.

Немачка

Након што је откривено да је плагирао докторат, немачки министар одбране Карл-Теодор цу Гутенберг је најпре затражио да му се поништи докторска титула, а затим и поднео оставку почетком марта 2011, пренео је сајт Дојче Веле.

Ова афера довела је и до анализе доктората других јавних личности.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи