Вучјак: Избеглице и мигранти желе што даље одатле

Камп Image copyright ББЦ/Међународна организација за миграције
Натпис на слици Данас се снег отопио, али остатак слике је исти

Око 600 миграната и избеглица у импровизованом кампу Вучјак код Бихаћа други дан одбија храну коју им доносе волонтери Црвеног крста. Хладно је и кажу, у кампу је немогуће боравити.

Снег, температура испод нуле, људи увијени у ћебад, без довољно гардеробе, неки без чарапа у папучама - таква је слика била претходних дана у незваничном кампу на око осам километара од границе Босне и Хрватске.

Данас се снег отопио, али остатак слике је исти.

Као и сваког дана, волонтери Црвеног крста из тог града и јутрос су однели храну и воду људима који бораве у кампу, али су је они одбили.

„Већ други дан љубазно су захвалили што желимо да им помогнемо, али нису хтели да узму ни храну, ни воду", за ББЦ на српском је потврдио Селам Миџић, секретар Црвеног крста Бихаћ.

Избеглице и мигранти решили су да на овај начин покушавају да добију премештај и боље услове за живот на дан када им је у посту дошала Дуња Мијатовић, комесарка Савета Европе за људска права.

Маулодин има 24 године, Авганистанац је, а 2016. се упутио ка Европи.

„Људи су људи, нису животиње. Овде је врло хладно, не можемо да спавамо, нема хране", рекао је Маулодин за агенцију Ројтерс.

Пошто су Словенија, Мађарска и Хрватска затвориле границе за њихов пролазак даље ка земљама Европске уније, људи са Блиског истока „заглављени" су у тој земљи.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionОпасност од хуманитарне катастрофе прети мигрантским камповима у Босни

Камран из Пакистана рекао је за Радио Слободна Европа у уторак ујутру да је ноћ била изузетно тешка због ниских температура и снега.

„Желимо у неки центар јер ово није камп за људе. Нисмо криминалци, убице, ни терористи. Због чега смо осуђени на ово? Много пута сам давао интервјуе и причао многим медијима како је овде, али ништа се није променило. Желимо даље. Ово је немогуће", рекао је Камран.

Вучјак, импровизован камп код Бихаћа, у уторак је посетила Дуња Мијатовић, комесарка Савета Европе за људска права и рекла да камп треба што хитније затворити, јер ће „људи почети да умиру".

Она је рекла да услови у том кампу нису за људе и да је то срамота за Босну и Херцеговину.

Бројни званичници и невладине организације и раније су упозоравали на катастрофалну ситуацију у кампу и потребу за хитним затварањем.

Image copyright ББЦ/Међународна организација за миграције
Натпис на слици Услови у кампу нису за људе, каже Дуња Мијатовић

Лекари без граница и раније су описивали ситуацију као „ноћну мору", а стање је сада и погоршано због временских услова.

„Ситуација у Вучјаку је нешто што је потпуно ново за нас. Ово нисам видела у дугој каријери и стид ме је што се то дешава у мојој земљи", рекла је Мијатовић новинарима после разговора са мигрантима и избеглицама, пренела је Бета.

Мијатовић је додала да не може да верује да тако нешто постоји у БиХ.

„Избеглицама и мигрантима се мора обезбедити место у топлом простору, где ће добити оброк, као и могућност да се њихове апликације процесуирају како доликује људским бићима", рекла је комесарка Савета Европе за људска права.

Она ће се састати у петак са представницима различитих нивоа власти у БиХ.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionУбиство мигранта на рубу босанске мигрантске кризе

Драган Мектић, министар безбедности БиХ, рекао је у уторак да ће избеглице и мигранти бити пресељени на нову локацију у близини Сарајева, преноси Ројтерс.

Како за ББЦ на српском кажу у том министарству, у току су техничке и грађевинске припреме за отварање новог привременог прихватног центра у Блажују код Сарајева.

„Грађевински радови на адаптацији овог објекта су почели и очекујемо да ће за две, три седмице у овај објекат бити смештени први мигранти", наводи се у одговору који је ББЦ добио од Министарства безбедности.

Додаје се и да је камп Вучјак самоиницијативно успоставила локална заједница, без сагласности тог министарства, као и да више државне институције званично не управљају овим центром.

У Босни постоји седам званичних прихватних центара у којима, према подацима Министарства безбедности БиХ, живи око 4.500 избеглица и миграната.

Image copyright Getty images/NurPhoto
Натпис на слици Камп пре него што је пао снег

Вучјак је незванични камп који је оформљен у јулу ове године на простору некадашњег хемијског отпада окруженог минама.

Кампом нико не управља, а како за ББЦ на српском каже новинар Ослобођења Славен Димитрић који је у уторак посетио камп - на улазу је полицајац, који води посетиоце до једног дела, а да се даље иде на сопствену одговорност.

„Ситуација је страшна. До кампа нема ни макадама, а камоли пута. Када смо дошли, окружила нас је група избеглица и миграната и - у њиховим погледима видео сам толико очаја. Они само желе што даље одавде", каже Димитрић.

Волонтери Црвеног крста једном дневно доносе храну, коју ових дана избеглице одбијају.

Димитрић каже да су неки мешали чај и јогурт и узимали коцку шећера.

На ситуацију у Вучјаку упозоравају и корисници друштвених мрежа, а на неким снимцима на Твитеру се може видети и да сами припремају храну.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи